Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Utredning visar risker med privata larmcentraler

Tid att läsa
1minut
Läst

Utredning visar risker med privata larmcentraler

11 maj 2013 - 09:29
0 kommentar/er

Privata vårdbolag bör inte få driva larmcentraler som skickar ut ambulanser som det nu är i bland annat Uppsala län. Det är slutsatsen i den utredning som regeringen har beställt.

Regeringens utredning om alarmeringen i Sverige radar upp risker med att ett vårdbolag har tagit över det som tidigare var SOS Alarms uppgift: att larma ut ambulanser i Uppsala, Västmanland, Sörmland och Gotland.

En sak är att den nödställde som ringer 112 först kommer till en larmoperatör på SOS som inte kan larma ut ambulanser - även om det finns behov av snabb hjälp.

En annan sak att det kan bli en väntetid när larmsamtalet kopplas över till den privata larmcentralen om deras larmoperatörer är upptagna.

Andra risker: att samtal kan kopplas bort, att den nödställde blir intervjuad två gånger. Kort sagt: det kan bli längre tid i luren innan ambulansen skickas ut säger regeringens utredare Marie Hafström.

– Det innebär en risk för att den enskilde inte får en säker och snabb larmbehandling, säger Marie Hafström.

Utredningen föreslår att en myndighet tar över hela ansvaret för att hantera akuta nödsamtal via numret 112 - inklusive all utlarmning av ambulanser.

Att göra som Uppsala, Västmanland, Sörmland och Gotland och låta ett privat bolag larma ut ambulanser skulle då inte tillåtas.

– Alarmering i nödsituationer ska anses vara en grundläggande samhällsviktig tjänst. Jag menar att den typen av verksamhet inte ska vara utsatt för konkurrens på en öppen marknad eller drivas på affärsmässiga villkor, säger regeringens utredare Marie Hafström.

Nu ska den här frågan skickas ut på remiss innan eventuella beslut tas.
Källa: Upplandsnytt