Fysisk form

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

jl_ponken

Fysisk form

Inlägg av jl_ponken » 17/3 2007 19:54

Jag anser att man borde ha ungefär 3-4 träning i veckan, eftersom jobbet som ambulanssjukvårdare är ett fysiskt krävande jobb. Det är klart att ambulanspersonalen inte kan träna som räddningstjänsten eftersom ambulansen har fler larm än räddningstjänsten.
Men ett gym på varje ambulansstation borde igentligen vara obligatoriskt!

Och man ska definitivt inte stå för egen ekonomi att kosta på ett träningskort eftersom fysiken krävs i ambulanspersonalens vardagliga arbete.
Något som verkligen borde tänkas över och få ändrade rutiner.

Man kan träna på fritiden men då ska man inte själv kosta på sitt träningskort. Håller man sig inte i fysisk form så leder det till förslitningsskador och andra arbetsskador vilket som man i den yrkesbranchen borde vara medveten om.

jl_ponken

Inlägg av jl_ponken » 17/3 2007 19:56

vill bara påpeka att jag menar 3-4 tim/v.

ThEbEaR
Inlägg: 31
Blev medlem: 28/5 2007 14:16
Ort: Uppsala

Inlägg av ThEbEaR » 26/6 2007 0:20

jag är absout inte emot ditt förslag men....tycker du inte att tex en undersköterska på en vanlig vårdavdelning borde ha samma rätt till träning som de som jobbar på ambulansen?
Eller varför inte byggnadsarbetare, plåtslagare, trädgårdsmästare mf....
Jag jobbar inte på ambulansen själv så jag vet inte hur fysiskt jobbigt det är? men att jobba som usk på en tex stroke avdelning där det är mycket lyft kan vara tungt.....
Någon som vet hur stor skillnad det är fysiskt sett att jobba på ambulansen vs vårdavdelning?
"Var dig själv, det finns redan så många andra"

Mas
Inlägg: 48
Blev medlem: 29/6 2006 12:17

Inlägg av Mas » 26/6 2007 6:34

På en vårdavdelning gör man i princip aldrig tunga lyft, då är det något fel på din förflyttningsteknik. Visst kan det vara tungt på en avdelning, men det finns gott om hjälpmedel, tid och personal. Dessutom en bra miljö.

I ambulansen jobbar man två personer och ska klara alla sorts förflyttningar, t.ex. någon som har ramlat bredvid en toalettstol som sedan ska bäras ner för en smal trappa som svänger. Sånt gör man aldrig på vårdavdelningar och naturligtvis är det tyngre. Vi har en del hjälpmedel i ambulansen också, men det är en helt annan arbetsmiljö. Dessutom är det lite bråttom ibland.

/Mas

ThEbEaR
Inlägg: 31
Blev medlem: 28/5 2007 14:16
Ort: Uppsala

Inlägg av ThEbEaR » 27/6 2007 0:14

mm...det är så sannt som du säger att man aldrig är tvingad till tunga lyft på samma sätt som på ambulansen på en vårdavdelning.
men då undrar jag hur ofta det är som ni på ambulansen måste göra de här "jättetunga" lyften?
På en vårdavdeling kan det visst vara en hel del tunga lyft även om det finns bra hjälpmedel och mer personal men om man tex jobbar på en stroke rehab avdelning (jag har gjort det) så tycker ialafall jag att det är en hel del tunga lyft under en dag även om jag anses vara bland de starkare bland undersköterskorna, jag tycker även att jag använder rätt lyftteknik har gått kurser i sånt.. men jag tycker ändå att det kan kännas i kroppen när man slutar ett arbetspass....
Vad är då farligast? de hela tiden upprepade lyften på en vårdavdelning eller de här supertunga lyften på ambulansen som sker mer sällan?
Jag förstår att man på ambulansen måste vara stark för att överhuvud klara av lyften men för att inte ska "slita" ut sig i längden på en vårdavdelning så anser jag att man bör ha hyfsad fysik för att inte gå sönder...
"Var dig själv, det finns redan så många andra"

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 27/6 2007 1:34

Titta på alla de som blivit sjukpensionärer inom vården. De flesta har arbetat innan hjälpmedlens, och ergonomins tid. Detta har medfört att de har gjort tunga lyft ofta och säkert i fel ställning.
Nu för tiden är ergonomi ett stort ämne inom vårdarbetet på sjukhuset och de tunga lyften blir färre och färre. I ambulansen är vi mer eller mindre kvar i den gamla miljön där ytterst få hjälpmedel finns och arbetsställningen ofta är allt annat än bra. Är det sen lite brådis så har det knappast någon positiv inverkan på lyften.

Patienterna är inte tyngre prehospitalt, men det finns mycket lite hjälpmedel och många fler riskmoment. Därför anser jag att ambulansyrket är "tuffare" än avdelningsarbetet.

Lipton

Inlägg av Lipton » 27/6 2007 21:23

Jag håller med JOCKE. På en avdelning lyfter man ytterst sällan lodrätt, till skillnad från ambulansen där i princip samtliga lyft sker i lodrät riktning. Det jag menar är att det är skillnad på att lyfta upp någon som kanat ned i sängen mot att lyfta upp någon från golvet till båren, eller att lyfta hela båren med patient och bära ned för trapporna till bilen för den delen. Detta gör ambulansen för i princip samtliga patienter som bor i lägenhet och inte själva kan förflytta sig till bilen. På avdelningen flyttar man som regel endast patienter i det vågräta planet, med marginella lodräta förflyttningar vilket inte alls kräver samma styrka utan mycket mer teknik.

ThEbEaR
Inlägg: 31
Blev medlem: 28/5 2007 14:16
Ort: Uppsala

Inlägg av ThEbEaR » 27/6 2007 22:11

ok...så om man ska sammafatta det här så kan man säga att om man blir utsliten och får arbetsskador på en vårdavdelning så får man "skylla" sig själv för att man inte använder rätt lyftteknik och hjälpmedel som finns...men på ambulansen så kan man inte alltid göra rätt och därför så blir man utsliten utan att man kan göra någonting åt det...
Jag tycker ändå att de anställda på en vårdavdelning borde få mer tid till träning.
"Var dig själv, det finns redan så många andra"

Lipton

Inlägg av Lipton » 28/6 2007 11:25

ThEbEaR: Som arbetande på vårdavdelning skulle jag hellre ha en fortlöpande utbildning i ergonomi än ett gratis gymkort.

northern lights

Sen är det ju så

Inlägg av northern lights » 28/6 2007 13:36

att vi har krav på fysiken för att öht få jobba på ambulansen. Fystester varje år. Det är ju inte heller något som arbetsgivaren ställer som krav för att få arbeta på en avdelning. Därför så tycker jag det är en absolut rättighet vi ska ha!

Men jag förstår din åsikt om att alla skulle få subventionerad träning, vårdyrket är ju många gånger slitsamt, mycket arbetsrelaterade skador/förslitningar. Många får ju numera bidrag till träning via sin arbetsgivare, vilket är positivt.

northern lights

Blev helfel :O).. Inlägget ovan

Inlägg av northern lights » 28/6 2007 13:42

var riktat till ThEbEar :O)

ThEbEaR
Inlägg: 31
Blev medlem: 28/5 2007 14:16
Ort: Uppsala

Inlägg av ThEbEaR » 29/6 2007 7:03

Lipton: Ja det kanske är en bättre ide än just få gratis gymkort då jag vet av erfarenhet att det endast är ett fåtal som faktiskt använder det...
Skulle kanske vara bättre med att det skulle vara ett obligatoriskt träningspass/vecka för alla anställda men det finns troligtvis en risk för att de som verkligen behövde det där träningspasset kommer på någon ursäkt för att inte gå.....så fortlöpande utbildning i ergomi skulle kanske vara det bästa alternativet ändå om man vill minska risken för arbetsrelaterade skador.. (men jag personligen skulle gärna vilja ha grattis gymkort också :) )

northern lights: Jo det tycker jag med men jag tycker att även de som jobbar på en avdelning borde ha rättighet till kanske 2 träningspass i veckan....sen är det ju så att ni som jobbar på ambulansen har kanske lite lättare att komma ifrån och träna på arbetstid än de som jobbar på en avdelning..dvs det kostar mer pengar för arbetsgivaren om personalen på en vårdavdeling ska ha subventionerad träning.
"Var dig själv, det finns redan så många andra"

Lipton

Inlägg av Lipton » 30/6 2007 11:37

På sjukhuset där jag jobbar finns ett gym dit man under arbetstid kan få gå och träna förutsatt att belastningen på arbetsplatsen tillåter detta. Detta bör man ju dock inte besluta om själv utan i samråd med kollegorna. :lol:

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 30/6 2007 13:10

Rund är en fysisk form!!!
Specialist anestesi och ambulans

SSK

Inlägg av SSK » 30/6 2007 19:51

Är väl upp till var och en att se till att man är i sådan fysisk form att man klarar av sitt arbete.

Springer 4-5 mil i veckan, försöker även att styrketräna varje arbetspass.

Skriv svar