Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Läkare får inte automatiskt leda ambulansvård

Tid att läsa
1minut
Läst

Läkare får inte automatiskt leda ambulansvård

09 oktober 2012 - 16:27
0 kommentar/er

Läkarlegitimationen medför mycket – men någon automatisk rätt att leda arbetet i en ambulans ger den inte, konstaterar Socialstyrelsen enligt en artikel i Dagens Medicin.

Vem är det egentligen som har patientansvaret när en läkare under utbildning följer med en ambulansbesättning? Den frågan väcktes nyligen i samband med färdigställandet av en prehospital utbildning för akutläkare i Stockholm.

Vårdgivaren har ansvaret, slår Socialstyrelsen fast. Tillhör den medföljande läkaren samma organisation kan vårdgivaren också välja att begränsa läkarens behörighet utifrån organisatoriska förhållanden.

Tillhör läkaren inte vårdgivarens organisation, fortsätter myndigheten, har läkaren inte någon befogenhet alls utan är i princip som ”vilken person som helst som får följa med en vårdgivares verksamhet. Läkarlegitimationen ger ingen arbetsrättslig befogenhet.”

Vårdgivaren kan visserligen ändra på detta men då är det viktigt att vårdgivaren klart och tydligt tar fram regler och riktlinjer för läkarens roll för att undvika missförstånd.

Men den medföljande läkaren är ändå inte fri från ansvar utan kan bli granskad om han eller hon är ”klandervärt passiv” i stället för att vid farliga situationer delge ambulansbesättningen sina kunskaper.

Sammanfattningsvis, skriver Socialstyrelsens jurist, har läkaren ingen rätt att ”ta över” och leda och fördela arbetet utan det är vårdgivarens uppgift att ta ställning till vem som är chef och under vilka förutsättningar.

Fakta ”Vårdgivare”

statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvårdsverksamhet som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för (offentlig vårdgivare) eller annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet (privat vårdgivare)