Ambulanssjukvårdare och Ordningsvakter

Här diskuteras allt som rör samverkan med andra "blåljusorganisationer".

Moderator: ambus

Finns intresse att samarbeta med ordningsvakter?

Omröstningen slutade 24/1 2006 10:34

Ja, det är på tiden!
1
20%
Ja, men de behöver utbildas.
1
20%
Nej, finns ingen anledning!
2
40%
Vad skulle det vara bra för?
1
20%
 
Antal röster: 5

Anonymous

Ambulanssjukvårdare och Ordningsvakter

Inlägg av Anonymous » 25/11 2005 10:34

Jag undrar om det finns intresse bland ambulans/akutbilspersonal att samarbeta med ordningsvakterna i samhället?

Enligt uppgifter från ordningsvakter i framförallt Stockholms län är förhållandet mellan oss och ambulanspersonal inte den bästa. Detta borde vi gemensamt kunna ändra på!

Undrar hur ni sjukvårdare/sjuksystrar/läkare som arbetar med ambulans och akutbil ser på ordningsvakter? Och om ni undrar hur ordningsvakter ser på er?

Personligen hejar jag oftast på ambulanspersonal då jag står i dörren. Möts ibland av förvåning, men de flesta hejar tillbaks. Detta är väl början till en förståelse mellan oss?

Även om ordningsvakter är ett konstigt institut mellan privata marknaden och myndigheter, så är vi en resurs för samhället som utnyttjas mycket dåligt. Ordningsvakter utövar myndighet, och arbetar enligt (vissa) samma lagar som polisen - fast vi får vår lön från privata företag. Ordningsvakter finns i krogen, på hotell, i köpcentrum, i kollektivtrafiken, domstolar osv, och skall inte förväxlas med väktare.

Jag ser många sätt på vilka vi kan samarbeta. Jag tror det finns brister i kunskapen om respektive yrkesgrupper som vi skulle kunna radera. Exempelvis har jag förstått att ambulanssjukvårdare har stående order att inte köra fram till platsen förrän polis har säkrat området. I de flesta fall duger ordningsvakters befogenheter för att skydda ambulanspersonalen på plats. Vilka tankar har ni om detta? Ni kanske inte känner er lika säkra pga att vi saknar skjutvapen? Eller att ni inte känner att ordningsvakter värnar om er och den allmänna rättssäkerheten på samma sätt som en polis?

Mvh,
Frank

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Ambulanssjukvårdare och Ordningsvakter

Inlägg av AMBASS » 25/11 2005 16:45

Gatelaw skrev:Jag undrar om det finns intresse bland ambulans/akutbilspersonal att samarbeta med ordningsvakterna i samhället?

Enligt uppgifter från ordningsvakter i framförallt Stockholms län är förhållandet mellan oss och ambulanspersonal inte den bästa. Detta borde vi gemensamt kunna ändra på!

Undrar hur ni sjukvårdare/sjuksystrar/läkare som arbetar med ambulans och akutbil ser på ordningsvakter? Och om ni undrar hur ordningsvakter ser på er?

Personligen hejar jag oftast på ambulanspersonal då jag står i dörren. Möts ibland av förvåning, men de flesta hejar tillbaks. Detta är väl början till en förståelse mellan oss? Mvh,
Frank
CHEERS Gatelaw!

Jag tror helt klart att det finns ett intresse av att lära av varandra! Jag har haft förmånen att både utbilda och jobba tillsammans med både ordningsvakter och livvakter och tycker detta varit mycket utvecklande. Det finns till och med dem som tror på ORDNINGSVAKT i ambulans på vissa områden!

Du beskriver att förhålandet i vissa fall ahr varit lite spänt! Detta beror nog mer på "blyghet" tror jag! Det finns få som är djävliga, men visst finns det alla sorter även hos oss! Kanske också en obetänkt "kårstil".

Jag möter ordningsvakter främst på akutmottagningen, men också vid större skadeplatser/krogmiljön/idrottsevenemang och jag tycker att det fungerar bra. Era befogenheter är vilket många inte vet mycket långtgående. Jag tycker dock att ni har för lite sjukvårdsutbildning i er läroplan. Vet att många av er skaffar er denna på annat sätt.

Klart att vi skall hälsa på varandra! Jag förstår dock vad du menar då även jag råkat ut för denna SUB-kultur som ibland gör sig gällande. Tror själv att detta bottnar i osäkerhet.

- Tycker du att ambulansen kunde jobba mer aktivt för att samarbeta med er?

- Tycker du att det i krogmiljön skulle behövas "First Line Medics" (sjukvårdare med speciell akutsjukvårdsträning? (detta finns i London och fungerar mycket bra)

//GE DEM SKYDD....
Blood Will Tell

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 25/11 2005 22:16

På den ort jag är verksam finns en ordningsvaktförening. Den organiserar ordningsvakter och ser till att sina medlemmar är "certifierade". Mao att de jobbar tillräckligt mycket för att hålla sin utbildning färsk. De hjälper också till att fixa vakter vid sjukfrånvaro mm så att inga av uteställena blir underbemannade. Sammarbetet fungerar bra mellan ambulans och ordningsvakterna vid larm men kontakten mellan organisationerna sker endast vid dessa. Ibland önskar man att en dialog skulle kunna hållas även utanför larmen. Feedback till ordningsvakterna mm.

Har utbildat ordningsvakter under deras utbildning och håller med AMBASS att sjukvårdsbiten inte tas på allvar. Detta är inte ordningsvakternas fel utan kursplanen som verkar mer skriven för att se till att marknaden hela tiden fylls på med nya ordningsvakter.

En sak som är både bra och dåligt med ordningsvakter är den enorma vilja att hjälpa till när någon har skadats. Detta är något som är till enorm hjälp vid stökiga situationer. Ibland blir det dock fel. Har provat bära nerför en trappa med två vakter vid varsin skakel vid fotändan. Själv hade jag huvudändan. Innan jag visste ordet av hade vakterna börjat småjogga nerför trapporna med mig hängande som ett snöre efter. Patienten mår bra idag :lol: .

Anonymous

Re: Ambulanssjukvårdare och Ordningsvakter

Inlägg av Anonymous » 27/11 2005 10:27

Hej AMBASS!!

Härligt att få ett så pass väl mottagande!!
AMBASS skrev://... Jag tycker dock att ni har för lite sjukvårdsutbildning i er läroplan. Vet att många av er skaffar er denna på annat sätt.
Jag tycker också vi har på tok för lite sjukvårdsutbildning, oavsett om utbildningen getts av polis eller väktarskolan (av fd poliser). Jag skulle gärna se möjligheter till billiga eller rent av kostnadsfria sjukvårdsutbildningar på kontinuerlig basis. Och gärna andra möjligheter till mer djupdykning inom vissa områden, t.ex. om det går att anordna kurser eller möten på sjukhusen och få praktik? (Iofs bottnar denna senare önskan i ett personligt intresse av akutsjukvård)

Hur som haver, inte alla ordningsvakter/väktare osv har möjligheter till adekvat sjukvårdsutbildning eller övning. Detta är trots allt färskvara, precis som självskydd, och behöver övas i tid och otid för att sitta då man en dag behöver använda kunskaperna för att rädda någons liv. Problemet är delvis att bevakningsföretagen är just 'företag' och vill inte lägga ut mer pengar än de absolut måste. Varför grundlig sjukvårds/räddningsutbildning inte hamnar högt på utgiftslistan... Svårt alltså för de flesta av oss att införskaffa sådana kunskaper.

Dessutom har exempelvis vissa hotells personal, inklusive ordningsvakter, genomgått såväl rökdykningskurs som kurs i defibrillator. Här har hotellen ifråga tagit sitt ansvar för att höja säkerheten för sina gäster. Vilket också kostar mycket pengar - något de flesta bevakningsföretag ryggar för att lägga ut eller engagera sig i. Alla platser där alkohol serveras bör ha bl.a. defibrillator och ordningsvakter som har hög kompetens i livräddning - i vilken benämning jag inkluderar L-ABC, HLR, HLR-defibrillator och mer djupdykning i alkoholrelaterade sjukdoms- och skadefall.

Har varit med om flera gånger att gäster råkar ut för olika typer av medicinska akutfall där baskunskaperna i L-ABC inte räcker till för att ens ge enklaste "support" i avvaktan på ambulans.
AMBASS skrev:- Tycker du att ambulansen kunde jobba mer aktivt för att samarbeta med er?
Absolut! Ser gärna att ambulanspersonal parkerar utanför krogar och hälsar på oss ordningsvakter. Pejlar våra respektive sjukvårdskunskaper exempelvis, eller bara för att skapa kontakt. Personligen har jag haft 98% bra erfarenheter - bara ett fall där besättningen var lite halvsura och inte särskilt trevliga. Men alla kan ju ha en dålig dag...

Många av mina kollegor har dock uttryckt att mindre bra bemötande är normen.

Till en början kan jag tänka mig att ordningsvakterna själva meddelar vilka restauranger/barer/krogar som är intresserade av sådana besök/samarbeten, sen lär det rulla på av sig själv inom våra led tills alla krogar är med ombord.

Sen vore det inte fel att tigga några par vinylhandskar av besättningarna som ev. tittar förbi då och då... :lol:

På de flesta ställen jag arbetar/har arbetat på finns PINSAMT dålig medicinsk utrustning tillgänglig. I bästa fall en komplett första hjälpen-väska; i sämsta fall kanske några plåster!
AMBASS skrev:- Tycker du att det i krogmiljön skulle behövas "First Line Medics" (sjukvårdare med speciell akutsjukvårdsträning? (detta finns i London och fungerar mycket bra)
På ett personligt plan gillar jag konceptet. Men rent praktiskt måste jag säga att väldigt få individuella nöjeslokaler har så pass många medicinska fall att detta vore nödvändigt. Trots allt anländer ambulans/akutbil i allmänhet inom en imponerande tidsmarginal. I vilket fall som helst finns inga krögare villiga att lägga ut pengar på detta.

Men ändå - om det fanns First Line Medics inom ett begränsat område, exempelvis en patrull som har enbart Stureplan, eller enbart Medborgarplatsen (där jag jobbar) - som hälsar på ofta och alltså kan vara på plats inom en minut eller så...tack hemskt gärna!!

=============================================

Jag har tagit upp som förslag att på ordningsvakterna.se (som är vårt forum att lyfta fram, diskutera och få svar på allt möjligt som berör vårt arbete) ha en särskild spalt i forumet för sjukvårdsfrågor. Precis som polisen finns med att besvara juridiska och polisiära frågor, behövs (anser jag) medicinsk expertis.

Tror du, AMBASS, att det finns intresse - från eget håll, eller inom sjukvården/ambulansen generellt - att finna intressenter som regelbundet deltar där och besvarar frågor och funderingar vi har. Och ta upp det som är aktuellt för er gentemot oss? Vart vänder vi [ordningsvakter] oss, eller mer specifikt, administratörerna för ordningsvakterna.se sig för att få till stånd ett sådant samarbete? :?:


Mycket på en gång i ett litet inlägg som detta... :oops:

Anonymous

Re: Ambulanssjukvårdare och Ordningsvakter

Inlägg av Anonymous » 27/11 2005 12:43

Novisen skrev:Ibland blir det dock fel. Har provat bära nerför en trappa med två vakter vid varsin skakel vid fotändan. Själv hade jag huvudändan. Innan jag visste ordet av hade vakterna börjat småjogga nerför trapporna med mig hängande som ett snöre efter. Patienten mår bra idag :lol: .
:lol: Haha... Tja...när muskelbergen blir entusiastiska så kan det som är så rätt, bli så fel! 8)
Novisen skrev:På den ort jag är verksam finns en ordningsvaktförening. Den organiserar ordningsvakter och ser till att sina medlemmar är "certifierade". Mao att de jobbar tillräckligt mycket för att hålla sin utbildning färsk. De hjälper också till att fixa vakter vid sjukfrånvaro mm så att inga av uteställena blir underbemannade. Sammarbetet fungerar bra mellan ambulans och ordningsvakterna vid larm men kontakten mellan organisationerna sker endast vid dessa. Ibland önskar man att en dialog skulle kunna hållas även utanför larmen. Feedback till ordningsvakterna mm.
En ordningsvaktsförening är i skrivande stund på gång i Stockholm. Vi är enda länet i landet som saknar sådan, och behovet är stort då vi är många ordningsvakter utan någon som helst organisation att skydda oss. Vi är otroligt utsatta på många sätt.

Låter som att i ditt län fungerar ordningsvaktsföreningen idealiskt! Skulle gärna se att alla ordningsvakter (som är myndighetsperson) organiserades i exempelvis en förening direkt underställd polismyndigheten. Alla som behöver ordningsvakt får då vända sig till föreningen, så försvinner väldigt mycket av det negativa runt ordningsvakter. På det sättet får man en enad front, och kan förankra ordningsvakterna till samhället. Vi är en värdefull resurs som faktiskt servar samhället, men underutnyttjas. Genom en förening skulle vi kunna knytas närmare polisen, socialen, sjukvårdsinstanser, mm. Och få en enhetlig kommunikationslösning (radioapparater) i RAKEL och få direktkontakt med samhällets resurser.

Men det borde inte vara svårt att få till dialog och feedback. Det borde ju gå att anordna genom föreningen, åtminstone brev- eller ännu bättre mejl-ledes. Har själv många gånger velat få mer information hur det gått för sjukdomsfall, respektive LOB/grip från polisen. Polisen är iofs inte svår att få kontakt med och få veta hur fallet gått, när personen släpptes odyl. Men sjukdomsfall - svårt att ringa akuten och få svar.

Så det finns plats för förbättring i många led - förhoppningsvis är våra rader här och nu, en början på denna process.

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 22/1 2009 13:27

Själv jobbar jag just nu som väktare i Stockholm. Har ännu inte fått larmat/assisterat ambulans men det kommer väl antagligen och jag måste säga att varje pass håller man ögon och öron öppna efter oegentligheter och självklart larmar vi om vi stöter på rejält överförfriskade personer och personer som mår dåligt eller är skadade på annat sätt för att iaf höra vad SOS-operatören i andra änden av luren bedömmer av det vi beskriver. Och naturligtvis stannar man kvar på platsen och hjälper till på alla sätt och vis man kan.

Dåligt bemötande tror jag är väldigt sällsynt då det ligger i ambulansens intresse att veta vad som hänt och det ligger i vårat intresse att förmedla det som hänt och hjälpa till, det är väl bara vissa blåa beväpnade män som man blir less på ibland pga felaktig syn på oss men aldrig ambulans eller räddningstjänst.

Passar på att tacka Agneta på Falck Academy för den eminenta HLR L-ABC utbildningen på BYA Väktarskolan!

Första förband i höger benficka är givet! ;)

Skriv svar