Besök: idag 965, vecka 12.689, månad 40.769  förra: dagen 1.655, veckan 14.223, månaden 61.503
Pensi Rescue Oy produkter PPPress Samriten Ambulans AB

januari 2018

Riktar kritik mot stora skillnader i ambulanssjukvården

19 januari 2018 - 17:02
0 kommentar/er

Bristen på nationella kompetensbeskrivningar leder till en ojämlik ambulanssjukvård, anser forskaren Jonas Wihlborg. Med sin avhandling hoppas han inspirera lärosäten och sjukvård att ta gemensamt ansvar för specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska.

Överviktig Malmöbo tvingades åka djurambulans – avvisades från tre sjukhus

17 januari 2018 - 00:09
0 kommentar/er

Körandet tog flera timmar vilket bedöms som allvarligt då det fanns misstankar om blodförgiftning.

En kraftigt överviktig person som är hemmahörande i Malmö fick vänta på vård i flera timmar med misstänkt blodförgiftning.

Enligt en lex Maria-anmälan vägde personen 230 kilo och fick inte plats i en vanlig ambulans, skriver nyhetsbyrån Sirén. Därför tillkallades en djurambulans, extrasäng och ambulanspersonal från andra orter i länet, vilket tog tid.

Snart kostar ambulansen pengar

15 januari 2018 - 15:13
0 kommentar/er

Från och med den första januari gäller landstingets nya prislista i Uppsala. Det innebär bland annat att ambulanssjukvården kostar 150 kronor.

Landstingsfullmäktige tog beslut om den nya prislistan i november i år och snart börjar den att gälla för hela Region Uppsala. Här är de viktigaste förändringarna:

- Alla personer över 85 år besöker öppenvården gratis.

- En enhetstaxa på 150 kronor införs i primärvården. Det gäller även möten med vårdpersonal som görs via videolänk.

- En avgift för ambulanssjukvård på 150 kronor införs.

Här är ambulansen bäst i test

13 januari 2018 - 20:13
0 kommentar/er

ÖSTERGÖTLAND Ambulansen i Östergötland är snabbast på plats när det gäller livet. Ny statistik visar att regionens ambulanssjukvård är bäst för andra året i rad.

Statistiken visar den tid det tar från det att telefonsamtalet kommer in till SOS-alarm tills dess att ambulansen är på plats där olyckan skett eller där den sjuke befinner sig. Det är bara prio 1-larm som ingår i statistiken, det vill säga sådana vid livshotande symtom eller olycksfall.

Ambulans fastnade i snö under akutkörning

12 januari 2018 - 17:09
0 kommentar/er

När en av ambulansbilarna gick sönder var personalen tvungna att ta en reservbil, trots att de påpekade att reservbilen inte var optimal för vinterväglag. En stund senare fastnade de i snön under en akutkörning.

Det var i slutet av december som ambulanspersonalen var tvungna att byta till en reservbil som fanns i Köping.

Trots att personalen påpekade att bilen inte var bra under vinterväglag fick de ändå ta bilen.

Andningsballong stoppad efter allvarligt fel

10 januari 2018 - 18:39
0 kommentar/er

Tillverkaren av en andningsballong av engångsmodell som misstänks ha bidragit till att en kvinna inte kunde räddas av ambulanspersonalen uppmanar nu vården att genast sluta använda den.

Fotografera olyckor kan nu ge fängelse – Ambulansförbundet jublar

09 januari 2018 - 14:59
0 kommentar/er

Sedan nyår gäller lagen mot olaga integritetsintrång. Den ska skydda mot kränkningar som till exempel ”hämndporr” men kan även förbjuda fotografering av olycksplatser där utsatta människor syns. 
– Detta är positivt, mycket positivt, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

Vid nyår infördes det nya brottet olaga integritetsintrång som bland annat riktar sig mot så kallad hämndporr.

Unikt studieupplägg med två studenter i ambulans

08 januari 2018 - 21:40
0 kommentar/er

Ambulansen i Stockholm har testat att låta sjuksköterske- och läkarstudenter tillsammans åka på utryckningar. Det unika utbildningsupplägget har varit givande för både studenter och handledare och ska nu utvidgas.

Sedan några år tillbaka har studenter på sjuksköterskeprogrammen i Stockholm kunnat göra sin verksamhetsförlagda utbildning inom ambulansen. Det har varit ett sätt att väcka nyfikenhet för vårdområdet, med en lärandemiljö där studenterna får ta svåra och snabba beslut kring patienter som de inte vet så mycket om.

Lämnades hemma med skallskada – patienten dog

07 januari 2018 - 19:01
0 kommentar/er

En äldre kvinna ramlade och slog i huvudet så illa att ambulans tillkallades. Trots att hon stod på blodförtunnande läkemedel bedömde ambulanspersonalen att hon inte behövde köras till sjukhus. Tre dagar senare avled hon på grund av en hjärnblödning.

Det framgår av en avvikelserapport som skrivits av omsorgsförvaltningen i en mindre kommun i Småland.

Larm till fler räddar liv

07 januari 2018 - 18:56
0 kommentar/er

Om ambulansvård, räddningstjänst och polis samtidigt får larm vid ett hjärtstopp utanför sjukhus kan fler liv räddas, enligt en svensk studie. Arbetssättet införs nu permanent i Skaraborg.

– Det viktigaste som studien visar är att om olika delar av samhället samarbetar kan de förstärka varandra och leda till att hjälpen kommer fram snabbare och fler liv räddas, säger Ingela Hasselqvist-Ax, anestesisjuksköterska och forskare vid Karolinska institutet.

Utmaningarna med oregelbundna arbetstider

05 januari 2018 - 20:30
0 kommentar/er

Mat och sömn är viktiga faktorer för att hålla prestationsförmågan på topp, men oregelbundna arbetstider kan göra det svårt att se till att kroppen får det den behöver, vid rätt tid och i rätt mängd. I yrken inom ambulans och räddningstjänst, som många gånger handlar om liv och död, är det viktigt att kropp, knopp och kläder samarbetar för så goda förutsättningar som möjligt.

ID-uppgifter förväxlades för patient i ambulans

05 januari 2018 - 20:27
0 kommentar/er

Det var i augusti förra året som händelsen ska ha inträffat. En ambulans från Region Kronoberg hade larmats till en plats för att ta om hand en medvetslös person. När personen skulle skrivas in i ambulansens journalsystem skrevs en annan persons personnummer in. Detta ska ha inneburit att patienten fick fel id-uppgifter på sitt armband.

Misstaget uppdagades då anhöriga på intensivvårdsavdelningen hörde vårdpersonal tilltala patienten med fel namn.

Händelsen är nu lex Maria-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

Sidor