SSK-utbildningen!?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

SSK-utbildningen!?

Inlägg av zAjben » 28/10 2004 1:35

Funderar på att läsa till SSK nästa höst, och har lite frågor som någon här förhoppningsvis kan svara på;

1) Hur är studietempot? Har en vän som studerade till SSK för ett par år sedan och han sa att det inte alls var högt, följdfrågan blir då ifall man kan läsa de 120p på t.ex. 4 terminer (eller 5) istället för de "vanliga" 6? Hur är studietempot och "svårighetsgraden" jämfört med valfri civ. ingenjörsutbildning?

2) Hur mycket tjänar man som vanlig SSK inom ambulanssjukvården, som anestesi-ssk och som IVA-SSK? Hur mycket är de olika tilläggen på, hur mycket blir det totalt? Hur mycket stiger lönen med erfarenheten?

3) Finns det möjlighet att arbeta på ambulans som anestesi-ssk, eller krävs det att man har gått ambulans-VUB för att få göra det? Räcker det med bara anestesi-VUB?

4) Vad exakt är en IVA-ssk (vad står IVA för, IntensivVård?), vad skiljer en sådan från en vanlig SSK / Anestesi, hur eftertraktade är sådana på arbetsmarknaden (främst inom prehospital sjukvård)? Hur ofta finns de ombord på en akutbil jämfört med en anestesi?

5) Ifall man läst antingen IVA-VUB, Anestesi-VUB eller Ambulans-VUB, hur mycket kan man tillgodoräkna sig ifall man skulle välja att gå någon av de andra? Har hört att det skiljer, men hur mycket skiljer det sig på olika skolor (gärna med exempel på vilka skolor som har de olika utbildningarna, samt hur mycket man får tillgodoräkna sig), hur många poäng är de olika utbildningarna på?

6) Ifall man är färdigutbildad SSK och väljer att börja läsa till läkare, hur mycket kan man då tillgodoräkna sig från den tidigare utbildningen, har hört allt från ingenting till två terminer.. Men är det någon som faktiskt vet?

Whooah.. Det blev en del frågor.. Hoppas det finns någon vänlig själ besitter kunskapen.. Tack på förhand!

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 28/10 2004 14:50

1.
Studietempot är lågt. När jag läste min ssk utb läste jag 200p på tre år. Läste juridik i början och sedan började jag läsa andra medicinkurser, ex sånna som ingår i magisterexamen i medicinsk vetenskap. Man kan inte läsa utbildningen på kortare tid än 3 år i normalfallet då kurserna oftast kräver att man läst kursen innan, A, B kurs osv.
Ingebgörsutbildningen är mycket tyngre rent pluggmässigt även om man skulle ha lätt för det.

2.
vanlig ssk på ambulansen tjänar ungefär 19500-20000 beroende på vart du jobbar. Som ane/iva någon tusing upp. En vanlig ssk på ambulansen tjänar ungefär 25000 med tillägen. Man har individuell lönesättning vilket betyder att man ligger mellan 3-5%lönehöjning per år. Har man mycket utbildning har man lättare att förhandla

3.
Bara anestesi vubb? På de ställen jag hört mig för så är det ane och ambvubb som gör att man får en "egen rad", men det skiljer sig mycket från landsting till landsting

4.
Jobbar på intensivvårdsavdelningen med kvalificerade medicinska behandlingar på ungerfär samma nivå som anestesi.
Har aldrig hört talas om en IVA ssk på akutbil men kan ha fel? Det är alltid en ambsjv och en anesyrra.
Tror du kommer få svårt att få jobb på ambulansen om du börjar plugga nästa år. Det är nu man har stor chans att få jobb då jobben är eftertraktade och få säger upp sig. I storstäderna är det lite lättare.

5.
De är alla på 40 poäng och första terminen (20p) är alla tillasmamns. Är du iva syrra så tar det en termin att läsa till anesyrra.

6.
Du får inte tillgodoräkna dig nånting om du inte har en magistereamen i medicins vetenskap. Men du har större chans att komma in å intervju då, men du får läsa alla 220 poängen.

interflora

Intensivvård

Inlägg av interflora » 28/10 2004 15:52

Det som i stora "drag" skiljer sig mellan anestesi och intensivvård är ju exempelvis när anestesisjuksköterskor jämfört med intensivvårdssjuksköterskor talar om en respirator/ventilator så är ju exempelvis "tiden" en skillnad, anestesi läser mer om hur det påverkar och fungerar under en "kortare tid" medans Intensivvården läser om hur liknande fungerar under längre tid.
Samma sak med sövning/sedering är ju att anestesin vet hur man söver och sederar bra under en kortare tid, medans intensivvården lär sig mer om samma sak under en längre tid...
Även samma sak med smärtlindring, Anestesin smärtlindrar ju oftast mera på "kort sikt" jämfört med IVA som ibland smärtlindrar patienter under lång lång tid...

En anledning till att intensivvårdssjuksköterskor inte alls är lika "lämpande" för akutbilen är ju framförallt intuberingskunskap, vilket inte tidigare i alla fall IVA-sjuksköterskor fick lära sig mycket om, samt att man inte heller intuberar i samma utsträckning som en anestesisjuksköterska. (Man "trachar" ju oftast en ventilatorbehandlad patient om man vet eller att ventilatorbehandlingen pågått i mer än en vecka)

Det är ju naturligtvis lite olika från vilken kunskap varje person har i sitt "bagage" men om man ser till "utbildningen" är väl detta en tanke på varför de två skiljer sig åt....

interflora

:)

Inlägg av interflora » 28/10 2004 16:07

Glömde se frågan om VAD intensivvård är...
"Med intensivvård avser man behandling eller övervakning av manifest eller latent svikt av vitala funktioner, under förutsättning att den akuta orsaken till funktionssvikten är temporär eller terapeutiskt undanröjbar."

Ett "exempel": en patient med inoperabel cancer som börjar få svårt att andas på grund av cancern kanske täpper till luftrören är inte en egentlig indikation för intensivvård... men har man en patient med inoperabel cancer som får en väldigt svårt lunginflammation kan däremot bli föremål för intensvivvård i teorin, eftersom lunginflammationen är behandlingsbar.

Vidare är lite "gällande" saker för intensivvårdsavdelning...
Den brukar normalt tillhöra anestesikliniken (allmän/centalintensiv), de specialiserade intensivvårdsavdelningarna kan tillhöra lite andra kliniker, som "MIVA = Medicinsk intensivvårdsavd" brukar tillhöra medicinkliniken, "NIVA = Neurointensivvårdsavd" brukar tillhöra Neurokirurgiska kliniken o.s.v...
Patienten är inte "inskriven" på intensiven utan på en "vanlig" vårdavdelning, som så att säga "lånar" en plats på IVA för sin patient, vilket leder till att intensiven när som helst kan ringa och be avdelningen hämta patienten om de exempelvis får in nya patienter eller liknande och då måste avdelningen direkt komma och hämta sin patient.

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 28/10 2004 17:02

Tack för svaren!

Så löneskillnaden mellan en Anestesi-ssk på akutbil, och en "vanlig" ssk ombord på ambulans är ca. 1000kr/mån? Ifall man utbildar sig till Anestesi-ssk, och sedan skall läsa amb-vub så behöver man bara läsa 20p?

Det var här på forumet jag läste att det fanns antingen en IVA-SSK eller en Anestesi-SSK ombord på akutbil. Men i praktikten har jag aldrig hört talas om en IVA-SSK på akutbil..

Hur många terminer, utöver en "vanlig" SSK-utbildning blir det ifall man ska skaffa sig en magistersexamen inom Medicinsk Vetenskap? Hur mycket får man isåfall tillgodoräkna sig på läkarlinjen? Skulle man kunna läsa till magistersexamen i Medicinsk Vetenskap samtidigt som man pluggar till SSK, eller måste man ha SSK-utb. klar innan man får börja?

Jag går sista året på gymnasiet, och funderar lite över hur jag ska lägga upp mitt liv. Jag vill verkligen plugga och arbeta inom vården, men jag vet tyvärr inte hur jag ska lägga upp det;

1) Ett möjligt alternativ är att söka sig som sjukvårdare i lumpen, och på så vis få både utbildning och få arbeta med vård. Någonting som förhoppningsvis skulle ge ett plus i en eventuell intervju till läkarutbildningen.

2) Ett annat är att satsa stenhårt på att bli läkare (någonting som dock kan ta ett tag, i och med att det är rätt svårt att komma in, och känns som ett väldigt osäkert kort.

3) Det tredje alternativet är att skippa lumpen, och börja plugga direkt på SSK-utbildningen, och samtidigt söka sig till läkarutbildningen. Möjligheten finns att jag inte kommer in på läkarutbildningen förän jag gått klart SSK-utb. och då har jag både möjlighet att arbeta som SSK och läkare, eller arbeta extra som SSK under tiden jag utbildar mig till läkare. Annars kanske jag inte kommit in på läkarutbildningen och då börja arbeta som sjuksköterska eller fortsätta utbilda mig till Anestesi-ssk eller liknanade..

I alla fall vill jag gärna ha möjligheten att vidarutbilda mig till läkare senare i livet ifall jag vill, och därför vore det väldigt bra ifall man kunde tillgodoräkna sig i alla fall lite från en eventuell SSK-utb. någon som har ett kursupplägg för de båda utbildningarna så man kan jämföra? Har hört allt från ingenting, till en termin, och till ett år..

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 28/10 2004 17:57

Jag sitter på förstahandsinfo.. Min syster är både ssk och läkare. Hon fick gå hela läkarutbildningen. Gå in på uu.se för att jämföra programmen så förstår du varfr det inte går.

Jag tycker du ska plugga till ssk direkt efter gymnasiet för att sedan vidarutbilda dig inom anestesi

löneskillnaden är generellt 2000 mer för en vidareubildad ssk i ambulansne än en utan. men det är oilka. Vissa landsting har som jag sagt tidigare 2500 mer om de har en magister. Den kan du läsa efter 100 högskoepoäng varav minst 20 i medicin. Jag läste samtidigt men det är inget jag rekomenderar.. Den utbildningen är vääldigt tung, den ligger osm sagt på läkarnivå. Hela den utbildningen kan du tillgodoräkna dig på läkarutbildningen. den är på 60 poäng och tar ett antal år, beroende på hur man lägger upp det

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 28/10 2004 18:02

Hur lade din syster upp sin utbildning då? Hur är studietempot på läkarutbildningen? Det jag är lite orolig över är att även ifall jag bor hemma och inte tar något studielån, så "tickar" de 12 terminer som man är berättigad studielån.. Vilket gör att det blir ett par år under utbildningen, där jag inte får ta studielån.

Ifall man väljer att direkt studera magistersexamen i Medicinsk Vetenskap i samband med SSK-utbildningen, så kan man då börja göra det sista terminen, eller hur gjorde du? 60p blir väl 3 terminer? Efter 100p ifall man läser 20p per termin (vilket man gör? Ellerhur?) ger väl 5 terminer?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 28/10 2004 18:14

Jag började i termin 4 då jag hade andra kursen över sskutb


Läkarutbildningen ärp väldigt hög nivå och man måste ha bra studieteknik. Klassiksa kursen "Cellen, 18poäng" säger väl allt?

Anna

Inlägg av Anna » 28/10 2004 23:43

Hej svejs!
Har varit i ungefär samma funderingar som du, tog studenten förra året. Om du nu inte har några chanser att komma in på läkarlinjen just nu, men är väldigt intresserad av att bli sjuksköterska skulle jag rekommendera dig att söka syrraprogrammet och börja där. Att plugga upp dina gymnasiebetyg är "enkelt" om du gör det på engång eftersom du då har kunskaperna rätt färska. Jag har läst upp 8 gymnasieämnen på 2 terminer (från vg till mvg) och har samtidigt läst 20-poäng på högskola och jobbat halvtid, utan att vara någon supermänniska som kan allt och har jättelätt i skolan... Det går bara man ger sig f-n på det! Men var smart när du höjer betygen, ta de ämnen som är "lätta". Mao två roliga 50-p är bättre än en seg 100-p.

Efter två-fyra terminer på syrrautbildningen kan du jobba som uska. En del ställen, ex. akut, förlossning, måste man har gått akutkursen vilket skiljer sig lite mellan olika syrrautb när man gör den. Är det som Niklas K. säger, att tempot är lågt, kanske du kan läsa in gymnasiekurser samtidigt som du börjar plugga till syrra?! Efter ett par terminer kommer du in på läkarlinjen, förhoppningsvis, och har samtidigt läst ett par terminer på syrrautb vilket gör att du kan ta extrajobba som uska. Bara en tanke... Det skiljer sig dock mellan olika sjukhus och det är upp till dem att välja om de vill anställa en ssk-studerande som uska, de bedömmer din kompetens. Men vad gör det om du är klar syrra och sedan kommer in på läkarutb?! Du har ju redan ett yrke och kan arbeta extra. Har dock ett par vänner som pluggar till läkare och det är tufft, inte mycket tid över till annat. Tror inte heller att du skulle jobba som både ssk och läkare sedan, varför?!

Det viktigaste tycker jag är att du verkligen tänker efter vad du vill göra. Både läkare och sjuksköterskor jobbar visserligen inom vården, men arbetsuppgifterna skiljer sig väldigt mycket!!! Om du verkligen vill bli läkare ska du ju inte läsa till syrra, satsa istället på att komma in på läkarlinjen, även om det tar 5 år att lyckas... Ta något "skitjobb", eller något annat trevligt som du hittar, under tiden, plugga upp ämnen och ge dig tusan på att komma in. Vill du bli sjuksköterska ska du ju satsa på det. Det är definitivt inte lätt att veta vad man vill, det är ju liksom 46 år kvar till pension... :D Jag tycker att det är dumt att hoppa på en utbildning som man inte riktigt känner 100% bara för att man inte kommer in på en annan. Det blir varken bra resultat eller särskilt roligt!

Alltså bara för att du börjar plugga börjar inte klockan ticka när det gäller lån och bidrag. Du har rätt till 240 veckor till du är 50, sedan minskar bidrag/lån en aning för varje år, någon som har full koll?! Så länge du inte tar ut dina veckor så har du kvar dom även om du pluggar. Skulle du plugga 6 terminer på ssk utan lån och/eller bidrag så har du fortfarande hela lån- och bidragsdelen kvar, alltså 240 veckor/poäng. Även om du bara tar ut bidraget så tror jag att du fortfarande att du kan få lån i 12 terminer, är definitivt inte säker på just det!

Hur som haver, hoppas du kommer på vad du vill göra. Jag jobbade ett tag inom äldrevården, sommarvikarierade på sjukhus och kände att jag hellre vill bli syrra än läkare eftersom man har mera pat. kontakt då, enligt mig. Men vill man ha allra mest pat. kontakt ska man nog bli uska, eller... :? Har läst upp betygen för att ha stor valmöjlighet när det gäller utbildning. Klura ett tag, livet ska levas också! Lycka till!
//Anna

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 29/10 2004 15:24

Tack för ett väldigt givande svar, Anna!

Det största problemet när det handlar om att läsa upp gymnasiebetyg på komvux, är att den möjligheten snart kommer att försvinna med största sannolikhet. I dagsläget är det redan, enligt min uppfattning, 'svårt' att få möjligheten att göra detta. Eller är det bara att gå om kurser som man reda har gått som är svårt att göra? Tenta av en hel del kurser skulle jag nog kunna göra..

Jag tycker att det verkar kul att arbeta som SSK, speciellt inom ambulanssjukvården (vilket jag för tillfället praktiserar som) och det är någonting som jag skulle vilja ha möjlighet att göra, men samtidigt vill jag också ha möjligheten att bli läkare. Det är också här som problemen börjar komma; vad ska jag satsa på? Ifall jag gör som Niklas tydligen hade gjort, börja läsa på SSK-utb, och sedan på termin 4 börja läsa magistersexamen i medicinsk vetenskap (60p), i och med att den är på 60p borde man vara klar med både SSK och magistersexamen efter 7 terminer ifall man klarar av att läsa det samtidigt. Med andra ord så skulle jag vara utbildad SSK och även ha läst en magistersexamen inom medicinsk vetenskap - 60p som jag i alla fall skulle ha fått läst på en eventuell läkarutbildning. Har en vän till mig som sade att man fick tillgodoräkna sig ca. 1 termin från SSK-utb. på läkarutbildningen (vet inte om detta stämmer, väntar fortfarande på svar från KI's studievägledning) och det skulle ge att jag "endast" behöver läsa 3,5 år på läkarutb.

Hoppas ni förstår vart jag vill komma någonstans; jag kan mycket väl tänka mig att arbeta som SSK, speciellt inom ambulanssjukvården, men jag vill ha möjligheten att senare, ifall tillfälle ges, att läsa vidare till läkare.

Mina föräldrar tycker att jag ska börja läsa på någon civilingenjörsutbildning i "väntan" på att komma in på läkarutbildningen, men jag vet inte riktigt vad det skulle göra för skillnad. Ifall jag läser SSK-utb. samt Magistersex. i Med. Vet. så "slipper" jag flera år från läkarutbildningen, och jag får arbeta inom vården med någonting jag tycker om, och det kan väl aldrig vara fel?

Risken är dock, som alltid, att man inte orkar plugga hur länge som helst, ifall jag får 2 år "tillgodo" från magistersex. och SSK-utb. behöver jag endast studera ca 3,5 år på läkarutb. och därav har jag tjänat ett antal år, jämfört med att jag skulle plugga på valfri civ. ingenjörsutbildning och sedan få gå 5,5 år pånytt.

Ifall jag utbildar mig till SSK (kanske till och med hinner gå Anestesi eller ambulans-vub, vem vet?) kan jag under lov och ledig tid arbeta extra inom vården - och på så sätt samla på mig mer kunskap och erfarenhet för att bli en bättre SSK och läkare. Erfarenhet kan väl ingen få för mycket av?

Hoppas ni förstår min något luddiga tankegång, det här är ett pussel för min del, och förhoppningsvis går det att reda ut så att slutresultatet blir bra :) Vad tycker ni om mina idéer? Jag uppskattar all hjälp och alla råd jag kan få, idéer och tankar är alla varmt välkomna.

Tack,
/Tobias

andreas

Inlägg av andreas » 29/10 2004 16:25

Det är bra med alternativ, och det är bra att forska i vilka olika alternativ man har att välja på så man kan göra ett val som man själv känner är det rätta. Men man måste också våga satsa, utan att ha någon "backup-plan"...Det öppnar sig nya vägar hela tiden....
Och jag håller med Anna; Livet ska levas också!!! Livet börjar inte efter att man tagit examen, något jag ibland trodde då jag var student., utan lev NU, för imorron är det försent.....

Anna

Inlägg av Anna » 29/10 2004 22:11

Hej igen!
Tänkte orda vidare i ämnet lite till...
Föräldrar är alltid föräldrar och de har åsikter om det mesta, vilket iof är bra eftersom det oftast är av välmening, men att börja läsa till civilingenjör (eller något annat program) för att sedan hoppa av skulle jag avråda från, jag har gjort den tabben. Jag gick tekniskt program och började plugga till civing på KTH direkt efter gymnasiet, fast jag var nästan säker på att jag ville jobba inom vården, "bara för att ha något att göra och vara med kompisarna"... Så nu har jag 10 poäng i "Fysikaliska principer och processer" och "Matematiska metoder 1". Vad jag har för nytta av dessa kurser har jag fortfarande inte klurat ut :) Jag hoppade av efter en halv termin och tog upp en plats för någon som verkligen ville ha den. Det är väldigt bra att plugga även efter studenten för att hålla huvudet igång. Antingen på komvux eller på högskola. Gå någon kurs på universitetet istället, finns allt mellan 5-20 poängskurser inom alla möjliga områden och många är grundkurser. Varför inte läsa något med medicin eller omvårdnadsinriktning eller kanske om... dinosaurier? Ja du fattar, finns mycket att välja mellan!!!

När det gäller att läsa upp ämmen på komvux så verkar det skilja sig rätt friskt mellan olika kommuner. Där jag bor så får ALLA höja sina betyg, men man får bara gå på lektionerna om man har haft IG annars får man läsa in på egen hand och tenta under vissa perioder, ytterligare en anledning att passa på medan kunskaperna är färska. Jag vet att det är en massa babblande om att man ska strypa alla möjligheter till att höja betyg, så vill du vara på den säkra sidan, gör så gott du kan sista terminerna (men ha grymt kul veckorna innan studenten... :D ) och kontakta komvux tidigt. En del komvux har dessutom sommarskolor/kurser.

Det måste vara riktigt skoj att praktisera inom ambulanssjukvården, lite avis... Se om du kanske kan få praktisera på sjukhus också för att få ännu mera koll på olika yrkeskategorier och vad det innebär. Många landsting är positiva till att ta emot praktikanter, speciellt om man går på gymnasiet. Kolla med SYO i skolan så får du hjälp!!!

Där mycket dividerande till höger och vänster när det gäller år, poäng och kurser. Tänk om du INTE kommer in på Medicinsk vetenskap när det står att du ska göra det i din tidsplan, vad händer då da?! Då spricker ju hela planen och det kanske tar en massa terminer innan du kommer in. Planera inte utbildningen in i detalj, du kommer bara bli förvirrad och besviken om du rätt vad det är inte kommer in eller kanske klarar av vissa kurser vilket gör att du inte kan söka och det ena med det andra. Försök istället att komma på VAD DET ÄR DU VILL GÖRA!!! Allting annat löser sig under tiden. Vill du bli läkare, sjuksköterska, civilingenjör, jurist, städare eller bilmekaniker, satsa på det då?! Visst ska man kolla vilka möjligheter som finns inom varje yrke, men planera inte allt, det ordnar sig. Manjana!!! Risken med att planera förmycket är att du plöjer som en skördetröska genom kurser, utan att egentligen reflektera över vad du lär dig, bara för att du SKA göra dom! Erfarenhet kan man aldrig få förmycket av, varken i livet eller i arbetet, det har du helt rätt i. När det gäller utbildning ska man nog vara lite restriktiv, man kan inte göra allt.

Du gör helt rätt i att fundera över framtiden, många dräller bara omkring och softar lite väl mycket, det är faktiskt inte så coolt att bara driva omkring och säga att man tar dagen som den kommer hela tiden, man måste ha mål också. Om man inte frågar får man ju heller inget veta och att klura på utbildningar och yrken är inte lätt, så du är smart som funderar och har vilja. Hoppas bara att det kommer en dag då du känner att det här vill jag göra, f-n va bra det känns! Och gör lumpen om du vill det, det är en bra erfarenhet det också som blir mer och mer sällsynt. Och ut och res om du vill göra det, det är också erfarenhet. Det finns mycket som man "bör passa på" att göra efter studenten; helt enkelt känna på hur det är att vara fri att göra vad man vill!!!

Det viktigaste av allt tycker jag är: Utbilda sig är inte något man gör för att få så många examen som möjligt, ha vubbar i allt och 40 kursdiplom på väggen i fikarummet, man gör det för att man vill och tycker att det är roligt. Gör det du tycker är kul, det som intresserar dig, men planera inte allt i detalj!!!

Blir du klokare?!
//Anna

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 10/11 2004 21:46

zAjben!

Onekligen skönt med människor som strävar någonstans här i livet (till skillnad från vissa andra på detta forum i andra trådar). Go for it.
Vill du bli läkare skulle jag inte satsa något på att sskutb+med.mag. ger någon förkortning av läkarutbildningen. Detta eftersom termin 6-11 är klinisk utbildning. Dvs 3 år klin. utb och 2,5 år teori. Så planen på 3,5 år är nog tyvärr inte rimlig. Sedan underlättar nog några år som ssk en hel del när man ska läsa in.

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 11/11 2004 16:30

Okej, tack för klargörandet av det! Jag har med hjälp av Karolinska Institutets studievägledning också kommit fram till det, och de sa istället åt mig att läsa biomedicin (vilket jag förövrigt tycker verkar väldigt intressant) då de har väldigt mycket mer gemensamma kurser än vad läkarutbildingen har med SSK-utb.

Trixet här är att jag verkligen tycker om att arbeta på ambulans, men jag vet inte ärligt talat om jag skulle klara av att göra det hela mitt liv. Det går säkert bra medan jag är ung, men det är ett väldigt fysiskt krävande arbete, och även väldigt psykiskt krävande, och därför vill jag även ha möjlighet att göra annat. Jag kan mycket väl tänka mig att både arbeta som SSK och Läkare, det är inte så att jag inte skulle kunna tänka mig att arbeta som något av dem. Jag vill bara plugga så mycket som möjligt i "unga år" eftersom det är absolut lättast då.. Hoppas ni förstår mitt resonemang :)

Alternativet skulle vara att ta ett år och bara tokplugga upp alla betygen och hoppas på att komma in på läkarlinjen, eller gå SSK-utb. och plugga upp, gå biomed och försöka hoppa på läkarlinjen efter någon termin. Möjligheterna är många och det gör det svårt..

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 11/11 2004 16:49

Tycker du nogrannt skall fundera över vilket du vill. Kan vara svårt att "trixxa" sig in på läkarutbildningen, utan se till att bli antagen direkt istället. Tänk på 25:4-regeln, dvs om du jobbat 4 år minst halvtid/2 år heltid samt är >25 år så får du lägga till 0,5p på högskoleprovet. Skriv minst 1,6-1,7 på provet så kommer du in. Kanske en lättare väg än att plugga upp en massa ämnen.

En annan aspekt: Som läkare specialiserar man sig ~ 5 års ST-tjänst, tröttnar man och vill "byta" specialitet = 5 års förnyad ST-tjänst inom nya området. Som sjuksköterska är det mkt lättare att byta specialitet. Max ett års VUB...

Skriv svar