Sjuksköterskeprogrammet - hur svårt?

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

BornFromJets

Sjuksköterskeprogrammet - hur svårt?

Inlägg av BornFromJets » 20/1 2009 8:17

Är väldigt nyfiken på ambulansyrket och utforskar nu olika vägar man kan gå. Sjuksköterskeprogrammet, är det svårt? Min kusin läser just nu veterinärlinjen på SLU i Uppsala, hennes utbildning material är nästan allt i engelska och vissa av mina kollegor påstår att även sskprogrammet innehåller mycket kursmaterial på engelska, är det sant?

Om man redan är usk, kvalificerar man då sig automatiskt till sskprogam även om man inte har de grundläggande krav som krävs (Sh A, Ma B, Nk A alt. Fys, Kem, Bio A)?

Kan man lästa det både på högskola och universitet samt vad är skillnaden?

Jag vill helst ha så mycket tillgång till hjälp under utbildningen som möjligt så hur är det egentligen upplagt? Läsa alltihop själv (typ distans) eller sitter man så att säga i lektionssalar med lärare som kan hjälpa?

För att kvalificera sig som ambulanssköterska hur lång och svår är vidareutbildningen och var bedrivs den?

stexum
Inlägg: 59
Blev medlem: 3/9 2007 19:13

Inlägg av stexum » 20/1 2009 13:42

Många frågor. Du blir inte behörig med en USK-utbildning. Jag läser nu i Örebro, tredje terminen.

Vi har haft en del litteratur på engelska. Vi hade en till Anatomin/fysiologi, men den är nu borttagen pga protester. En och annan har dykt upp, som jag inte läst men ändå klarat mig finfint. Det beror nog på vart du pluggar.

Svårt? Vissa tycker det är jättesvårt och hoppar av, andra fortsätter trots 0-5 avklarade högskolepoäng. Jag tycker att det är FÖR lätt att få godkänt. Tentorna har låg nivå, och man behöver ändast ha 60% rätt. Tråkiga kurser som vetenskaplig metodik, omvårdnadsteorier pluggar jag c:a 15h/v. Då är föreläsningarna, seminarie, och egen studietid inblandad. När vi har praktisk omvårdnad, medicin, psykologi försöker jag plugga så mycket jag kan. Då blir det många fler timmar, eftersom jag tycker det är väldigt intressant och lärorikt. Kraven är dock densamma, men men.

Vi har en hel del föreläsningar och en del egen tid, blandat med seminarietillfällen. Har man frågor finns resurstid innan tenta och mail/telefonkontakt med föreläsare.

Vidareutbildningen ligger på ett år, och den finns i många olika städer. Hur svår den är får någon annan svara på.

En "allmänbegåvad" människa klarar av utbildningen. För vissa tar det ju längre tid att lära sig, men man har ju gott om tid. Jag kan tillägga att jag arbetar c:a 25h/vecka samtidigt.

Men jag tycker att man ska ställa ribban högre än den på utbildningen, annars får man SKÄMMAS när man är klar sen med svaga kunskaper. Men vill man bara klara det hela så går det ju det också.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 20/1 2009 15:26

det finns ju både svåra och lätta moment i utbildningen. Det mer krävande kurserna var anatomi och fysiologi, men det störde inte mycket då detta var de mest intressanta kurserna.
Det mpnga förvånas över, är hur pass mycket krut man lägger på vetenskapliga kurser. Allt man läser ska ju vara vetenskapligt förankrat, men vissa kurser är bara för mycket.

Det blir en hel del litteratur på engelska, men jag antar att det varierar mellan läroverken.

Om det är svårt... tja, jag jobbade 100% på ambulansen under grundutbildningen, och även under pågående specialistutbildning.

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 20/1 2009 16:38

Känns skönt att veta att det inte är något man måste vara raketforskare för att klara av och om man jobbar som USK ett par åt (kanske också som amb.sjv) måste man ju ha goda förkunskaper att klara av kursen lättare. Trodde dock att man automatiskt var behörig om man var USK, men där ser man. Man kan väl läsa in de tre kravämnena under USK utbildningen kanske?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 20/1 2009 17:56

Man brukar kunna tillgodoräkna sig naturkunskapen om man har USK.

Raketforskare behöver man verkligen inte vara, sen om det är någon uttalad fördel att vara undersköterska innan, det vet i tusan. det är nog mer i patientarbetet man kan ha fördel tror jag.
anatomidelen i usk-utbildningen var ju inte mycket att hänga i granen precis. Sen är ju all vetenskapskrafs inget som man normalt kommer i kontakt med, så den blir ju en nyhet!

zache
Inlägg: 24
Blev medlem: 20/9 2008 16:33

Inlägg av zache » 20/1 2009 19:20

min känsla av ssk programmet är de som har usk utb och kommit direkt från gymnasiet inte har så stor nytta, närmare tvärtom då de kanske lärt sig nåt annat och de e svårt att få ut ur huvet. men de däremot som har någon arbets erfarenhet däremot de kan relatera till teorin på ett annat sätt.
En sak som jag även märkt, rätta mig gärna om jag har fel. det är att inget annat än ren vård erfarenhet kan tillgodo räknas för en blivande arbets insats oavsett vad man tidigare gjort, vilket är konstigt och tragiskt då en erfarenhet från helt annat yrkes område kan ju komplettera upp och förstärka en arbets plats..

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 23/1 2009 23:28

zache skrev:min känsla av ssk programmet är de som har usk utb och kommit direkt från gymnasiet inte har så stor nytta, närmare tvärtom då de kanske lärt sig nåt annat och de e svårt att få ut ur huvet. men de däremot som har någon arbets erfarenhet däremot de kan relatera till teorin på ett annat sätt.
En sak som jag även märkt, rätta mig gärna om jag har fel. det är att inget annat än ren vård erfarenhet kan tillgodo räknas för en blivande arbets insats oavsett vad man tidigare gjort, vilket är konstigt och tragiskt då en erfarenhet från helt annat yrkes område kan ju komplettera upp och förstärka en arbets plats..
Så universiteten/högskolorna är inte intresserad av den yrkeserfarenhet man haft utanför vården? Hur är det med att validera omvårdnadsprogrammet (USK), Röda Korset kurser och aktivitet som hemvårnssjukvårdare? Jag har samlat betygsdokument från gymnasiet och har icke godkänt i bland annat Ma A pga rent ointresse. Dock läste jag att samlat betygsdokument som motsvarar 90% av vad som krävs för slutbetyg från komvux är godtagbart, men vad innebär det i praktiken?

Vill gärna studera något praktiskt men samtidigt läsa upp mina betyg för behörighet till SSK-utb, liknande omvårdnad på komvux, kan man samtidigt läsa upp sina betyg i andra ämnen på samma skola?

zache
Inlägg: 24
Blev medlem: 20/9 2008 16:33

Inlägg av zache » 24/1 2009 11:27

det enda som universiteten bryr sig om är betyg och ett ev högskoleprov.
den känsla jag fått av vården är att den erfarenhet man ev skaffat sig innan studier inte är tillgodo räkna, som tex en ledar förmåga eller analytisk kompetens. möjligtvis så är det en bitterhet hos mig över den trångsynthet som existerar. men det viktiga är att de egenskaper man har är ändå viktiga för en själv och för sitt arbete

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 24/1 2009 19:18

Det är väl ganska högt tryck på SSK-programmen i landet vad gäller sökanden, eller? Hur svårt är det att komma in på någon skola i två olika län vid första ansökningen om man uppfyller grundkraven precis?

Det är inte som läkarlinjen att man helst ska ha MVG i rubb och stubb samt gjort Högskoleprovet med resultat 2,0 får jag hoppas???

zache
Inlägg: 24
Blev medlem: 20/9 2008 16:33

Inlägg av zache » 24/1 2009 19:43

tips där, gör högskoleprovet! annars så är det från 14,5 och uppåt i landet som gäller!
folk gör inte högskoleprovet längre så snittet ligger lågt, tyvärr men en inkörsport åtminstone!

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 24/1 2009 19:51

zache skrev:tips där, gör högskoleprovet! annars så är det från 14,5 och uppåt i landet som gäller!
folk gör inte högskoleprovet längre så snittet ligger lågt, tyvärr men en inkörsport åtminstone!
Och det spelar ingen roll vilket resultat man får eller räknas bara 2,0 där med? Är inte det supersvårt?

Vad menar du med att snittet ligger lågt tyvärr?

Bara för att man gör högskoleprovet så kan man väl knappast räkna med att antas till utbildningen?

Betygen som man redan har G i blir väl lite svåra att förbättra nu efter nya regler som säger att man inte får läsa upp betyg man redan har G i utan bara kurser man saknar eller har IG i, var en kollega som nu går ett polisförberedande program som berättade det för mig. Dumt! :evil:

hannhimhe
Inlägg: 3
Blev medlem: 27/11 2007 13:51

Inlägg av hannhimhe » 24/1 2009 20:14

Ja, det spelar roll. I Skövde kommer man undan med 0,3 medans en plats i Lund kostar 1,1. Röntgensjuksköterska i Växja blev man antagen till om man lyckats pricka in tillräckligt många rätt för att få 0,1. Översatt till skoningslös svenska: På vissa orter i landet kan vilken idiot som helst bli antagen.

http://www.antagningsstatistik.se/

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 24/1 2009 21:13

Svårt. Har typ 7,6 i snitt på mina gymnasiebetyg, men som sagt jag har inte Nk A och B och Ma B alls och Sh A her jag pinsamt nog IG i då detta var mitt favoritämne i hela grundskolan och jag ser mig själv som hyfsat allmänbildad, om jag får bra betyg i dessa kurser då kanske man passerar 10-strecket iaf :?

Högskoleprovet gör jag i så fall efter att jag kompletterat på KomVux då detta är prio 1 innan de nya reglerna börjar gälla.

Har alltid förknippat universitet och högskola med enormt antal decimetertjocka läroböcker, få förunnat att läsa där och ännu färre som klarar utbildningarna och att det är en plats för professorer, men det är väl beroende på vad man läser antar jag nu?

Men jag ska tänka långsiktigt och den som väntar på nått gott... :wink:

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 25/1 2009 8:57

Vet inte exakt hur det ser ut numera, men annars är det så att ju längre bort från civilisationen(läs: Stockholm, Göteborg, Linköping...) så sjunker intagningspoängen på både högskoleprov och betyg.

Du sa att du var från Västernorrlands län tidigare, kolla omkring dig däruppe. Runt Östersund, Umeå, Sundsvall, distans i Sollefteå kanske.
Ev. kanske ännu längre upp: Luleå, Skellefteå... ja du förstår.
Sedan brukar också intagningspoängen ligga lägre på intaget som sker till vårterminerna.

Det är ju faktiskt 40% av Sveriges ungdomar som läser vidare på högskola/universitet idag så det är ju ej få förunnat om man räknar så. Men visst det krävs lite självdisciplin och en vilja att klara det!

hannhimhe
Inlägg: 3
Blev medlem: 27/11 2007 13:51

Inlägg av hannhimhe » 25/1 2009 12:17

Ett tips angående högskoleprovet är att planera så att du har möjlighet att göra det flera gånger. Mitt första resultat på 0,8 räcker att komma in på de flesta sjuksköterskeutbildningarna men långt ifrån alla. Mitt andra som är 1,8 har jag betydligt större nytta av. Ett provresultat är giltigt i fem år.

Skriv svar