Hon ledde den akuta vården i city efter dådet


         

Ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander hade hoppat in på ett extrapass på fredagen. Då kom larmet som skakade Sverige. Under tre minuter i den tjutande ambulansen på väg till platsen samlade hon sig för sin roll som sjukvårdsledare.

På ambulansstationen hade Viktoria Lenander hunnit uppfatta  att de var relativt väl bemannade i ambulanssjukvården och att dagbilarna fortfarande rullade. Hon visste bara från larmet att det var en lastbilskrock och flera skadade. Men omfattningen av attentatet slog ned i henne direkt när hon kom till Drottninggatan.

Hennes ambulans var först på plats under fredagens misstänkta terrorattentat, där fyra personer dog, två personer fortfarande vårdas på intensivvårdsavdelning och 10 vårdats på sjukhus under helgen.

Lastbilens vansinnesfärd

Hon och kollegan Kenneth Lavrell kom in på Drottninggatan från Barnhusgatan, ett kvarter från platsen där lastbilens vansinnesfärd startade. Hon såg direkt två svårt skadade kvinnor på marken, många andra skadade och chockade som sprang och gick omkring. Men också ledig sjukvårdspersonal och anställda från kliniker nära intill, som redan var i gång att lindra och trösta.

– Jag är så otroligt imponerad av alla på plats, hur allmänhet och proffs hjälpte oss som jobbade och stöttade varandra på alla sätt. Jag vill rikta ett stort tack till alla. De visade ett extremt mod och engagemang som stannade på platsen och arbetade, trots att platsen inte var helt säkrad, säger Viktoria Lenander.

Nästan sex timmar på platsen

En sjukvårdsledare på en katastrofplats styr alla sjukvårdsinsatser och utgör en katastrofledningsgrupp tillsammans med en polisledare och en räddningsledare. Viktoria Lenander behöll rollen de nästan sex timmar som ambulanser och akutvård fanns på plats. 

Det svåraste en sjukvårdsledare kan behöva göra är att prioritera bland de skadade, vilket tränas under utbildningen. Så långt gick situationen inte i fredags, utan tack vare 17 ambulansenheter, inklusive läkarbilar, kunde alla svårt skadade köras till akutsjukhus direkt.

Viktoria Lenander hade den gröna jackan på där det står sjukvårdsledare i gul text, så ingen på plats kunde missa henne. Alla i ambulanssjukvården, och även i de sjukvårdsteam som skickas ut från akutsjukhusen, är tränade att på en katastrofplats söka upp sjukvårdsledaren och ta snabba order därifrån.

- Det gick bra, alla är så oerhört kompetenta och det är därför vi kunde rädda och hjälpa de skadade så bra trots allt. Jag glömde visst sätta på mig den gröna hjälmen man ska ha som sjukvårdsledare, sa kollegerna, men det fungerade ju ändå.

Försöka få överblick

Det svåraste för henne var att passera de första skadade utan att själv kasta sig fram och börja vårda. Fokus var att fortsätta framåt och försöka få en överblick över de skadade.

- Det tog verkligen emot att gå vidare, men jag bad alla som redan var igång att hjälpa till och stanna vid den skadade eller chockade och bli den personens "expert" och talesman. Jag försäkrade samtidigt alla att hjälp skulle komma snabbt, att många ambulanser var på väg.

Någon stund senare anlände fler ambulanser och akutläkarbilar från andra tvärgator till Drottninggatan.

Längst framme vid Åhléns fick Viktoria Lenander och hennes kolleger backa när räddningstjänst och polis inte hade hunnit säkra området. Där smällde det och luktade rök, där spreds också rykten snabbt om knivhot, skottlossning och en bomb.

- Men jag lyssnade bara på polisledning och räddningsledning. Som tur är hade de skadade därifrån redan burits till andra trottoarer, affärer eller caféer, dit vi gick för att hjälpa dem. De svårast skadade kom iväg väldigt snabbt, även om jag förstår att det för dem kändes som en lång stund, eftersom de hade ont och var rädda.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/april/hon-ledde-den-akuta-varden-i-city-efter-dadet/#.WOtO1e-aWJ0.facebook

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot