Sida 1 av 1

Ska man ge syrgas till patienter med hjärtinfarkt?

Postat: 10/9 2007 12:12
av Novisen
Svaret är väl fortfarande ja men syrgas på traumamask bör undvikas om patienten initialt har bra saturation. Ett för högt syrgastryck ger vasokonstriktion av kranskärlen. Att patienter med hjärtsvikt inte ska ha höga koncentrationer oxygen om saturationen är normal är kännt sedan tidigare.

http://www.rsm.ac.uk/media/downloads/j0 ... herapy.pdf

Postat: 5/12 2007 18:08
av glenn
Fortfarande inom akuten och HIA så är ju Syrgas nästan det första man ska ge vid bröstsmärta. Dock så om patienten har god saturation över 95% tror jag så ska det finnas forskning (kan inte redogöra källa) som visar att syrgasen verkar vävnadsskadande, vilket inte är bra :D Detta är väl känt men ändå så är ju syrgas det första som ges oftast.

Sen är det väl så att syrgas kan vara lite "lugnande" patienten kanske uppfattar att han inte får luft, så då är väl 1L inget fel att ge?

Postat: 5/12 2007 21:26
av Novisen
Syrgas kan ge allvarliga skador redan efter någon dag på lungorna vid respiratorbehandling och mkt höga syrgaskoncentrationer. Att ge syrgas på grimma till patienter ger knappast lungskador (jmf långtidsbehandling till KOL patienter).

Postat: 24/1 2008 23:20
av aceofspades
Brukar ta för givet att ge syrgas, åtminstone minst någon liter på grimma.Kan inte tänka mig att det skulle kunna vara skadligt då det förespråkas i de flesta böcker jag läst i ämnet. Sedan är det ju inte värre än att slå ett öga på poxen/ titta på pat emellanåt, kanske höja el sänka.

Postat: 25/1 2008 2:51
av Isidor
Novisen skrev:Syrgas kan ge allvarliga skador redan efter någon dag på lungorna vid respiratorbehandling och mkt höga syrgaskoncentrationer. Att ge syrgas på grimma till patienter ger knappast lungskador (jmf långtidsbehandling till KOL patienter).
Ganska irrelevant fakta... Man får väl förutsätta att det handlar om O2 behandlingen prehopitalt vid brsm, och då känns ju knappast respiratorbehandling eller veckolånga syrgasbehandlingar aktuella. Jag har heller inte under mina år varit med om en enda KOLare som reternerat så pass att han/hon börjat gå in i CO2-narkos.

Jag ger gladeligen O2 till både KOLare och patienter med brsm, även på mask.

Postat: 25/1 2008 9:24
av aceofspades
Isidor skrev: Jag ger gladeligen O2 till både KOLare och patienter med brsm, även på mask.
Så länge man inte blåser på för hårt enbart för att SpO2 ligger lågt. Hade en KOL som låg under 90% vid normal andning och 2l syrgas 20 min efter ankomst till akm. Fanns ingen anledning att höja syrgasen heller då KOLare är vana att ligga lågt i sat och en ökning faktsikt KAN få dem att retinera fortare än man tror ibland.

Men visst, "syrgas under ansvar". :wink:

Postat: 25/1 2008 14:58
av Isidor
Nä givetvis ska man inte utmana ödet och fläska på hur som helst. Men det jag menar, är att man har fått lära sig, både när man läste usk och ssk, va att man absolut inte fick ge O2 till KOL-patienter.
När jag under ssk-utbildningen sa till en lärare, som mässade om just detta, att vi i ambulansen ger både 5 och 10 liter O2 till KOL-patienter om det behövs, trodde jag hon skulle dö. Det kunde man inte under några som helst omständigheter göra!

Re: Ska man ge syrgas till patienter med hjärtinfarkt?

Postat: 25/1 2008 17:19
av ThEbEaR
Novisen skrev:Svaret är väl fortfarande ja men syrgas på traumamask bör undvikas om patienten initialt har bra saturation. Ett för högt syrgastryck ger vasokonstriktion av kranskärlen. Att patienter med hjärtsvikt inte ska ha höga koncentrationer oxygen om saturationen är normal är kännt sedan tidigare.

http://www.rsm.ac.uk/media/downloads/j0 ... herapy.pdf

Hej!

Jag är inte så kunning på det här med andningsfysiologi så jag undrar varför är det så att ökad o2 tryck leder till vasokonstriktion! jag vet att ökat co2 tryck leder till vasodilation men jag har aldrig fått något bra svar på varför ökat o2 tryck leder till vasokonstriktion. Bara för att man ger en patient o2 så leder det väl inte till att den hyperventilerar? är det så att bara för att man ökar o2 trycket så minskar co2 trycket eller är det så att o2 i sig leder till vasokonstriktion?

och en till fråga.... att man hyperventilerar en patient som tex genomgår en hjärnoperation för att få ned Pco2 som leder till vasokonstriktion och dämed minska ev blödning och ICP förstår jag, men varför ventilerar man dom med högre o2 konc än vid normal ventilation även om patienten ligger stabilt på 100 % i sat? nån som vet?
// Björn :)

Postat: 26/1 2008 17:25
av Novisen
99% i saturation och höga värden PaO2 (syrgastryck) är inte riktigt samma sak. Sen är väl den här tråden kanske lite onödig men för den delen inte intressant. Vilken betydelse 15 liter på mask eller 3 liter på grimma har hos en patient med 99% saturation och med pågående hjärtinfarkt har för utgången lär vara svårt att utröna annat än i teorin.

Postat: 26/1 2008 19:04
av peder
Med risk för att folk missuppfattar innebörden och helt slutar ge syrgas till patienter länkar jag till en intressant artikel ang. ämnet.

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=3687

Postat: 26/1 2008 19:53
av van the man
peder skrev:Med risk för att folk missuppfattar innebörden och helt slutar ge syrgas till patienter länkar jag till en intressant artikel ang. ämnet.

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=3687
Intressant artikel. Väcker nog funderingar hos många.

Postat: 27/1 2008 18:37
av Lipton
Där jag jobbar har vi som standard att ge syrgas till alla collumfrakturer för att minska konfusionsfrekvense, ortopederna är ju dock bendoktorer och därmed får vi inte ge syrgas alls till KOL-patienter utan ordination. Dessutom menas det att mångårig rökning är detsamma som KOL och därmed ingen syrgasbehandling. Således får rökare ingen syrgas eftersom det kan vara farligt och därmed vill ingen ordinera det.
Där jag tidigare jobbade hette det istället att om syrgasen är motiverad tar även en KOL-patient mer skada av att inte få den. Endast en liten procentdel av KOL-patienterna retinerar och de vet oftast om det själva samt att man kan ju alltid mäta endtidal koldioxid på dem för att se om de retinerar.
Kontrasterna mellan första och sista delen av vårdkedjan är således ganska skarpa.

Slutligen tycker jag att en patient som kan misstänkas ha högt partialtryck av koldioxid bör kunna få några liter även vid saturation över 97% eftersom en högre volym syrgas i lungorna underlättar transporten av koldioxid till utandningsluften. Eller cyklar jag nu?

Postat: 28/1 2008 21:50
av van the man
Lipton skrev:Där jag jobbar har vi som standard att ge syrgas till alla collumfrakturer för att minska konfusionsfrekvense, ortopederna är ju dock bendoktorer och därmed får vi inte ge syrgas alls till KOL-patienter utan ordination. Dessutom menas det att mångårig rökning är detsamma som KOL och därmed ingen syrgasbehandling. Således får rökare ingen syrgas eftersom det kan vara farligt och därmed vill ingen ordinera det.
Där jag tidigare jobbade hette det istället att om syrgasen är motiverad tar även en KOL-patient mer skada av att inte få den. Endast en liten procentdel av KOL-patienterna retinerar och de vet oftast om det själva samt att man kan ju alltid mäta endtidal koldioxid på dem för att se om de retinerar.
Kontrasterna mellan första och sista delen av vårdkedjan är således ganska skarpa.

Slutligen tycker jag att en patient som kan misstänkas ha högt partialtryck av koldioxid bör kunna få några liter även vid saturation över 97% eftersom en högre volym syrgas i lungorna underlättar transporten av koldioxid till utandningsluften. Eller cyklar jag nu?
För att mäta endtidal CO2 så krävs en kapnograf. Tveksam till att en avd inköper sådan utrustning med detta tilllägg. Betydligt lättare att ta en blodgas för att fastställa PaCO2 och PaO2. Ang transporten av CO2 och O2 i alveoler så bestäms det i stort av ventilations/perfusionsförhållandena. Kort kan man säga att en alveol måste både ha tillgång till blodflöde och till ventilation. Annars uppstår mismatch pga antingen shunt el dead space. Läs gärna mer om det om du är intresserad, någon snarkdoktor kan säkert låna ut litteratur om du frågar.

Postat: 30/1 2008 22:49
av Lipton
van the man: Jag jobba tidigare i ambulans och där hade de flesta bilarnas LP12or inbyggd kapnograf. Där jag jobbar nu har vi inte ens defibrillator eller något vettigt alternativ till EKG-övervak... :lol: