Lärare lämnar Sophiahemmet högskola i protest


         

Nästan alla specialistutbildade sjuksköterskor har i protest sagt upp sig som lärare på programmen för ambulans- och akutsjukvård vid Sophiahemmet högskola i Stockholm. Höstens intag till ambulansutbildningen är inställt.

– Det här är oerhört illa skött. Men ingen vågar tala öppet om det. När den programansvarige på ambulansutbildningen tvingades lämna sin tjänst på stående fot belades hon med yppandeförbud av ledningen. Vi är alla skrämda till tystnad, säger en av lärarna som vill vara anonym till Vårdfokus.

För drygt ett år sedan tillträdde läkaren och adjungerade professorn Johanna Adami som ny rektor för anrika Sophiahemmet högskola. Skolan har i mer än 130 år utbildat sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Ganska omgående inleddes en omorganisation som bland annat innebär att de programansvariga numera ska ha disputerat.

Ambulansutbildningen saknar lärare

Ambulansprogrammet startades 2007 av Eva Styrwoldt som är specialistutbildad anestesi- och ambulanssjuksköterska. Hon har ansvarat för programmet sedan dess. Enligt källor som Vårdfokus pratat med sade hon upp sig efter att hon fått besked om att programansvaret i fortsättningen skulle ledas av någon annan.

Innan uppsägningen hann träda i kraft blev hon enligt flera personer som Vårdfokus varit i kontakt med uppkallad till rektorn. De berättar hur Eva Styrwoldt på stående fot entledigades från sin tjänst samtidigt som hon belades med yppandeförbud. 

I dag leds ambulansprogrammet av en icke specialistutbildad sjuksköterska som har disputerat på ett helt annat område än ambulanssjukvård.

Två av de specialistsjuksköterskor som tillsammans med Eva Styrwoldt undervisade på ambulansutbildningen har också sagt upp sig.

En av dem är sjukskriven för psykosociala besvär.

Den fjärde specialistutbildade läraren på ambulansutbildningen har inte sagt upp sig men är långtidssjukskriven. 

Det här innebär att ambulansutbildningen och de cirka 60 studenter som för närvarande går den inom kort i princip står utan lärare. Den 1 april tillträdde dock en specialistutbildad lärare på halvtid.

Det planerade höstintaget till utbildningen har stoppats.

Läs mer på:https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/april/lararna-lamnar-sophiahemmet-hogskola-i-protest/#.WPbxXq8xaDM.twitter

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot