Akutbil - Läkarbil

Här diskuterar du olika ambulansfordon

Moderator: Wernvik

Lipton

Inlägg av Lipton » 25/8 2006 17:17

Novisen: Bra inlägg!

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 26/8 2006 20:47

mznne: jag förstår att du inte jobbar i sthlm när du slänger ur dig en sådan grej.

I sthlm så kör vi kanske 99% rena transporter. Det av många orsaker som jag inte orkar gå in på här. Akutbilarna ligger standby hela tiden och kör bara på prio 1. Det gör att de kan sitta i bilen 30 sekunder efter larm när som helst, dygnet runt. Det går inte att lösa på vanliga ambulanser i vårt län tyvär.

Sedan har vi i sthlm en väl utbygd färdtjänst och transportambulkanser med bara uskor i. När de får en patient som blir dålig så begär de assistans av någon av akutbilarna som kan köra dit och ge läkemedel.

Sedan manne skriver du att en akutbil går lika fort som en ambulans. Man kan inte ha mer fel och det tyder på att du inte vet något om vår organisation här. Man har gjort undersökningar på rycktiderna akutbil vs ambulans.. Dels går bilarna snabbare av lättförståerliga skäl. Sedan har de lättare att ta sig fram i tät trafik.. också av lättförståerliga själ. Allmänheten verkar ha större respekt för tutande akutbil (kanske för att de misstolkas som polisbil, vad vet jag).

Tråkigt att tråden har spårat ur (dels pga mig), för jag tycker att debatten ska handla om kompetensen de har. det är det som är deras stora fördel och den stora anledningen till att de komemr finnas kvar.

Mitt tips är att före 2015 kommer man ha krav på amb vubbad ssk i ambulans och nsk i anevubb i akutbil. Jag håller tummarna för den utvecklingen (och det är många med mig som har de förvääntingarna om man lyssnar på diskussioner i fikarum, i bilarna osv).

Lipton

Inlägg av Lipton » 26/8 2006 21:09

Niklas Karlsson skrev:Mitt tips är att före 2015 kommer man ha krav på amb vubbad ssk i ambulans och nsk i anevubb i akutbil. Jag håller tummarna för den utvecklingen (och det är många med mig som har de förvääntingarna om man lyssnar på diskussioner i fikarum, i bilarna osv).
Där alla dessa kan samarbeta med varandra och även ambulanssjukvårdare inom transportorganisationer som kan avstyra onödiga transporter med akutambulans och agera en buffert vid större händelser.
Sedan finns säkert ett gäng läkare, helikoptrar och annat men det kommer inte utvecklas så mycket som akutbilarna.

Motorcyklar vågar jag dock inte uttala mig om, även om de kan ge en del intressanta tankar.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 27/8 2006 16:32

Absolut Lipton..

Jag vill inte se uskor som sitter på SOS i större utsträckning än nu. Jag tror anledningen till att vi har så mycket konstiga körnigar är at vi har ssk på dom stolarna. Då blir det inte bättre av att ta in uskor. Nej.. Gör det intressent för läkare att jobba på sos. Det kommer löna sig i längden, kostnadsmässigt.

Jag gillar de du skriver om helikoptrar. Fler läkarehelikoptrar som kan stärka upp på svårtillgängliga platser och vid stora olyckor.. Inte som idag när de åker för att ge adrenalin til en anafylaxi där ambulansen är där 20 min snabbare. Den kompetensen finns i bilarna. Det är en onödig kostnad och de flygningana undergräver hkp existens.

Läkare på mc har provats i sthlm med "dåligt" resultat enligt politikerna. Kostar för mycket.. Jag tycker det är svårslaget. De kan avstyra många transporter till sjukhus och spara pengar åt fler ssk, fler uskor och fler bilar till den vanliga amb sjv. Jag saknade dem framåt hösten då man kände sig frustrerad när man tvingar ta med en icke sjuk person som absolut ska med till sjukhuset oavsett vad man säger..

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 27/8 2006 16:50

Glömde att besvar aang. uskor.

Jag hoppas att det som nu kommer vara specialiserade uskor som kör bilarna, fixar teknisk utrustning, bär, radio, kartläsning.. Alla tekniska grejer.. medans ssk vårdar patienten (alla patienter). den utvecklingen hoppas jag på!

Inom akutbilsverksamheten har jag fått uppgifter om att man börjar köra med anesyrra plus en anesyrra eller prehospsyrra. Man säger att det är av resursbristhänseende. Men det är bara bullshit. FInns hur mycket uskor som helst som vill köra akutbil. Jag tror att man vill fasa ut uskorna även från den verksamheten. Derans kompetensområde innehas av prehospsyrror som är mer "värdefulla", eftersom de kan täcka alla luckor oavsett vad för vakans man har. En uska kan ju bara täcka upp för de egna yrkeskategorien. Det är den info jag fått, inte bara från drabbade uskor utan från ssk som fått fler och fler jobb bakom ratten på akutbilarna.

Lipton

Inlägg av Lipton » 27/8 2006 22:10

Okey, en cykelburen läkare kostar för mycket. Men det är ju framtiden vi snackar om. Alltså kanske det inte är meningen att motorcyklar skall bemannas av läkare utan av ECPs eller NPs med akutinriktning.

Jag ser en fördel i att inte binda upp spetskompetensen på en typ av fordon. Om det lämpar sig så kan ju faktiskt en "spets-syrra" (syftar inte på uniformsdetaljer :P ) åka med en transportambulans och då klara en svårare patient än en vanlig akutambulans. Om det då innebär att en akutbil tillfälligt bemannas med bara en ambulanssjukvårdare kan denna ändå göra många saker på andra larm. Den bör ju då den jobbar i akutbil ha en djupare ledningsutbildning. På ett hjärtstopp kan den bidra med fler händer osv.
Flexibilitet är guld värt!

//Drömmaren Lipton

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 27/8 2006 22:23

Och så vaknar vi ur drömmen och tar oss tillbaka mot ämnet....
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 28/8 2006 7:55

Absolut Wernik.. Vilöl bara hinna bemöta Lipton:)

Jag är rädd att du blivit lurad av ambass under hans tid här. Den stora föredelen som finns med läkare är inte deras förmåga att påbörja behandling utan att avsluta den. Det gör att vi frisätter resurser inne på huset. Det kan int en paramedic göra. FÖrstår inte hur de kom in i bilden..

ssk-ane-skåne
Inlägg: 53
Blev medlem: 3/12 2005 15:06

Komptensen i läkarbilarna

Inlägg av ssk-ane-skåne » 28/8 2006 17:31

I skåne finns som sagt läkarbilar som är bemannade med antingen amb sjv eller syrra samt läkaren. Läkaren kan vara narkosläkare men det förekommer även kirurger och medicinare som går sin ST.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 28/8 2006 18:01

Att det är en prehospitalt erfaren anestesiolog (specialist) är snarast ett undantag i Region Skånes läkarbilsverksamhet. Oftast är det vilken profithungrig läkare som helst... Med ledningens goda minne.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 21/9 2006 15:51

AuF skrev:Klart det inte är "overkill". Narkos kompetens skall finnas med hjälp av erfarna nsk! Läkarbilar är dock är j.vligt meningslöst så länge dem inte jobbar som överläkare i anestesi. Vad skall en tramatolog tillföra ambssk och nsk prehosp ?
Tanken med läkarbilarna här i skåne är inte enbart att de ska ut och söva folk, då är de snart historia med tanke på hur sällan det är nödvändigt. Tanken är att de ska vara oss (läs ambulansen) behjälpliga när vi önskar det samt på vissa bestämda kriterier. Läkarbilarna åker alltid på trauma, trafikolyckor, medvetslös med oklar andning mm...
Vi har även möjlighet att konsultera dem via telefon och få råd och ordiantioner. Antalet narkosläkare på bilarna är inte stort utan de flesta är specialiserade inom medicin och kirurgi. Samtliga av läkarna genomgår en "introduktion" med bla ett antal månader på anestesi för att få kompetensen att söva prehospitalt.
Jag förstår inte uppståndelsen över att ha narkos-ssk/ läkare prehospitalt, deras specialistkompetens kommer väldigt sällan till nytta och jag tror nog att en narkos-ssk tappar mycket av sin kompetens om han/hon bara jobbar prehospitalt.
Oavsett om man är amb-ssk, IVA-ssk, narkos-ssk eller distrikt-ssk så ser behandlingsanvisningarna likadana ut och vi utför alla samma jobb.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 21/9 2006 16:49

Ja, Du Jocke, vi får verkligen hoppas att Region Skånes "akutläkarbilar" snart är historia! Dessa bilar är inget annat än ett gigantiskt slöseri med skattemedel pga att de inte tillför ambulanssjukvården något. Men det ser fint ut i media...!

Något som verkligen skulle tillföra ambulanssjukvården och avlasta densamma är hembesöksbilar (ej larmutrustade), typ Mobil läkare i Uppsala, som drivs av distriktsläkare och som åker ut efter förfrågan från distriktssköterskor och ambulanssjuksköterskor.

Förbättrade behandlingsriktlinjer, där varje specialistsjuksköterskas individuella erfarenhet tas till vara för patientens bästa (det måste bli ett slut på "Jante-lagen" inom ambulanssjukvården).

Ge ambulanssjuksköterskorna möjlighet att alltid kunna konsultera anestesijouren. Denna specialist är spindeln i nätet på sjukhusen och den man ringer när det kör ihop sig och bör så vara även inom ambulanssjukvården.

Slutligen så går de läkare som inte är anestesiläkare 3-4 veckor på anestesin, inte "ett antal månader". Ofta under handledning av anestesisjuksköterskor...

AuF

Inlägg av AuF » 21/9 2006 16:58

Så är inte alltid fallet jocke. NSK har i flera lansting fler ordinationer än ambssk.
Anestesisjuksköterskor i akutbilar jobbar i de flesta fall också växeltjänst.

Är nog inte riktigt rätt person att kritisera ert system då jag har några månader kvar innan jag ens är sjuksköterska. Men min spontana känsla angående ert läkarsystem är att det känns att skillnaden är för liten för de pengar de kostar. Hur ofta känner du att din kompetens perhospitalt inte räcker till ? Om man då bortser ifrån fria luftvägar... Vilket en NSK fixar i 99% av fallen lika fint som en läkare gör.

Känns som både Göteborgs OLA, VG regionens lhelikoptrar och stockholms akutbilar är ett bättre altenativ.

MVH 8)

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 21/9 2006 20:31

Visst kostar väl läkarbilarna en hel del, mer än det var tänkt från början. Jag kan inte säga att deras kompetens är till så stor nytta särskilt ofta utan att det oftast är ett par extra händer man behöver. Kan du ge några exempel på vad en OLA-NSK får göra som inte en amb-ssk i skåne får göra? Jag kan inte komma på något konkret exempel då min kompetens inte räcker till... det finns alltid de fall som är mer svårbedömda eller svårbehandlade än andra. Jag har fått lära mig från första början att fria luftvägar är A och O och det behöver man inte vara varken läkar eller NSK för att klara av. Är det intubering du menar så är det inte heller tvunget att det ska utföras av en läkare eller NSK. Det har även ambulanssjukvårdare delegering på. Jag har absolut ingenting emot NSK om någon tror det utan jag ställer mig bara lite frågande till den "glorifiering" av NSK som verkar finnas på en del ställen.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 21/9 2006 23:21

Anestesiläkemedel som propofol och Celocurin.

Intubation på patient med egen cirkulation (dvs ej hjärtstopp), t.ex. skallskada, thoraxskada, brännskada, status epileptikus.

Skriv svar