Chockläge!

Här diskuteras allt som rör forskning inom prehospital akutsjukvård

Moderator: prehospital

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Chockläge!

Inlägg av Novisen » 30/7 2007 22:07

I nyaste upplagan av Svikt av vitala funktioner så går att läsa att chockläge (Trendelenburg position) eventuellt kan minska cirkulationen hos patienter med traumatisk hypotoni (hypovolemi). Hittar ingen bra forskning som finns publicerad men det verkar komma viss forskning som publiceras ganska snart. På Allfabåren går det höja enbart benen men det funkar inte då patienten är immobilliserad. Bårsläden går i de flesta ambulanser att tippa. Är det dags att plocka bort denna funktion eller ska vi vänta ett tag till eller är Tredelenburgs att föredra hos tex vagala patienter mm och att det därför ska finnas kvar?

http://www.caep.ca/template.asp?id=DF61 ... 3243E70058

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... xed=google
Specialist anestesi och ambulans

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 20:47

Inlägg av Akuten » 30/7 2007 23:11

Gäller det bara patienter med blödningschock? Ska chockläge fortfarande användas på icke traumatiska hypotonier? T.ex. en patient med anafylaktisk chock. Fungerar Trendelenburgs läge på ett annat sätt på dessa patienter? För fungerar gör det ju! Det är många gånger man på detta sätt har lyckats höja blodtrycket till en mindre kritisk nivå tills man har "hunnit ikapp" med (i detta fall) Adrenalin och Ringer-Acetat. Så snart blodtrycket är acceptabelt planar man ju ut patienten igen.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 31/7 2007 0:04

(Jag spekulerar) En hypovolem patient med lågt blodtryck är redan kompenserad så mycket som det går. Chockläge försämrar bara ventilationen och försvårar troligen venösa återflödet om det nu finns något att prata om. Du kan inte mobilisera ytterligare blod från höjda ben hos dessa patienter. Venösa återflödet från hjärnan försvåras och hjärnan upptar en väldigt stor del av minutvolymen vid det här laget. Höjda ben borde hjälpa i alla andra fall av lågt blodtryck utom i de fall det beror på ischemi då ytterligare belastning försvårar för hjärtat (slut på spekulationerna).
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar