Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

december 2016

Ambulans besköts med raketer

31 december 2016 - 20:29
0 kommentar/er

Under nyårsaftonen har en ambulans blivit beskjuten med fyrverkerier i Göteborg.
I ett internt meddelande varnar den aktuella ambulansenheten sina kolleger.

– Jag har fått bekräftat att det har hänt, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour.

Snart kostar ambulansen pengar

30 december 2016 - 23:34
0 kommentar/er

Från och med den första januari gäller landstingets nya prislista i Uppsala. Det innebär bland annat att ambulanssjukvården kostar 150 kronor.

Landstingsfullmäktige tog beslut om den nya prislistan i november i år och snart börjar den att gälla för hela Region Uppsala. Här är de viktigaste förändringarna:

- Alla personer över 85 år besöker öppenvården gratis.

- En enhetstaxa på 150 kronor införs i primärvården. Det gäller även möten med vårdpersonal som görs via videolänk.

- En avgift för ambulanssjukvård på 150 kronor införs.

Tvååring fick vänta på ambulans

29 december 2016 - 12:40
0 kommentar/er

KIRUNA På julafton blev Lovisa Wahlbergs tvååriga son sjuk. Med 20 mil till närmaste sjukhus ringde familjen 112 - då blev beskedet att ingen ambulans fanns tillgänglig. "Jag var övertygad om att jag förlorar honom", säger Lovisa Wahlberg.

Lovisa Wahlberg bor i Luleå men var i hembyn Kuttainen, 20 mil nordost om Kiruna, för att fira jul. På julafton började hennes tvååriga son Uno plötsligt att krampa. Till en början gjorde Lovisa Wahlberg som hon brukar när Unos storebror har haft feberkramper, hon försökte kyla ner Uno. Men det hjälpte inte.

Snabb insats vid hjärtstopp i Skåne

28 december 2016 - 16:29
0 kommentar/er

Snabba insatser är livsviktiga när någon får hjärtstopp. SOS Alarm i Skåne är extra bra på att identifiera larmen rätt och skicka ut ambulans, visar en forskningsstudie.

Av 346 inkommande larm om hjärtstopp bedömdes 86 procent rätt vid SOS i Skåne, av 776 larm i Köpenhamnsregionen var siffran 81 procent.
– Det är bra resultat. I de studier jag sett från andra länder varierar träffsäkerheten mellan 50 och 90 procent, säger Cecilia Andréll, anestesisjuksköterska och doktorand vid Centrum för hjärtstopp på Lunds universitet.

Taxi kan ta över från ambulans

27 december 2016 - 15:11
0 kommentar/er

Om skadan eller sjukdomen är mindre allvarlig ska ambulansen kunna ersättas med sjukbil eller taxi. Nu kommer fler kommuner kring Göteborg att beröras av förändringen.

Regeringen vill stärka skyddet för blåljuspersonal

22 december 2016 - 21:08
0 kommentar/er

Ambulanspersonal under utryckning utsätts allt oftare för hot och våld. I dag ska regeringen ta beslut om direktiv för att stärka det straffrättsliga skyddet för blåljuspersonal. 

Stenkastning, hot och våld möter alltför ofta personal inom ambulanssjukvården och Vårdförbundet har tidigare krävt att regeringen ska skärpa straffsatserna.

Ambulansen dröjde – blev ung kvinnas död

22 december 2016 - 21:06
0 kommentar/er

En ung kvinna avled efter att ha fått vänta på ambulans för länge.

Larmet felprioriterades flera gånger och först en timme senare kom ambulansen fram.

Nu får SOS Alarm hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

 

Händelsen inträffade i Skaraborg förra året. En kvinna hittades då medvetslös efter att ha tagit en överdos av mediciner. 

Personal på kvinnans boendestöd larmade direkt efter ambulans då kvinnan inte var kontaktbar.

En känd radioprofil har tystnat

22 december 2016 - 21:04
0 kommentar/er

Sveriges Radio och lyssnarna har sorg. Trafikreporter Uffe Lindström har lämnat oss.

Han hann bara njuta av några år som pensionär och inhoppsvikarie innan livet plötsligt tog slut, natten till tisdag, vid 68 års ålder.

Uffe var en tydlig radioprofil under många år i Skåne och mycket välkänd hos lyssnarna.

Ambulans körde på häst - kaos på motorvägen

20 december 2016 - 22:49
0 kommentar/er

Flera olyckor inträffade norr om Halmstad när flera hästar sprang lösa på motorvägen. En ambulans krockade med en av dem och en person klämdes fast i olyckan. Två hästar är döda och fyra personer fick föras till sjukhus efter händelserna. 

 

Kaos utbröt på E6 strax norr om Halmstad efter att sex hästar rymt från en gård i närheten. Strax efter klockan sju får polisen flera samtal om att hästar springer lösa på motorvägen mellan mellan Kvibille och Holm. 

Barnsjukhus kritiseras efter att 13-åring dog

20 december 2016 - 22:46
0 kommentar/er

I ambulansen blev flickan sämre. Akutmottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg fick rapport om att hon snabbt behövde vård. Men läkaren kom först efter en timme och då var det för sent. 

 

Vid fyratiden på eftermiddagen, två dagar in på 2016, kom en 13-årig flicka, som tidigare varit frisk, in med ambulans till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Hennes vitalfunktioner var påverkade och ambulansen hade larmat i farten om att de var på väg till akuten med en flicka som blev allt sämre.

Färre ambulanser utlarmade i år på Gotland

17 december 2016 - 15:03
0 kommentar/er

Ett par hundra färre ambulansuppdrag har utförts på Gotland i år, jämfört med samma tid förra året. Slumpen, säger vårdens beställarchef Rolf Forsman.

Rolf Forsman är beställarchef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Gotland och P4 Gotland har förstås frågat honom varför man tydligen ibland måste tjata för att få en ambulans också vid mycket allvarlig skada, med stor blodförlust och svårigheter att själv ordna transporten. Något som ett par personer vittnat om för radion.

Tre påsar blod gick åt på lasarettet när Emmas mamma väl kom dit. SOS-alarm nekade först ambulans för att det inte var ett "riktigt" larm, säger Emma.

17 december 2016 - 15:00
0 kommentar/er

Att behöva "tjata" för att få en ambulans; det hände Emma, vars mamma trillat och skadad huvudet mitt i natten. Det krävdes stor övertalning under larmsamtalet till SOS-alarm förrän ambulansen äntligen skickades, berättar hon.

Trots att blodet rann från mammans huvud skulle Emma själv hantera skadan och köra till sjukhuset, tyckte larmoperatören.

Groteskt, tycker Emma.

Sidor