<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Komplettering av Landstinget Hallands datauppgifter

Den 13/10-96 gjordes ett reportage om mitt examensarbete i Rapports nyhetssändning. Detta resulterade i ett stort intresse fr ån massmedia i olika delar av landet. I samband med att massmedia börjar skriva om arbetet meddelar Landstinget Halland att ett mindre fel förekommit i de datauppgifter som lämnats i samband med svar p å min enkät. Med anledning av detta anser jag att följande komplettering är nödvändig:


BAKGRUND

Studien färdigställdes i början av juni 96 och tillställdes samtliga ansvariga uppgiftslämnare i mitten av samma m ånad. N ågon anmärkning om att uppgifterna i studien skulle vara bristfälliga inkom inte fr ån n ågot av de svarande landstingen. I samband med att massmedia ställer fr ågor till Sjuktransportförvaltningen i Halland upptäcks att de läkemedel som beskrivits ej givna i själva verket utg ått p å grund av datafel.

Stefan Lewander Sjuktransportförvaltnigen Halland skriver följande:

Fr ån v årt Amburegister togs fram önskade uppdragsuppgifter.

Önskem ål fanns ocks å om datautskrift inneh ållande individuella uppgifter avseende utbildning/kompetens, delegering, hur ofta vederbörande utfört sina delegeringar samt det totala antalet uppdrag den enskilde deltagit i. Utskriften skulle avidentifieras.

N ågon s ådan datautskrift fanns inte tillgänglig i v årt system, därför vände jag mig till Mogens Grönberg p å centrala ADB, Borgen med förfr ågan om han kunde utveckla en s ådan. S å sm åningom presenterade Mogens en rapportmodul som jag kunde lägga in i Amburegistret för att göra önskad utskrift.

Denna utskrift tillsammans med uppgifterna fr ån Ambulansöverläkaren skickades till Kenneth Karlsson i början av januari 1996.

Olyckligtvis visade sig vid koll i efterhand att rapportmodulen vid urvalet av delegationer missade de läkemedel där styrkan var angiven (ex mg/ml) p å grund av att i mitt register är detta skrivet med versaler medan rapportmodulen söker p å gemener.

DISKUSSION

I studien "Delegering prehospitalt" förekommer följande diagram:

Tabell 4. Läkemedel som delegerade ambulanssjukvårdare i N - län ej givit

Läkemedel
Antal delegerade ambulanssjukvårdare
Antal som ej utfört delegering
Deltagit i antal uppdrag (median)
Glycerylnitrat/ASA
63
63
245
Selektiva beta2-stim.
116
116
243
Diazepam, inj, klysma
115
115
244
Adrenalin inj
65
65
245
Atropin inj
65
65
245
Furosemid inj
21
21
246
Naloxon inj
22
22
246
Opioider inj
22
22
246


Detaljerad statistik, där varje givet läkemedel, tidpunkt för överlämnandet och vem som givit det, har efter uppmärksamheten i massmedia tillställts mig. Statistiken avser år 1995 i det totala landstingsområdet. Jag har inte haft resurser att bearbeta denna statistik i detalj, men konstaterar att diagrammet nedan (där antalet delegerade för respektive läkemedel är hämtat från min studie "Delegering prehospitalt") med tillräcklig tydlighet visar den låga frekvensen med vilken delegerad läkemedelsgivning i varje fall i genomsnitt tillämpas. Exakt antal tillfällen då läkemedel givits redovisas inte eftersom de ej förekom i originaldiagrammet.

Källa: Produktion 1995. Sjuktransportförvaltningen, Landstinget Halland


Med ovan redogörelse anser jag att den kritik som framförts är besvarad och att datafelet i sak inte förändrar undersökningsresultatet eller den i studien efterföljande diskussionen.

KENNETH KARLSSON

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]