Maskin räddar liv under ambulansfärd


         

Oppositionen i Landstinget Dalarna vill köpa in specialutrusning till ambulanserna så att ambulanspersonalen kan göra hjärtkompressioner även under färd.

Enligt bestämmelserna ska ambulanssjuksköterskan som sitter bak i ambulansen och vårdar patienten vara bältad. Det innebär att det då inte går att göra hjärtkompressioner på en patient med hjärtstopp. Därför måste ambulansen stanna för att man ska kunna göra detta.

Finns redan i helikoptern

Nu vill sjukvårdsalliansen – som är det gemensamma namnet för Dalarnas sjukvårdsparti, moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna köpa en bröstkompressionsmaskin till länets ambulanser. Sådana finns redan i ambulanser i en del grannlän och även i ambulanshelikoptern i Mora. Då kan maskinen göra hjärtkompressioner på en patient med hjärtstopp utan att ambulansen behöver stanna.

Kostnaden för detta är beräknad till nästan fyra miljoner kronor. Oppositionen räknar med att man avsätter 750 000 kronor per år under fem år innan det är klart och betalt.

Kommer röstas ned

Sjukvårdsalliansen har med det här förslaget i sin budget till landstingsfullmäktigemötet. De fyra partier som ingår i sjukvårdsalliansen har tillsammans 26 av landstingsfullmäktiges 83 platser.

– Vi är ju i minoritet så det kommer att röstas ner, säger Lisbeth Mörk-Amnelius från Dalarnas sjukvårdsparti.

– Men efter valet 2018 kan det bli verklighet, säger hon med ett leende.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/vill-ha-specialutrustning-i-ambulanserna

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot