Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Dygnstjänsten ifrågasätts av Vårdförbundets skyddsombud

Tid att läsa
1minut
Läst

Dygnstjänsten ifrågasätts av Vårdförbundets skyddsombud

04 februari 2011 - 09:45
0 kommentar/er

Sömnbrist påverkar bilkörning på samma vis som berusning visar forskningen. Detta får Vårdförbundets skyddsombud att ifrågasätta ambulanssjukvårdens 24 timmar långa arbetspass.

– Det handlar om både patientsäkerhet och ambulanspersonalens hälsa, säger Peter Blom till Värmlands Folkblad.

Det är ingen fråga som Vårdförbundet i Värmlands skyddsombud Peter Blom försöker väcka debatt om. Majoriteten av medlemmarna vill ha kvar sina dygnspass mycket för att kunna vara långlediga.

– De flesta tycker det är bra som det är och jag har full förståelse för att det här passar vissa människor en viss period i livet men jag menar att ska man orka jobba tills man till man är 65 år så är inte detta den bästa modellen. Jag är tveksam till att det är hälsosamt på sikt.

Samtliga ambulansstationer i Värmland har dygnstjänstgöring och detta kan vara farligt menar Peter Blom och tar stöd av bland annat på sömnforskaren Torbjörn Åkerstedts resultat.

– Efter en vakenhetsperiod på 16 till 20 timmar som infaller mellan fyra och sju på morgonen så kör man bil lika dåligt som en som har 0,5 till 0,8 i promille i blodet – vilket är bra mycket över rattonykterhetsgränsen.

Han refererar också till två fall i Sverige de senaste åren där ambulanspersonal somnat vid ratten och kört av vägen. Peter Blom är själv ambulanssjuksköterska och ingår i landstingets ambulanspool.

– Jag har svårt att tro att man är helt professionell och patientsäker de sista fyra timmarna på samma sätt som man är de första.

Användning av dygntjänstgöring ser väldigt olika ut över landet enligt den kartläggning Peter Blom gjort. En dryg tredjedel av landstingen har enbart dygnstjänstgöring, en knapp tredjedel har enbart halvdygn och den sista knappa tredjedelen kör både och.

Peter Blom ställde frågan om dygnstjänstgöring för två år sedan till ambulanssjukvårdens ledning – och har väntat på en reaktion i snart två år.

Verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland, Torbjörn Nyvall berättar för VF att landstinget följer såväl arbetstidslag som lokala kollektivavtal men att frågan nu är under beröring.

– Vi planerar att tillsätta en arbetsgrupp för arbetstidsfrågan generellt med representanter från arbetsgivare och medarbetare där 24-frågan ingår.