Stesolid + dos

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

AuF

Inlägg av AuF » 19/3 2009 2:47

Hej Christian.

Alltid kul med nya personer på forumet. Välkommen!

Givetvis är en farmakolgibok bra och ska läsas men det skadar ju inte att också diskutera ämnet.

Använder du tex inte benzo vid reponering av en axelluxation ?

Varför tycker du midazolam är så mycket bättre än stesolid vid ketalar adm?

Självklart finns det riktlinjer, men dom är inte alltid perfekta och skadas knappast av att bli kritiserade ibland =).

Mvh Auf.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 19/3 2009 17:11

Fass=FArmaceutiska Specialiteer i Sverige. Hmm undrar om det kanske kan finnas något om farmakologi i denna bok.
To whom much is given, much is expected.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Re: Stesolid + dos

Inlägg av van the man » 19/3 2009 21:24

Christian skrev:Hej!
En fråga. Är ni på riktigt?
Man blir ju mörkrädd av diskusionen. FASS kan väl inte användas som kokbok för att lära sig vilka läkemedel som ska användas till vad heller.
För att lära sig det rekomenderas bok i farmakologi.
Stesolid har enl mig så gott som ingen plats prehospital. Ska det smärtstillas så använd smärstillande.
Behöves det ångestlindríng så prata med patienten.
Ska det sprutas höga doser Ketalar (men det ska det ju oftast inte) så är midazolam mycket bättre.
Stesolid är inget bra antiemetikum att avända innan man sprutar opioid.
Det finns väl behandlingsriktlinjer och delegeringar som styr indikation och dosering, eller?
:shock: :oops: :roll: :?
Där jag jobbar så är första läkemedlet vid kramper stesolid. Om inte det går så är det pentothal. Så varför har inte stesolid någon plats prehospitalt???
To whom much is given, much is expected.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 20/3 2009 14:55

Man ser ju direkt att killen inte arbetar prehospitalt med tanke på okunskapen han uppvisar. Självklart har stesolid en plats prehospitalt.

Man använder inte stesolid som smärtlindring chrirtian, det har man opioiderna till. Stesolidet kan användas för ex muskelrelaxation.. Jag skulle cokså vilja se dig prata en patient med femurfraktur lugn! Du verar vara en väldigt duktig aktör i så fall.

Christian

Stesolid + dos

Inlägg av Christian » 21/3 2009 20:08

Hej, Auf, van the man och Niklas.

Det var inte jag som sa att använda Stesolid som smärtstillande det var urspungsfrågan i tråden.
Som sagt använder opioider, helst fentanyl, som smärtstillande. Snabbt och lättstyrt.
Ang Stesolid så klart att det finns en plats för benso prehosp. Jag tycker dock midazolam är bättre. Snabbare och med mer uttalad amnesi, vilket är ett plus vid ex reponering.
Jag menar att benso kan behövas vid olika lux. Tycker dock ofta att axelluxar klarar sig oftare med ordentlig smärtstillning än tex höfter.

Det jag är kritisk emot är det överbruk av stesolid som jag träffar på ibland. Det sprutas stesolid ryggvärk och tom bröstsmärtor. Detta är enligt mig helt på tok. Man ska ju ha klart för sig att den muskelrelaxerande effekten inte skiljer sig mycket från den sederande utan är ju CNS-medierad.

Vad gäller femurfrakturer så är det väl viktigare att smärtstilla än att lugna? Där tycker jag igen fetanyl, ketalar eller "ketofol" är toppen.
Vad gäller EP så är ju pat oftast postiktal då amb kommer och då har ju stesolid en ytterst tveksam roll. Är det däremot statusEP så hade jag önskat att lorazepam funnits som inj i sverige (endast licens) men i brist på det använder jag midazolam iv. Vid oetablerad venväg ger jag det bukalt. Enl mig lättare och smidigare än rekt och nasalt. Funkar ju med vanlig stamlösning och spruta. Detta om det är nära till sjukhus annars är väl propofol att föredra.

Det var ju aldrig frågan i tråden om att lugna en fraktur utan att dämpa ångest. Där tycker jag fortfarande att det är bättre att prata med pat än att spruta stesolid. Dom behöver ju heller inte åka amb, eller?

Det har också förslagits att använda stesolid som antiemetikum inför morfin adm. Benso är inget bra antiemetikum. Ska man ge ngt innan mo så välj primperan eller betapred.

Detta är mina tankar o inget facit.
:)

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 21/3 2009 22:15

Varför är Christian och 112paramedic så negativa till fass. Alla läkare jag har arbetat med från avdelning via akuten, anestesin till ambulansen har sagt att får man en ordination som man tycker verkar konstig så kolla vad som står i FASS. Givetvis är varje patient unik och fass är ingen bibel och inom ambulansen och anestesi så är det inte så många olika läkemedel att hålla sig med kunskap om. Och alla läkemedlen man har i ambulansen har man erfarenhet av från akuten och anestesin. men min åsikt är att har man klinisk erfarenhet så är FASS en ypperlig bok att ha till hands.
To whom much is given, much is expected.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 22/3 2009 0:05

Hej Christian!

Bra att du deltar i debatten! Det ger lite mer kontrast till det hela.

MEN många behandlingar som du skriver är idag reserverat (av läkare) till LÄKARE (observera att jag inte skriver specialite) Det är alltså viktigare att du har en läkarexamen än erferenhet. Vi som är sjuksyrror och som jobbat några år har inte fler behandlingar än den som är nyfärdig. Vi kommer aldrig att kunna behandla som en läkare, därför att vi är inte läkare, men ge oss lite utrymme att utvecklas!!!

Att använda propofol på statusEP skulle en van anesyrra kunna. Att använda midasolam istället för stesolid skulle många kunna. VI I SKÅNE FÅR INTE. vi måste ha ordination för midasolam, men inte för diezepam. Vad tror du vi väljer??? Ringa doktorn eller använda det vi får? Det finns många dåliga snickare, det finns många dåliga ambulanssjuksköterskor. Men det finns faktiskt några bra också. Låt dem få blomstra istället för att alla ska vissna.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 22/3 2009 11:17

Christian:

Vi har stesolid vid bröstsmärta som generell delgering, har bara gett det en gång då det annars hade varit omöjligt att få in honom i bilen, han vill följa med men var så stissig at det bara inte gick att få honom lugn.

Jag vet inte vem du är men det ser ut som att du är Dr med tanke på de lm du säger att du använder och hur. Då tycker jag det är lite tråkigt att som första inlägg komma och spänna musklerna och säga "titta vad jag kan". Du som Dr borde veta att ssk/amb sjv arbetar efter generella delegeringar från en Dr. Det gör att vi inte kan flexa som du kan om vi vill jobba kvar!

AuF

Inlägg av AuF » 22/3 2009 14:19

Det pågår för övrigt en studie i vgregionen där man randomiserat ger midazolam på bröstsmärta prehospitalt.

Flödeschemat ser ut så här:

http://sas.vgregion.se/upload/S%C3%84S/ ... anguage=sv

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 22/3 2009 19:09

Är det någon större skillnad egentligen. Stesolid är jag betydligt mer van än Midazolam. Av den anledningen använder jag det till frakturer, bröstsmärtor, Ketalar mm. 1.25mg just innan en procedursmärta eller förflyttning ger oftast en avslappnad patient under någon minut förutsatt att du smärtlindrat väl innan men knappast någon betydande påverkan på vitala funktioner eller medvetande. Rapifen ger liknande effekter men kräver oftare lite preoxynering om man helt vill undvika en satutrationsdipp.

Vid skador i stora muskler med stort muskelförsvar kan jag tänka mig Stesolid i större doser och vad gäller luxationer som inte ska reponeras så ger jag aldrig Stesolid utan smärtlindrar enbart. Axelluxationer som inträffat flera gånger utan trauma sista tiden (spontant) och där det relativt nyligt hänt så försöker jag alltid reponera med lite Stesolid eller Propofol och då nästan alltid med gott resultat. Traumatiska axelluxationer ska alltid röntgas innan. En till aspekt som talar för Stesolid är att akutenpersonalen också är betydligt vanare med det än Midazolam. Och amnesi är inte alltid heller att föredra.

För 20 år sedan låg man inne på sjukhuset med Sobrilschema i flera dagar efter en hjärtinfarkt. Vi behandlar mycket av patientens symtom och det går väldigt snabbt. Jag personligen är övertygad om att många patienter skulle må bättre om vi även lyckades lindra deras ångest lite bättre i den akuta fasen. Här håller jag med om att 1mg Midazolam skulle kunna vara ett bättre alternativ än Stesolid och att det skulle passa bra på en del patienter.
Specialist anestesi och ambulans

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 25/7 2009 1:05

malle skrev: Jag tror inte att det var Ketalar som var "boven i dramat"...
Kan bara hålla med. Gjorde tex en jämförelse mellan två patienter jag hade. Den ena, kramper sedan en timme, ej epileptiker. Gav 5 + 5 mg stesolid prefill innan kramperna släppte. Pat tappade andning och hakan.

Den andra, en mc-olycka med ful överarmsfraktur. Gav 0,25 mg stesolid novum och 50 mg ketalar + underhållsdoser under 20 min till ankomst på sjukhuset. Pat sov gott men behöll andningen hela vägen.

Haft många såna "exempelpatienter" och det råder inga tvivel om att stesolid bör doseras väldigt försiktigt när det handlar om annat än kramper, tex vid ångest eller när man ger ketalar.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Stesolid + dos

Inlägg av Isidor » 26/8 2009 22:37



Det var inte jag som sa att använda Stesolid som smärtstillande det var urspungsfrågan i tråden.
Som sagt använder opioider, helst fentanyl, som smärtstillande. Snabbt och lättstyrt.
Ang Stesolid så klart att det finns en plats för benso prehosp. Jag tycker dock midazolam är bättre. Snabbare och med mer uttalad amnesi, vilket är ett plus vid ex reponering.

@ Jag är ganska övertygad om att de inte menade stesolid som analgetika utan stesolid som adjuvans till analgetika. Amnesi är som sagt inte alltid att föredra och dormicum har en betydligt längre "hang over" än stesolid vilket inte heller är att föredra.


Vad gäller femurfrakturer så är det väl viktigare att smärtstilla än att lugna? Där tycker jag igen fetanyl, ketalar eller "ketofol" är toppen.

@ Inte så många ambulanser i Sverige som har fentanyl eller propofol... tyvärr! Sen kan man inte ha en massa läkemedel i bilarna som kanske bara någon enstaka på stationen har vana av.

Vad gäller EP så är ju pat oftast postiktal då amb kommer och då har ju stesolid en ytterst tveksam roll.

@ Om anfallet är över så har du ju knappast nytta av dormicum heller, eller hur?

Är det däremot statusEP så hade jag önskat att lorazepam funnits som inj i sverige (endast licens) men i brist på det använder jag midazolam iv. Vid oetablerad venväg ger jag det bukalt. Enl mig lättare och smidigare än rekt och nasalt. Funkar ju med vanlig stamlösning och spruta. Detta om det är nära till sjukhus annars är väl propofol att föredra.

@ Propofol funkar ju att bryta kramperna på men skulle nog hellre välja penthotal då det inte sänker tröskeln för nya anfall. Sen kommer vi till frågan med vana av preparat igen... att dra upp läkemedel i en spruta och tömma den i patienten kan vem som helst men det krävs lite mer än så, eller hur?


Det har också förslagits att använda stesolid som antiemetikum inför morfin adm. Benso är inget bra antiemetikum. Ska man ge ngt innan mo så välj primperan eller betapred.


@Som rent antiemetikum är det väl inte att föredra men om patienten har problem med illamående så kan man ge stesolid som adjuvans till morfinet och därmed minska illamåendet som det kanske skulle ge upphov till. Primperan eller betapred... varför inte båda? Primperan är ju sådär men blir ganska bra med betapred.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Stesolid + dos

Inlägg av prehospital » 27/8 2009 9:55

Två ampuller propofol tar ingen plats i läkemedelsväskan, men om det känns betungande så kanske utbildad och erfaren specialistsjuksköterska kan ha en egen liten läkemedelsväska?

Hellre propofol är pentothal pga att du slipper späda och kortare effekt.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Stesolid + dos

Inlägg av Niklas Karlsson » 27/8 2009 10:29

Jag gillar tiop. till kramper och vid RSI. Har nog hellre det än propofol:). Kanske för att det är det vi använder mest.

Sen ska det inte missbrukas (ironi). Kommer väl ihåg när en nsk skulle söva en kramppatient med tiop. som slutat krampa men som fortfarande är posektal (helt stabil i övrig) då hon hävdar att patienten har RLS 8 vilket är indikation för prehospital intubation:). Hon förstår förtfarande inte det lustiga(?). Så går det det om man anställer nsk som inte är van vid vakna patienter som inte ska sövas "på sal".

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Stesolid + dos

Inlägg av Isidor » 27/8 2009 20:36

Jag menade inte att det tar plats, men om vi ska ha en massa läkemedel som "är bra att ha" och som väldigt få kan, får eller vågar använda där ute så blir det snart som med Metalyse som kostade en massa pengar och fick slängas då det i stort sett aldrig användes.

Låst