Kompetenshöjning?

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Två sjuksköterskor eller sjuksköterska och ambulanssjukvårdare i ambulanserna?

Två sjusköterskor
9
43%
Ambulanssjukvårdare och sjuksköterska
12
57%
 
Antal röster: 21

striker

Kompetenshöjning?

Inlägg av striker » 19/7 2005 15:17

Lite frågor om förändringarna i ambulanssverige.

Är det kompetenshöjande att ha två stycken sjuksköterskor på varje akutambulans gentemot en ambulanssjusköterska och en ambulanssjukvårdare.

Vi har disskuterat detta här och har lite svårt att se fördelarna med två sjuksköterskor på en akutambulans och eftersöker därför gärna argument för två sjuksköterskor i bilarna.

De argument vi funnit talar endast mot. De är följande:

*Medicinska kompetens minskar faktiskt med 2 ssk i bilen (50% av prio 1 körningarna kör man faktiskt). Man blir medicinskt ledningsansvarig på skadeplats hälften så ofta.

*Samhällsekonomiskt blir det dyrare. Ssk kostar mer och de roterar ofta det blir dubbla arbetsgivaravgifter.

*Prio 1 körningarna framförs av mindre erfarna prio 1 chaufförer. Vårdar 50% av körningarna och kör endast 50% av uppdragen. Om man inte roterar då det endast blir 25% av uppdragen.

*Riktade utbildningar kan inte göras till en specifik yrkesgrupp. Prio 1 utbildning med regelbunden uppföljning, halkkörning, medicinskt riktade utbildningar som trombolysbehandling, intubering, medicinska mässor mm.

*Den spjutspetskompetens som var på gång inom ambulanssjukvården slipas ner med hög medicinsk formel och reel kompetens, hög reel kompetens på chauffören.

Vi har hört att det schema tekniskt är svårt att lösa på stationerna. Det är inget problem på sjukhusen ssk ersätter inte usk där eller tvärtom vid sjukskrivning eller semester. Tredje man får en säkrare vård och transport om man har en fördelning mellan ambulanssjuksköterska och ambulanssjukvårdare. Naturligtvis förutsätter dessa argument att ambulanssjukvårdaren kör alla prio 1 och ambulanssjuksköterskan vårdar alla prio 1 för att säkerställa patientsäkerheten. Vi är två duktiga yrkeskategorier det bör vi ta vara på.

/Ambulanssjuksköterska och ambulanssjukvårdare som jobbar i team.

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 19/7 2005 16:32

Självklart blir det en stor kompetenshöjning med två SSK i varje amb! Men det kräver att de har amb-VUBen. Varför satsa på en lågutbildad ifrånsprungen yrkesgrupp som ej får utföra alla arbetsuppgifter prehospitalt? Är dessutom säker på att de flesta SSK vill köra och vårda varannat uppdrag. Merkostnaden för att bara anställla SSK inom amb (vilket redan är på gång) är dessutom marginella. Jämför man sedan med vinsten för patienterna är ju valet självklart.. Och ja ja, vet att det finns duktiga ambsjv oxå, men tyvärr..

manne

Inlägg av manne » 19/7 2005 16:38

Håller med, har försökt att få höjdarna att förstå detta och dom börjar mer eller mindre samtycka.
Jag som ssk vill hellre vårda patienter med den utbildning jag har.
Tyvärr tycker fler högskoleutbildade att det är roligare att köra bil än att ta hand om patienterna vilket kan tyckas märkligt.

Lipton

Re: Kompetenshöjning?

Inlägg av Lipton » 20/7 2005 14:23

striker: Den ambulansarbetsgivare som omorganiserar och istället för att se det som en stor blandad kompott av anställda istället ser en drös blandade sjuksköterskor och ett gäng ambulanssjukvårdare skulle faktiskt mycket väl kunna få en framgångsrik verksamhet enligt din formel. Det är ju på det viset det fungerar på sjukhusen.
Nackdelen blir ju dock påtaglig de tillfällen då hela besättningen behövs på skadeplats och skall jobba självständigt. Skall då syrran springa runt och göra alla praktiska saker och sjukvårdaren bara titta på och vara behjälplig vid lyft? Alla patienter själv eller hälften var? Tror att alla väljer hälften var, oavsett yrkestitel.

manne

Inlägg av manne » 20/7 2005 16:50

På skadeplats ?
Vem sköter radion då?
Vem kör bilen?
Vem ser till att det kommer rätt folk till platsen?
Vem ser till att sköterskorna håller sig där dom ska?
Att vårda patienter och leda en skadplats samtidigt är en omöjlighet.
Det vet alla som varit på en..

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 21/7 2005 0:07

Kvalitetsutveckling är när utvecklingen går framåt. Med en grundutbildad sjuksköterska eller en sjuksköterska med fel vubb fattas en del i utbildningen. Med ambulansutbildad personal som dessutom har den medicinska kompetensen som krävs i varje ambulans + en personal som har den medicinska kompetensen som krävs så får man en ambulans som fungerar bäst den dagen alla erfarna ambulanssjukvårdare gått i pension. Arbetsgivaravgifterna är procentuellt av din lön så dubbla arbetsgivaravgifter behöver inte betalas om man har rotationstjänstgöring. Mannes antydan om att den med det medicinska ansvaret inte klarar av jobb på skadeplats håller inte. Här är det som alltid i vårt jobb den som har den bästa lämpligheten och den rätta utbildningen som kan göra det bästa jobbet.....

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Inlägg av Tobbe » 21/7 2005 2:22

Manne: Uppgifterna du radar grejar ju vilken ssk som helst som jobbar hos oss.

Och problem med riktade utbildningar? Vadå för problem? Med bara ssk så är det enklare än någonsin. Likaså med schemaplanering.

Varför ska man nöja sig med bara en sjuksköterska i ambulansen?

Att man blir sämre på att vårda för att man kör hälften av gångerna är det märkligaste jag hört. Har aldrig läst någon insändare här på forumet som har berört problematiken med att en ambulanssjukvårdare bara får köra/vårda hälften att alla prio1:or, och i så fall skulle tappa kompetens på det (i fall där två ambulanssjukvårdare jobbar ihop).

Och vilka vill man själv möta som patient?
Två sjuksköterskor eller bara en?

Å andra sidan verkar ju ambulanssjukvårdarna som beskrivs på forumet tillhöra en enastående elit. Som knappast behöver vidareutbilda sig.

/Sjuksköterska och sjuksköterska kan jobba i team.

Lipton

Inlägg av Lipton » 21/7 2005 10:14

manne skrev:På skadeplats ?
Vem sköter radion då?
Vem kör bilen?
Vem ser till att det kommer rätt folk till platsen?
Vem ser till att sköterskorna håller sig där dom ska?
Att vårda patienter och leda en skadplats samtidigt är en omöjlighet.
Det vet alla som varit på en..
Tolkar detta som ett svar på mitt inlägg!?
Efter att första ambulansen kommit och tagit hand om de uppgifter du räknar upp så kommer det vanligtvis några till beroende på skadeplatsens storlek. Säg att det kommer fyra bilar efter ledningsbilen, det innebär isf att det i framtiden skall jobba fyra syrror och fyra sjukvårdare skall titta på??
I ett sådant läge tycker jag iaf att alla händer behövs på patienterna vilket i framtiden tyvärr bara är möjligt med två systrar i varje bil.

manne

Inlägg av manne » 21/7 2005 15:48

Så du menar att sjukvårdare brukar stå och titta på?

Lipton

Inlägg av Lipton » 22/7 2005 12:54

manne skrev:Så du menar att sjukvårdare brukar stå och titta på?
Nej. Nu har jag uppenbarligen tappat dig för länge sedan... :cry:
Jag menar att i framtiden när sjukvårdarnas uppgift för flera år sedan varit minimerad till att assistera, köra och sköta samband så kommer de vara skitbra på detta vilket innebär att de fall när man bara har en patient så är säkerheten för denna höjd så gott som möjligt är. Däremot när man får något för många allvarligt skadade patienter så varken kan/får/vill sjukvårdaren jobba ensam vilket innebär att antalet händer som jobbar på större olyckor helt plötsligt blivit halverade jämfört med idag.

Detta är inte något som jag önskar eller så utan helt enkelt ett svar på inlägget om att det inte skulle finnas några nackdelar med 1+1. Detta är alltså den enda nackdelen jag kan komma på. Nu duggar ju inte katastroferna så tätt så det kanske är en nackdel man kan ha överseende med, inte vet jag?! :?

Brosan
Inlägg: 51
Blev medlem: 3/6 2005 13:58

Inlägg av Brosan » 22/7 2005 18:46

det innebär isf att det i framtiden skall jobba fyra syrror och fyra sjukvårdare skall titta på??
I ett sådant läge tycker jag iaf att alla händer behövs på patienterna vilket i framtiden tyvärr bara är möjligt med två systrar i varje bil.

Lipton
så du menar att amb.sjv inte har några händer????
det finns mycket man kan göra på en skadeplats det är inte bara med som ska ges

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 22/7 2005 22:26

Arbete på skadeplats rör väldigt få läkemedelsbeslut. Övriga beslut tas gemensamt (även om det är sjuksköterskan som har det yttersta ansvaret enligt lagen). Att två sjuksköterskor med rätt utbildning inte skulle klara detta lika bra som en sjuksköterska och en undersköterska med samma utbildning faller på sin egen orimlighet. Det är ju samma sak som att påstå att det tidigare inte har fungerat i ambulansen då man vårdat varannan gång.

1005
Inlägg: 138
Blev medlem: 8/5 2005 23:17
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av 1005 » 23/7 2005 2:00

VArför inte två docenter?

Sjuksköterskorna som skriver här verkar vara fixerade vid Högskoleutb.

Verklig kompetens kan ofta vara lika bra som formell komp.

Kör som i estland minst en läkare i varje bil ingen ssk.

Höjer kompetnesen att ha en "riktig" Dr och inte en med "bara" en magister examen.

Skriv svar