Besök: idag 763, vecka 9.515, månad 45.334  förra: dagen 2.349, veckan 19.549, månaden 37.344
Pensi Rescue Oy produkter FLISA 2017 Samriten Ambulans AB

september 2017

Hård kritik efter missad stroke hos bebis

19 september 2017 - 20:50
0 kommentar/er

SOS Alarm och Skånes universitetssjukhus får kritik av Ivo för brister i vården av ett nio månader gammalt barn som hade drabbats av stroke. Nu har sjukhuset tagit fram nya riktlinjer.

Ett tidigare friskt barn, nio månader gammalt, fick plötsligt under en förmiddag svårt att hålla balansen, trillade åt höger, var kraftlös i höger arm och ben och dreglade. Mamman ringde 112 och berättade om symtomen och undrade om det kunde vara något med hjärnan.

Pris till fejkade ambulansuppdrag

18 september 2017 - 22:55
0 kommentar/er

En avställd ambulans och en docka i halvmiljonklassen gör att ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus kammar hem Prehospitala priset 2017.

– Vi har med enkla medel skapat en miljö som liknar verkligheten, säger Magnus Danielsson, ambulanssjukvårdare och utbildningsledare vid ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus.

I ett garage i Skövde står en avställd ambulans och i taket hänger en projektor. Genom att projicera film på väggen skapas sedan den allra enklaste av körsimulatorer, som Magnus Danielsson uttrycker det.

Specialteam ska vårda sjuka nyfödda under ambulansfärden

17 september 2017 - 14:33
0 kommentar/er

Till sommaren nästa år ska ett nytt specialteam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg finnas på plats för att säkra vården av nyfödda som behöver transporteras med ambulans till sjukhuset.

Det beslutade Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse i dag. Syftet är att höja patientsäkerheten för nyfödda som behöver specialistvård.

Förvaltningsrätten avslår Falck Ambulans överklagande i Skåne

15 september 2017 - 20:19
0 kommentar/er

Premedic vann den skånska ambulansupphandlingen och Falck klagade till Förvaltningsrätten att upphandlingen gjorts efter en upphävd lag. Nu konstaterar Förvaltningsrätten att när Region Skåne fattade beslutet om upphandlingen så gällde den gamla lagen och det är den tidpunkten som skall gälla och inte tidpunkten då anbudet publicerades.

 

Han vill att ambulansen ser patienterna som personer

15 september 2017 - 11:34
0 kommentar/er

När ambulanspersonal bedömer att en patient av medicinska skäl inte är i behov av ambulans är det viktigt att patienten ändå känner sig sedd. Det konstaterar ambulanssjuksköterskan Andreas Rantala som i en ny avhandling lyfter fram vikten av att arbeta personcentrerat i den prehospitala vården.

B-körkort räcker också för tung ambulans

13 september 2017 - 16:42
0 kommentar/er

B-körkort räcker också för tung ambulans

"Ibland kan fel bli rätt! Ambulansforum fick ett tips om denna artikel från en läsare och vi missade att den ursprungligen var publicerad 2009. Trots sin ansenliga ålder så har den via Facebook resulterat i ett av våra allra största besökareantal på länge och trots sin ålder så gäller budskapet fortfarande"
Redaktionen Ambulansforum

Lika ambulanshelikopter – halva kostnaden i Jämtlands län

12 september 2017 - 21:44
0 kommentar/er

Samma modell av ambulanshelikopter har köpts in till sjukvården i norr, men det är stora skillnader i bemanning och kostnader.

Norrbottens helikopterverksamhet är klart dyrast. Den kostar skattebetalarna ungefär 46 miljoner kronor per år, dubbelt så mycket som i Jämtlands län med 23 miljoner. I Västerbotten landar notan på 32 miljoner, visar P4 Jämtlands sammanställning.

– Som det har varit hittills har det fungerat bra med kompetensen sjuksköterskor i helikoptern, säger Anita Secher, områdeschef för akutvården vid Region Jämtland Härjedalen.

Norrbottens ambulanshelikopter dyrast i norr

11 september 2017 - 21:29
0 kommentar/er

Region Norrbotten lägger mest pengar på ambulanshelikoptern av de norra landstingen och regionerna. Nu har man skaffat ny helikopter.

Den nya helikoptern, en Augusta Westland, har blivit försenad, men ska kunna flyga patienter från och med i höst.
Jämtland och Västerbotten har skaffat likadana helikoptermodeller.

Men Norrbottens helikopterverksamhet är klart dyrast. Den kostar ungefär 46 miljoner per år. Jämtlands kostar 23 miljoner, och Västerbottens 32 miljoner.

Ny ambulansstation på gång i Örebro

10 september 2017 - 17:36
0 kommentar/er

En ny ambulansstationen ska ligga i Berglunda. Det beslutet väntas Regionstyrelsen ta vid sitt sammanträde den 14 september och det är det tänkt att stationen ska stå klar 2020.

På fredagen presenterades den plats där Region Örebro vill lägga en ny ambulansstation. Om allt går vägen ska den nya stationen stå klar 2020 i Berglunda i sydvästra Örebro.

Fler akutläkarbilar i länet nästa år

08 september 2017 - 13:40
0 kommentar/er

Framöver kommer det rulla fler akutläkarbilar i Stockholms län. Landstinget har inlett en upphandling som innebär att man nästa sommar går från en till tre bilar

En annan skillnad är att det alltid kommer finnas en bil i tjänst dygnet runt, alltså även på nätterna vilket det inte gör i dag. 

Samtidigt kommer verksamheten slås samman med jourläkarbilarna som åker på uppdrag som inte är av akut karaktär.

Ambulansvården gör charmoffensiv

07 september 2017 - 15:01
0 kommentar/er

ÖSTERGÖTLAND Med landets bästa överlevnad för patienter med hjärtstopp har ambulanssjukvården i Östergötland mycket att vara stolt över. Men den nya satsningen Ambulansdagen handlar inte bara om att skryta – utan även om att lyfta problem.

Som en av flera regioner och landsting i landet anordnar Region Östergötland för första gången Ambulansdagen nu på lördag. Initiativet till arrangemanget, som är tänkt att bli ett återkommande evenemang, kommer från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.

Nio veckor gammal bebis hade skallfraktur – SOS Alarm vägrade skicka ambulans

05 september 2017 - 18:13
0 kommentar/er

Mamma anmäler SOS Alarm till IVO

LANDSBRO Anne Schulz snubblade i trappan och tappade sin nio veckor gamle son som slog i huvudet. 112 vägrade skicka ambulans. Efter en lång stund kom en taxi.

Efter den omskakande händelsen den 25 augusti har Anne Schulz i Landsbro anmält 112 till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

— Så här får det bara inte gå till. När en så liten baby är skadad måste man få snabb hjälp, säger hon.

Sidor