Erfarenheter av prehospital smärtlindring

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 12/4 2005 11:22

Morfin liksom många andra opioder gör att pulsfrekvensen går ner och vilket det skrivits tidigare hjärtats syrebehov minskar. Morfin liksom andra opioider gör inte att hjärtats kontraktionförmåga försämras. Denna kunskap används inom anestesin när man ska söva "hjärtsvaga" patienter. Man ger bra med fentanyl och en liten "dutt" barbiturat eller propofol. Barbiturat och propofol är i motsatts till opioider deprimerande för hjärtmuskeln. Prekonditionering, det finns studier att sevofluran ( anestesigas) ska vara prekonditionerande för hjärtmuskeln, vi kanske ska börja med att ha en förgasare med sevofluran i bilarna :wink:

Anonymous

Re: Disk ang. erfarenheter om smärtlindring i ambulans/preho

Inlägg av Anonymous » 14/5 2005 19:26

ambus skrev:Vilka läkemedel är de bästa sett ur användarvänlighet, tillslag, och duration?
Jag tycker själv att Inj. Ketogan verkar på ett bra sätt och kan användas ganska "brett" utom vid stensmärtor, där vi nu fått Inj/S. Voltaren, saknar dock Medimixen som i Östergötland är indragen p g a "MS-risken."
Har tidigare använt både Petidin och Morfin och det går ju också, har du/ni erfarenheter om andra smärtstillande som används inom ambulanssjukvården?
Vi gör en smärtskattning med VAS-skalan förutom "kliniska bilden". Andra metoder/sätt?
Hur ser det ut hos er andra?
I Tyskland lamnar vi detta mer och mer da det egentliga orsakerna bakom skadan bor vara ordentligt premedicenerade. I ambulansen bar man endast ha syrgas/lustgas blandning. MS risken ar icke kartlagd och ar inte relevant att samtala kring.

AuF

Inlägg av AuF » 15/5 2005 1:10

Det finna givetvis en anledning till att man dragit in medmixen. Så jag tycker absolut det är nödvändigt att diskutera detta. Så länge det inte är bevisat att det icke är skadligt för personalen som jobbar "dagligen" med detta så skall det inte heller inte finnas med ombord.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 15/5 2005 10:31

Risken att få MS pga exponering av medimix måste anses vara minimal för ambulanspersonal. Orsaken är att det använts korta perioder och väldigt sällan. Anestesi personal använder det om inte dagligen ett par tre dagar i veckan.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 15/5 2005 22:45

Eventor! Jag tror inte vi fattade riktigt vad du menade med ditt inlägg. För du menar väl inte att det endast borde finnas Medimix, Entonox, Kalinox i ambulanserna?

Vad gäller riskerna att drabbas av MS, eller rättare sagt att utlösa sjukdomen eller ett skov är mer en larmrapport än ett bevisat samband. För den delen ska inte frågan förbises utan arbetsgivaren/skyddombud bör ta fram hur man ska hantera lustgasen.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 12/6 2005 22:54

Ketalar som enda smärtlindring!

Intressant artikel om smärtlindring med Ketalar. Artikeln ifrågasätter nästan omdömet på alla som inte sederar, smärtlidrar patienterna med Ketalar. Tar fram Ketalar som en betydligt ofarligare alternativ till Morfin/Stesolid.

http://www.emedicine.com/emerg/topic802.htm

Även intressant läsning om administrering som infusion. Är det dags att SLAS lägger till Ketalar för analgesi på generella direktiv?

Crille
Inlägg: 33
Blev medlem: 5/5 2005 22:32
Ort: Uppsala/ Stockholm

Inlägg av Crille » 19/7 2005 17:05

Även om jag inte har någon som helst utbildning inom sjukvård men skall påbörja sjukvårdsutbildning inomkort och har som mål att jobba på Ambulansen så vill jag bara berätta min personliga syn på Morfin och Ketogan.

Under sommaren -04 så låg jag på sjukhus en längre tid. Jag behandlades med både Morfin och Ketogan. Jag vet inte hur mycket Morfin jag fick, men en hel del var det. Att få Morfin var helt underbart, tills jag började spy och måilla. Men trots att jag hade spytt i mängder behandlades jag ändå med Morfin. (dumt) Inte förens jag själv sa "Finns det inga andra varianter av smärtstillande?" Då började dem ge mig Ketogan. (efter 2 dagars illamående) Och för dem som inte fått Ketogan, kan jag bara säga. "Man är i himmlen och ALLA besvär och all smärta försvinner.

Mer Ketogan åt patienterna..... :wink:

Hoppas ni förstår fastän det inte är "Medicinspråk" :roll:

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 19/7 2005 22:42

Det verkar föreligga en viss skillnad hur människor klarar av Morfin. Morfin har betydligt mer dokumenterat användande och en del positiva egenskaper som Ketogan saknar. Men som du säger så mår många illa av Morfin och inte av Ketogan och då särskillt vid snabb administration intravenöst. Hos barn nästan upp till 50% i vissa undersökningar. Jag saknar Ketoganet i ambulanserna och hoppas verkligen att SLAS folket omprövar sitt beslut och tillåter Ketogan vid kirurgisk smärta igen. Min erfarenhet är att det är få som mår illa i jämförelse med Morfin och det även under tiden man gav Esucos till alla som fick Morfin.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 26/7 2005 16:11

Medimixen bör inte försvinna. Vi har den kvar vilket jag är glad över. Vi är medvetna om varningarna med MS risken. Därför använder vi den så mycket som möjligt initialt och helst utanför bilen. Patienter tillbringar mycket tid utanför en dåligt ventilerad sjukhytt och vill ofta ha snabb tillgång till smärtlindring. I dessa situationer innan iv beh påbörjats är Medimixen perfekt. Morfin i all ära, men patienten linder 10-30 min i onödan många ggr.

Angående Ketalar !. Vet man vad man har att förvänta sig för reaktioner och beteende hos en patient som fått Ketalar så är det suveränt vid trauman och kraftigare smärttillstånd då det kan användas. Har själv väldigt goda erfarenheter av medlet.
Förstår delvis argumenten från narkos håll då det finns vissa obehagliga biverkningar. MEN, Ketalar stimulerar andning, är bronkdilaterande, kan öka BLT och minuvolym samt har kort analgetisk effekt. Vilket medför att eventuella akuta biverk som and.stopp och krampliknande symtom oftast ganska snart går över.
Vid trauman och där snabb smärtstillning är nödvändigt är Ketalar ändamålenligt många ggr.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 25/10 2005 17:13

Crille skrev:Även om jag inte har någon som helst utbildning inom sjukvård men skall påbörja sjukvårdsutbildning inomkort och har som mål att jobba på Ambulansen så vill jag bara berätta min personliga syn på Morfin och Ketogan.

Under sommaren -04 så låg jag på sjukhus en längre tid. Jag behandlades med både Morfin och Ketogan. Jag vet inte hur mycket Morfin jag fick, men en hel del var det. Att få Morfin var helt underbart, tills jag började spy och måilla. Men trots att jag hade spytt i mängder behandlades jag ändå med Morfin. (dumt) Inte förens jag själv sa "Finns det inga andra varianter av smärtstillande?" Då började dem ge mig Ketogan. (efter 2 dagars illamående) Och för dem som inte fått Ketogan, kan jag bara säga. "Man är i himmlen och ALLA besvär och all smärta försvinner.

Mer Ketogan åt patienterna..... :wink:

Hoppas ni förstår fastän det inte är "Medicinspråk" :roll:
En bra beskrivning av av en många gånger överlägsen drog i sjukvården. Det rackartyget du beskriver (spy och må illa) är relativt vanligt varför man ofta på klinik vill "släta" ut övergången till annat terapival. I ditt fall fick du en form av syntetisk morfin (Ketogan) vilken har vissat sig ha bra effekt vid säker övergång. Orsakerna till de bivärkningarna som du beskriver är kända varför man i alla lägen bör vara vaken för detta. Även Ketogan kan ge illamående och kräkningar, men många har positv effekt av denna drog! Hoppas dock för din egen skull att du inte blev så förälskad att du saknar fröken Opia :P
Blood Will Tell

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 18/11 2005 15:35

Jag vill fortfarande tjata om Ketogan. Jag har inte lyckats hitta stöd för att Ketogan är bättre smärtstillande och ger mindre illamående än Morfin. Jag tror att det beror på att ingen riktig jämnförelse gjorts mellan de olika preparaten. Rent evidensbaserat så finns därför inga fördelar med Ketogan men visst finns det skillnad mellan dessa då man använder de. Jag har fortfarande aldrig upplevt att någon blivit illamående av Ketogan. Smärtlindringen av trauma och bukar går både snabbare och ger mindre illamående. Ketogan försvann visserligen ungefär samtidigt som Esucos så någon riktigt rättvis jämnförelse kanske inte går att göra. Priset skiljer inte och man har ett läkemedel att ge till de med medicinsk smärta fast med kontraindikation på Morfin.

Hur smärtlindringen skulle se ut om Novisen fick bestämma: :lol:

Alvedon supp 250mg + 500mg (Feberkramp + bas i smärtlindring till barn)
T Alvedon 500mg (vid hög feber + bas i smärtlindringen 40mg/kg)
Inj Diklofenak 75mg(i.m alt i.v i 100ml/Nacl) 1:a hand Stensmärtor.
Inj Morfin (CBS, lungödem, lungemboli) Max 20mg innan läkarkontakt.
Inj Ketogan (övrig smärta) Max 20mg innan läkarkontakt.
Inj Ketalar (Övrig kraftig smärta) Max 30mg innan läkarkontakt. Specialistvubbade behöver inte delegation om mer behövs ge.
Inj Fentanyl/Rapifen för anestesisjuksköterskor med vana av preparaten.

inj Stesolid + inj Dormicum + inj Propofol Läkarkontakt innan användande av grundutbildade sjuksköterskor. Specialistvubbade med vana av preparaten kan ha dessa på generell delegation.

Ketalar 30mg kommer i de nya behandlingsriktlinjerna från SLAS. Annars har de gjort en dumförklaring av svensk ambulanspersonal.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 18/11 2005 16:07

Det slog mig just vilken förträfflig ambulanssjukvård vi skulle ha om jag fick bestämma allt :wink:

AuF

Inlägg av AuF » 28/11 2005 18:26

Hejsan novisen mfl.

Undrar lite hur ni smärtlindrar en gravid kvinna som är smärtpåverkad av andra anledningar än just sin graviditet ?

Vilka läkemedel föredrar ni då ? Smärtlindrar ni som "vanligt" eller har ni tex tillgång till andra opioider med kortare halveringstid (petidin?) än morfin ?


mvh

Kristofer, sskstud.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 28/11 2005 20:56

Morfin får ges till gravida fram tills 3 timmar före beräknad födsel. Man kan därför ge Morfin eller andra opioider till gravida på samma sätt som till andra vuxna. Anledningen till att man inte ger opioider under förlossningen är att det kan påverka barnets andning efter födseln. Detta gäller även Rapifen, Ketogan och Fentanyl.

Ketalar kan dock alltid ges i analgetiska doser. Bensodiazepiner bör undvikas under hela graviditeten då det kan ge fosterskador och ska aldrig ges under sista tiden av graviditeten. Påverkar barnet för mycket.

Voltaren bör undvikas under graviditeten. Samma sak med alla andra NSAID och ASA. Paracetamol kan ges under hela graviditeten och Tramadol kan ges vid enstaka tillfällen under graviditeten utan några negativa biverkningar.

Annars är Medimix/Entonox/Kalinox är ett utmärkt sätt att smärtlindra gravida.

AuF

Inlägg av AuF » 28/11 2005 22:50

Ok. Då blev man lite klokare 8) Tackar för svaret.

Skriv svar