Ambulanser kommer inte i tid

Här diskuteras allt som rör den medicintekniska utrustningen.

Moderator: ambus

Lipton

Inlägg av Lipton » 3/6 2008 12:33

aceofspades: Mycket märkligt. Jag har sagt det förut och känner behov av att säga det igen. Om jag i luckan på en akutmottagning kan hänvisa en patient till en vårdcentral så måste väl jag också vid tjänstgöring i ambulans kunna göra detsamma?
Det är ju inte riktigt samma sak inser jag. För på akuten kan man knappast neka någon vård heller. Däremot kan man säga att du är i princip frisk och såvida du inte är ensam patient här så kommer det alltid finnas någon annan som vi måste ta hand om först och när du blivit ensam så kommer läkaren prioritera födointag framför att handlägga din förkylning och därmed kommer du få hjälp snabbare på vårdcentralen även om du förflyttar dig dit genom att rulla på ögonen.
I bilen är ju tillståndet tyvärr mer statiskt, antingen är man tom och disponibel eller med patient och upptagen. Kanske skulle vi börja transportera friska patienter under villkoret att om något mer allvarligt händer får du kliva ut och gå till vårdcentralen?? :lol:

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 3/6 2008 19:26

Håller med... Våra riktlinjer säger ju klart och tydligt att vi aldrig får neka en patient att åka, inte ens föreslå att denne borde stanna hemma. Synd i de lägen där vi möter en känd (okynnesåkande) patient som är till synes symtomfri, alternativt en botad insulinkoma. De senare brukar förvisso inte envisas med att åka, utan brukar inse fördelarna med att stanna hemma.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 4/6 2008 14:24

Skjutsa patienten till akuten, anmäl i luckan och sätt han i väntrummet med alla andra som kommer till akuten.
Specialist anestesi och ambulans

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 4/6 2008 18:08

Novisen skrev:Skjutsa patienten till akuten, anmäl i luckan och sätt han i väntrummet med alla andra som kommer till akuten.
i tre timmar... :mrgreen:

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 4/6 2008 18:37

Novisen skrev:Skjutsa patienten till akuten, anmäl i luckan och sätt han i väntrummet med alla andra som kommer till akuten.
Javisst helt rätt. Ambulans skall inte vara lika med gräddfil in på akuten. Brukar själv göra detta till akutpersonalen stora nöje.
To whom much is given, much is expected.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 4/6 2008 23:54

JA vad ska man säga om eländet... Då måste jag ju säga att PHAT i det läget är bra att ha. Bedömer vi att personen inte är i behov av ambulans, ringer vi PHAT och beskriver ärendet och meddelar vitala parametrar, sen blir patienten hemma eller om vi ringer en taxi/bårtaxi till dem. Presenterar man bara ett bra förslag för patienten, t ex taxi eller man fixar en tid på VC, så blir patienterna och anhöriga oftast mycket tacksamma. I de flesta fall har de själva inte haft en aning om vad de ska göra, så de har ringt sjukvårdsupplysningen som har bett dem ringa 112!


Man skulle gett oss syrror i ambulansen befogenhet att själva triagera patienten, precis som man gör på akuten eller VC. Man kan ju inte ha kvar PHAT för +40 miljoner om året för denna sakens skull!

Skriv svar