Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Robert: Jag trodde han var död

Tid att läsa
2minuter
Läst

Robert: Jag trodde han var död

30 januari 2017 - 11:43
0 kommentar/er

En skallskadad blödande man låg utomhus i Hemse, utan att SOS Alarm larmade Räddningstjänsten dit. Robert Pehrsson som hjälpte den skadade är kritisk.

Vädret var blåsigt; frisk vind. Mannen låg på isigt och kallt underlag.

Robert Pehrsson

P4 Gotland uppmärksammar ytterligare ett fall där en skadad person fick vänta länge utomhus på ambulans - samtidigt som SOS-alarm inte larmade ut Räddningstjänsten, i väntan på att ambulansen skulle komma.

Det var i Hemse på nyårsafton som Robert Pehrsson fick rusa ut och hjälpa en man som hans son hittat liggande vid busstationen.

- Där ligger det en man, orörlig i en väldigt konstig ställning. Sonen skriker till mig är att han tror att det ligger en död man vid busstationen.

Trodde han var död

Robert berättar att han bor drygt 100 meter från busstationen, dit han sprang fort för att kolla det sonen sagt. Jo, där låg en man. Ingen i sikte. Ingen hjälp. Oklart hur länge han legat där. Robert trodde först också att mannen var död.

- Det är blod runt huvudet på mannen. Han ligger med ögonen öppna och är inte kontaktbar.

Robert kände sig ensam, med mannen som hade slagit upp ett jack i huvudet; blödde från tinningen.

– Jag larmade 112 och där informerade de att de inte hade någon ambulans i närheten utan skulle skicka en från Visby, säger Robert.  

Kom ingen förstärkning

Enligt de riktlinjer som Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland beslutat ska gälla när det handlar om hur SOS ska larma ska Räddningstjänsten larmas ut, i väntan på ambulans, om ambulansen har lång framkörning.

Sjukvårdskunniga brandmän ska göra en första insats om det rör sig om de allvarligaste larmen; "prio 1"- larm - till exempel vid den sorts skada det var för mannen som låg vid busstationen i Hemse på nyårsaftons eftermiddag.

12/1/2017: Räddningstjänsten larmades inte till knivskuren
15/12/2016: Alexander nekades ambulans
15/12/2016: Emma fick tjata för att få ambulans

Men några brandmän dök aldrig upp. Robert fick skicka hem sonen efter en akutväska.

- Så att jag fick försöka stoppa det som rann ner i ansiktet på honom.

Även om det inte hade rört sig om ett prio 1 - eller livshotande skada, så skulle räddningstjänsten ändå ha larmas också av ett annat skäl;

Förvånad och besviken

Vädret i Hemse på nyårsafton var blåsigt; frisk vind. Mannen låg på isigt och kallt underlag, berättar Robert. Det är vad som skulle kunna kallas för "ogynnsam miljö" för en man med skallskada som ligger och blöder. 

Skada i kombination med ogynnsam miljö är ett annat av de kriterier då Räddningstjänsten också ska larmas i väntan på ambulans. Robert Pehrsson är mycket kritisk till att de resurser som finns inte används som regionen bestämt.

- Jag kände mig absolut inte bekväm i den ensamhet jag var med mannen, säger han både förvånad och besviken över att Räddningstjänsten inte kom.

Varje utryckning som Räddningstjänsten gör i väntan på ambulans kostar vården på Gotland 2 100 kronor. "En skitsumma", kommenterar Robert som undrar om det är ett mönster att resurser sparas istället för att larmas.

Ambulanschefen Cecilia Gustafsson säger till P4 Gotland att SOS "ska ha en bra motivering för att de inte drog Räddningstjänsten på detta". För ambulansen var 45 minuter bort och i ambulansjournalen står att larmet var klassat som prio 1.

SOS medger misstag

Efter P4 Gotlands begäran har SOS-alarm lyssnat på Roberts larmsamtal. Helena Söderblom vid SOS-alarms pressjour säger att Räddningstjänsten skulle ha larmats ut.

– Vi har gått igenom det här noggrant och vi har bedömt samtalet som kom in och larmat ambulans omedelbart, med prio 1 - det vill säga högsta prioritet. Men ärendet är indexerat också på ett sätt som faller inom ramen för ett IVPA-larm, så det skulle ha dragits i det här fallet, säger Helena Söderblom.

Ni skulle alltså ha larmat ut Räddningstjänsten IVPA - i väntan på ambulans - i det här fallet. Så varför gjordes inte det?

– Ja, det skulle vi ha gjort. Våra rutiner ser ut så. Här har vi helt enkelt gjort ett misstag, säger Helena Söderblom vid SOS-alarms pressjour.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6616151