Sida 1 av 1

36h arbetstid

Postat: 3/6 2005 11:40
av Anonymous
Tjena, fick idag detta meddelande i inboxen,
_________________________
Hej Alla.
Falck och facket har nu kommit med nya riktlinjer om vad maximal arbetstid.
Den Nya maximala planerade arbetstiden är 1.5 dygn
Dvs. om ni har bokat in ett dygn, så är det fritt fram att boka ett pass
till.
__________________
Hur * är det möjligt att vi får arbeta 36h i sträck?

skall vi göra medicinska bedömingar, fatta svåra beslut, köra ambulans i hög fart efter 30 h arbetstid....

vem är det som får på skallen om det händer något.... visst * är det VI som jobbar....

vet Ni vad motiveringen är, annat än att det är brist på syrror?

vill Ni jobba med någon som jobbat så länge?
Hur kan vi göra för att protestera...?

Mvh
Peter

Postat: 3/6 2005 11:53
av manne
Kan ju inte mer än skratta. Här har vi några som går helt åt andra hållet gällande arbetstiderna.
Kan det där verkligen stämma?

arbetstid

Postat: 3/6 2005 15:56
av lillanicke
Kan bara upplysa om att jag på mitt schema går dubbel dygn på helgerna.

Som tur är skall det bli ändringar... vilket år som helst.....

Postat: 3/6 2005 19:34
av Tobbe
Men har ni arbetstid hela tiden? Vi jobbar också dubbeldygn, dock med sovande jour mellan 24 och 07. Och får vi inte sova på natten tar vi sovmorgon. Så här kan det ju inte få gå till på stationer med hög belastning, där man får köra dagar och nätter igenom, utan att sova något. "Min" station lämpar sig dock för denna arbetstidsmodell.

Postat: 3/6 2005 20:01
av eugenia
Saxat ur arbetstidslagen (byter lagnummer 1/7 till 2005:165)

Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan.

När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4veckor.

Veckan räknas från och med måndag, om inte annan beräkning tillämpas på arbetsstället.

Om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället för att vid behov utföra arbete, får jourtid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Som jourtid anses inte tid då arbetstagaren utför arbete för arbetsgivarens räkning.

Träder i kraft I:2005-07-01
Alla arbetstagare skall ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila). Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.

I den dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till skall tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse får göras, om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5. Lag (2005:165).

Arbetstiden för nattarbetande får under varje period om tjugofyra timmar inte överstiga åtta timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Vid genomsnittsberäkningen skall räknas av från beräkningsperioden tjugofyra timmar för varje påbörjad period om sju dagar. Semester och sjukfrånvaro under tid då arbetstagaren annars skulle ha arbetat skall likställas med fullgjord arbetstid.

Nattarbetande vars arbete innebär särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får dock inte arbeta mer än åtta timmar under varje period om tjugofyra timmar som de utför arbete under natt. Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.

Med nattarbetande avses den som normalt utför minst tre timmar av sitt arbetspass under natt eller troligen kommer att fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid under natt. Med natt avses perioden mellan klockan 22 och klockan 6. Lag (2005:165).

Arbetstagarna skall ha minst trettiosex timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar (veckovila). Till veckovilan räknas inte beredskapstid då arbetstagaren får uppehålla sig utanför arbetsstället men skall stå till arbetsgivarens förfogande för att utföra arbete när behov uppkommer.

Avvikelse från ovan stycke får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren. Sådan avvikelse får göras endast under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet. Lag (2005:165).

Kontenta:
Nej, arbetsgivaren kan ej förlägga arbetsttid om 36 timmar eftersom natten ingår.

Postat: 3/6 2005 20:48
av Lipton
eugenia skrev:Träder i kraft I:2005-07-01
Alla arbetstagare skall ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila). Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.

I den dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till skall tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse får göras, om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5. Lag (2005:165).
Om man jobbar från 11 på morgonen till 23 dagen efter har man haft 11 sammanhängande timmar innan, och efter så är man kanske ledig i ett dygn och får även då 11 timmar. Detta möjliggör ju att man kan jobba ett dygn i sträck eftersom man då slutar föregående dygn med jobb och börjar nästa med jobb. Men att på det viset jobba 36 timmar? Rent lagligt finns väl en möjlighet här?
eugenia skrev: Nattarbetande vars arbete innebär särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får dock inte arbeta mer än åtta timmar under varje period om tjugofyra timmar som de utför arbete under natt. Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.
Det är ju en tolkningsfråga vad "stor fysisk eller mental ansträngning" och "särskilda risker" innebär. Behövs nog någon dom i ärendet här va?

Sedan är det ju knappast moraliskt riktigt av en arbetsgivare att låta arbetstagare jobba 36 timmar i sträck. Det är väl alla överens om?!

Postat: 3/6 2005 21:11
av Novisen
Ibland blir det att välja mellan Pest och Kolera. Att jobba 3-4 helger av 5 eller att ta 36 timmars pass på helgerna!!!!! Svårt val. Vi har valt 36 timmarspass på helgerna på vår station för att få fler arbetslediga helger. Vid ett eventuellt EU anpassning av jourreglerna kommer det att behövas anställas fler vilket förhoppningsvis löser helgproblematiken.

Postat: 3/6 2005 22:18
av eugenia
Som vanligt när det gäller tolkningar av lagtexter kan det vara svårt. I detta fall ser jag Arbetstidslagen som en skyddslag, vilket bör medföra att den fackliga organisationen har tolkningsföreträde (alltså hur facket tolkar lagen).
Men oftast brukar det sluta med kompromisser.

Dock ser jag det som självklart att ambulansjobbet anses som fysiskt betungande.
För vem vet när lyften, den krångliga arbetsställningen m.m. kommer.

Lipton skall inte rätta, men läs texten igen;
Alla arbetstagare skall ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila).

Ditt exempel; Jobbar från ex. mån 11,00 till tis 23,00. 11-timmars sammanhängande ledighet första dygnet (mån 00,00-11,00), men endast 1 timmes sammanhängande vila andra dygnet (23,00-00,00).

Alltså bör 36 timmar vara en orimlighet då lagtexten säger 11 timmars sammanhängande dygnsvila varje dygn.

Intressant ämne, så hoppas på fler synpunkter.

"själv klubbordförande i annat fackförbund"

Postat: 4/6 2005 11:15
av Lipton
eugenia skrev:Ditt exempel; Jobbar från ex. mån 11,00 till tis 23,00. 11-timmars sammanhängande ledighet första dygnet (mån 00,00-11,00), men endast 1 timmes sammanhängande vila andra dygnet (23,00-00,00).
Du har helt rätt, Det längsta man kan jobba är ju 26 timmar i sträck. Vila 11 jobba 13 (första dygnet) och nästa dygn jobba 13 i början och vila 11 i slutet. Vet inte hur jag tänkte förut, brukar ju va hyfsad på matte ändå! :roll:

eu

Postat: 5/6 2005 14:50
av Anonymous
enligt kommande eu regler så ska all arbetstid räknas dvs jour, övertid m.m. när man räknar ihop den totala veckoarbetstiden. Hur Sverige och landstingen med all sin jourverksamhet med bla läkare ska kunna gå blir roligt att se. Det var ett tag sedan jag såg reglerna och kommer inte ihåg exakt vad som stod. Att vårdförbundet skulle ha godkänt detta tycker jag är osanolikt, men däremot kan det ha skett i samverkan det är dock arbetsgivaren som bestämmer om avtal inte säger annat. Men som företrädare skulle jag kontakta arbetsmiljöinspektionen samt arbetsgivaren och kräva att alla parter lämnar en konsekvens och säkerhetsbeskrivning.

Man har rättigheten/skyldigheten att meddela berörd chef om man känner sig för trött för att kunna utföra ett tryggt och säkert arbete. Om man inte gör detta och det händer något på grund av trötthet så blir det problem. vem är 100% efter 36 timmar på jobbet oavsett om man gör något elller inte? Själv blir jag trött ibland bara av att tänka på jobbet........