Ketalar

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Ketalar

Inlägg av van the man » 7/9 2007 10:54

Ang Ketalar. Som alla vet så har traumatiserade pat med hypovolemi sympatikuspåslag. I samband med detta så omfödelas cirkulationen till de viktiga organen dvs hjärna och hjärta. Om man då ger generella doser av läkemedel sån får man betydande koncentrationshöjning av detta. Då kan även Ketalar orsaka cirkulationskollaps även i lägre doser. Detta tål att tänkas på. Detta gäller alla analgetiska/anestetiksak lm.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 8/9 2007 10:18

Det är påpekat tidigare. Problemet är att man inte har något som är bättre. Man får helt enkelt söva patienter i chock med stark reducerade doser eller analgestiska doser.
Specialist anestesi och ambulans

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 9/9 2007 9:59

Ketalar i samband med anestesi till skallskadade och cirkulatoriskt instabila patienter: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1356

"En cirkulatoriskt instabil, medvetslös patient har fler skador än enkom traumatisk hjärnskada. När patienten intuberas får inte pentothal användas
p g a risk för blodtrycksfall. Ketamin bör användas istället."

AuF

Inlägg av AuF » 18/6 2008 11:00

I vårt landstings behandlingsriktlinjer står det alkoholpåverkad pat absolut inte ska smärtlindras med ketalar.

Om en pat är såpass påverkad av sin alkohol att den inte har ont så är det ju en sak, men oftast möter man ju kraftigt smärtpåverkade pat som har intagit en hel del alkohol. Att pat får ett längre rus och blir något mer svårväckt är jag med på. Men vad är faran med att admisterar ketalar i analgetiska doser om 0.2-0.5mg/kg till kraftigt smärtpåverkade/alkholpåverlade patienter ? Inte lyckats finna nån vettig information om detta. Erfarenheter vid smärtlindring till kraftigt alkoholpåverlade pat ?


Mvh

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 18/6 2008 16:22

Brukar generellt vara försiktig med smärtlindring till kraftigt alkoholpåverkade patienter. De brukar sällan klaga på smärta heller. De har så mycket andra bekymmer att fokusera tankarna på. :lol:

Jag ger aldrig ketalar till misstänkt skallskada. I övrigt funkar det väldigt bra vid trauma där skallskada kan uteslutas.

AuF

Inlägg av AuF » 18/6 2008 20:25

Hypovolem skallskadad pat ger vi absolut ketalar på. Sövs och tubas ofta på ketalar här. Nästan helt gått ifrån att skallskada skulle vara kontraindicerad. Däremot är jag fortsatt förvirrad när de gäller ketalar och alkohol... :?

Tex hade en kille i 20års ålderns som druckit en hel del. 8-10öl. Dock RLS1. Ramlat och ådragit sig en ful underbensfr. Kraftigt felställd. Inga distala pulsationer och +20min till sjukhus. Foten måste alltså reponeras. Gav reducerad dos ketalar och midazolam.

Är förstås medveten om att all analgetika skall ges med försiktighet vid alkoholpåverkan, men de jag reagerade på var att i våra behandlingsriklinjer går att läsa att ketalar ska EJ (understrucket och i fet stil) till pat som intagit alkohol. Alltså helt kontraindicerat. Undrar därför om det är nåt i farmakologin jag missat...

Tacksam för synpunkter.

(Ska givetvis ta det med vår ambläk vid tillfälle. )

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 18/6 2008 20:45

Mitt helt ovetenskapliga gissning att man inte bör/skall ge ketalar till alkoholpåverkade personer är en ökad risk för hallucinationer, emergence dilirium i samband med alkohol.
To whom much is given, much is expected.

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 18/6 2008 22:50

van the man skrev:Mitt helt ovetenskapliga gissning att man inte bör/skall ge ketalar till alkoholpåverkade personer är en ökad risk för hallucinationer, emergence dilirium i samband med alkohol.
Kan tro det. Frågan om detta fenomen går att "medicinera bort" med ökad dos stesolid. Annars brukar entonoxen funka bra till benbrott även om personen ifråga druckit en del. Dock med viss försiktighet...

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 18/6 2008 22:53

AuF skrev:Hypovolem skallskadad pat ger vi absolut ketalar på. Sövs och tubas ofta på ketalar här. Nästan helt gått ifrån att skallskada skulle vara kontraindicerad.
Intressant. Kan du motivera varför? Jag har alltid haft känslan av att en kranialblödning inte mår så mycket bättre av ketalar, men jag kan förvisso ha fel. Vad står det i era riktlinjer?

AuF

Inlägg av AuF » 21/6 2008 15:00

Finns mig veterligen inga bevis för att ketalar skulle öka ICP såpass mycket att det skulle påverkad en hypovolem patients cerebrala perfusion negativt. Vet att man även på OP änvänder ketalar vid tillfällle på skallskador.


Mvh

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 21/6 2008 16:33

aceofspades skrev:
AuF skrev:Hypovolem skallskadad pat ger vi absolut ketalar på. Sövs och tubas ofta på ketalar här. Nästan helt gått ifrån att skallskada skulle vara kontraindicerad.
Intressant. Kan du motivera varför? Jag har alltid haft känslan av att en kranialblödning inte mår så mycket bättre av ketalar, men jag kan förvisso ha fel. Vad står det i era riktlinjer?
Enkelt uttryckt så mår hjärnan bäst om blodtrycket hålls uppe så pass att hjärnan får tillräcklig cirkulation. Man vill alltså undvika hypotension och hypoxi. Därför ger man Ketalar istället för anestesiläkemedel som sänker blodtrycket, t.ex. Pentothal och Propofol, med de risker detta medför.

Kan också tipsa om följande aktuella artikel om prehospital handläggning av skallskadade: http://www.lakartidningen.se:80/07engin ... cleId=9696

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 21/6 2008 17:44

prehospital skrev: Enkelt uttryckt så mår hjärnan bäst om blodtrycket hålls uppe så pass att hjärnan får tillräcklig cirkulation. Man vill alltså undvika hypotension och hypoxi. Därför ger man Ketalar istället för anestesiläkemedel som sänker blodtrycket, t.ex. Pentothal och Propofol, med de risker detta medför.

Kan också tipsa om följande aktuella artikel om prehospital handläggning av skallskadade: http://www.lakartidningen.se:80/07engin ... cleId=9696
Vi har bara ketalar i bilarna. Enligt vår ambläk ska man dock vara försiktig vid misstänkt skallblödning och gå på väldigt vackert med ketalar, men visst jag köper att trycket måste hållas tillräckligt högt för att säkerställa cirkulation. Men jag ställer mig ändå lite avvaktande eftersom en tryckökning logiskt sett spär på en sipprande blödning.

AuF

Inlägg av AuF » 21/6 2008 19:58

Lånar en av novisen`s länkar. Hoppas de är ok =). Här finns också lite god info angående ketalar och skallskadade.

http://meetings.acep.org/NR/rdonlyres/A ... rcillo.pdf

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 22/6 2008 16:02

Tackar för den. Intressant läsning.

Skriv svar