Värdering av VUB utbildningarna?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Värdering av VUB utbildningarna?

Inlägg av ambus » 10/4 2004 19:42

[b]Narkos, IVA- eller Ambulans[/b]-spec. utbilningen-

Vilken värdering har dessa utifrån arbetsgivarperspektiv och kollegialt perspektiv?

Om man måste välja mellan 2 ssk förutom personlig kompetens, erfarenhet utan BARA ser på VUB- vilken utbildning "väger tyngst"?

Anställer man hellre den ena VUB ssk än en annan av någon anledning och varför i så fall?

Patientnyttan?

Status?

Reell nytta inom teamet?
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 12/4 2004 19:56

I dagens ambulanssjukvård så intuberas i stort sätt bara hjärtstopp. Att ha anestesiutbildning för denna åtgärd tycker jag är lite "overkill".Det förekommer förmodligen många andra fall där det skulle vara bra för patienten att få en tub i halsen och i dessa fall så tycker jag att det är nödvändigt att personen ifråga har narkoserfarenhet. Då räcker det inte med att man "bara " vara utbildad det krävs också erfarenhet av att söva och hantera eventuella komplikationer som kan uppstå vid sövning.

Antalet intuberingar och sövningar varierar förmodligen från sjukhus till sjukhus. Jag arbetar heltid som narkosskötare och uppskattningsvis intuberar jag 4-6 iveckan beroende på vilken sida jag arbetar. På ortoped sidan är det fler laryngsmasker.
Att sätta laryngsmasker är nog inte heller så dålig erfarenhet prehospitalt om intuberingen skulle "skita" sig .

Att fler dör som intuberas prehospitalt låter tråkigt. Men om jag inte kommer ihåg fel så jämnförde de paramedics mot EMS. Och man kom fram till att paramedics hade fler svåra fall än vad EMS hade därav dödssiffran, rätta mig om det är fel.

Ketalar är ett väldigt säkert medel. Men även om man använder ketalar kan det gå snett och då måste man ha erfarenhet och kunskap för att kunna hantera detta.Även om man bibehåller spontan andningen så kan man var tvungen att ta över den t.e.x svårt brännskadade individer.

Det sövs förmodligen inte så många prehospitalt i veckan. Men även där tror jag kunskap men framförallt erfarenhet skulle öka antalet något. Har man inte erfarenheten så vågar man kanske inte ta risken för eventuella komplikationer som skulle uppstå.

Anonymous

Omöjligt att besvara entydigt

Inlägg av Anonymous » 13/4 2004 6:32

Viktigt att dessa frågor kommer upp! Men är det inte omöjligt att ge ett generellt svar? För den enskilda patienten (vår verksamhet består av ett antal enskilda patienter!) så är det naturligtvis personalens förmåga att hantera just hans/hennes situation som är avgörande!

Så för ett optimalt resultat behöver vi kanske en "mix" av personal med lämpliga specialistutbildningar?

Och glöm inte att man är ny när man är ny.... Oberoende av om titeln är anestesissk, läkare eller ambulanssjukvårdare.

Vana att intubera? Vana att söva med Ketalar? Nä, det viktigaste är omfattande professionell kompetens, som leder till god förmåga att värdera situationen snabbt men korrekt, ta beslut, genomföra beslutet och vid behov (efter utvärdering av effekten) korrigera åtgärden! Och att förutse det patofysiologiska skeendet, så att vårdkedjan kan bli optimal. Vilken specialitet ger bäst förutsättningar för detta? Upprätthåller man den kompetensen med tjg enbart i ambulanssjukvården?

Och glöm inte att manga "medics" i krigsförande/minerade länder söver med Ketalar högst avsevärt oftare än en svensk anestesisjuksköterska. Det är träningen, som avgör här, inte titeln. Hur många gånger per år ger en svensk ambulanssjuksköterska Ketalar?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 13/4 2004 19:01

Vi behandlar med Ketalar utan vub.
Går alldeles utmärkt!
Att behöva gå en ett år lång utbildning för att få handa ketalar är helt otroligt.
Ni som måste göra detta , ifrågasätter ni inte varför?
Är ambulansläkaren inte påläst om läkemedlet och vågar ge er delegering?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 30/4 2004 17:18

Vox du skriver att det viktigaste är omfattande professionell
kompetens, som leder till god förmåga att värdera situationen snabbt men korrekt, ta beslut, genomföra beslutet och vid behov (efter utvärdering av effekten) korrigera åtgärden! Och att förutse det patofysiologiska skeendet, så att vårdkedjan kan bli optimal.

Om du är hos en patient som är vid liv: Låt säga en medelålders man som plötsligt insjuknat blivit medvetslös som före insjuknandet klagat på kraftig huvudvärk. Patienten har rosslig andning lätt cyanotisk kräkts förmodligen aspirerat. desaturerar. Du har VÄRDERAT att det skulle vara bra med en "slang" i halsen men inte har kompetensen att utföra det. Hur genomför du då det BESLUTET för att KORRIGERA hypoxin och det förmodande höga trycket i huvudet. Du har även FÖRUTSET att patientens liv kommer att klart försämrats om du inte kan syresätta personen ifråga och vädra ut koldioxid.

Självklart är det en förutsättning att man har vana av att intubera och söva om dessa åtgärder skulle vara aktuellt.

Lika självklart ( vilket du håller med om) är det att man inte upprätthåller denna kompetens om man inte får söva och intubera regelbundet.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 30/4 2004 17:25

Håkan Bråkan, jag tror att du måste skilja på två saker angående användandet av Ketalar.

Ketalar ges i både lågdos 0,25mg/kg - 0,5 mg/kg och högdos 2mg/kg - 6mg/kg. Jag förmodar att ni ger i lågdos.

Att ge ketalar i lågdos borde inte vålla några större bekymmer. Men ska du ge det i hög dos för att sedan intubera så bör du ha kunskap av sövning.

Mattias214
Inlägg: 31
Blev medlem: 13/5 2004 21:01

VUB

Inlägg av Mattias214 » 13/5 2004 21:41

Jag gick min VUB för 3 år sedan. Jag stod i valet och kvalet mellan IVA och Anestesi. Jag valde IVA då jag tycker att anestesi var lite overkill i ambulanssjukvården. De transporter som är avancerade med respirator/ventilator + div pumpar får man goda kunskaper att hantera med en IVA-vub + några års IVA-erfarenhet.

interflora

Inlägg av interflora » 25/6 2004 13:40

Hejsan! Jag tänkte höra angående en sak som jag hörde för ett tag sedan av en sjuksköterska som var både Anestesi och IVA-sköterska och hon fick den ena utbildningen förkortad för hon hade gått den andra...

Är det fortfarande så idag? för numer är väl Anestesi och IVA mer "skilt" åt än förut, då man hade samma respar (Servo 900) med mera på bägge ställena (därav att jag misstänker "förkortningen")

eller måste man läsa bägge på ett år vardera = 2 år eller får man den ena fortfarande på ett halvt år så man har 1.5 år utbildning?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 25/6 2004 16:26

Ambulans, iva,op, anestesi läser tillsammans de första 20 p, kan variera något men i stort sett samma ämnen. Resterande 20 p läser man avskilt från de andra man läser enbart om sin speciallitet. Så vill du läsa ytterligare VUBAR så är det bara att läsa 20p till.Av dessa 20p så är det mycket praktik.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Stopp stopp stopp

Inlägg av ambus » 27/6 2004 2:44

... inte riktigt sååå enkelt,Tomas.

... men det vore en önskedröm, :wink: trots allt. Det skiljer sig åt mellan högskolorna vad som Du får tillgodoräkna Dig- på vissa skolor 20 andra 15 och 10, så det skiljer sig åt faktiskt.

mvh/ambus.
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

interflora

Inlägg av interflora » 27/6 2004 14:32

OK, men man får i alla fall tillgodoräkna sig "någonting" alltså...

Men som det skrevs att de första 20 poängen läste man någorlunda likadant, vad är det för ämnen man läser då? För att skifta från Ambulanssköterska till Operationssköterska på en termin och hinna med både teori och praktik tycker jag verkar lite?
Men jag vet ju inte iofs om de under utbildningen får lära sig vartenda instrument eller hur det går till?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 28/6 2004 18:10

På högskolan i Boden fick vi tillgodegöra 20p om vi valde att gå fler VUBAR. Den första terminen som sagts tidigare läste vi tillsammans med övriga VUBAR, ekg tolkning, fysiologi, traumatologi. syra bas vätskebalans. Termin två (20p) var det specifika föreläsningar för vardera specialité + praktik. Gick själv Iva jobbade ett tag och gick sedan Anestesi.

interflora

Inlägg av interflora » 28/6 2004 23:07

OK, så att man kan då tillgodåräkna sig en viss del i alla VUBar som heter
"Akutsjukvård" och sedan med inriktning Operation, anestesi, intensivvård och ambulans o.sv...
Så själva akutsjukvården läser då alla gemensamt, då förstår jag ;)

Skriv svar