Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sjukvårdens larmcentral nekade ambulans - dog i taxi på väg till Västerås sjukhus

Tid att läsa
2minuter
Läst

Sjukvårdens larmcentral nekade ambulans - dog i taxi på väg till Västerås sjukhus

22 oktober 2017 - 09:59
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Den nya egna larmcentralen i Västmanland har vid flera tillfällen nekat allvarligt sjuka personer ambulans. I ett fall dog en man i en taxi på väg till Västerås sjukhus.

Den nya egna larmcentralen i Västmanland skulle bli mycket bättre på att avgöra när någon behöver ambulans.

Den 17 mars i år åkte en man med taxi från Salatrakten in mot akuten i Västerås. Anhöriga berättar efteråt att de under dagen flera gånger pratat med sjukvårdens larmcentral på 112, men nekats ambulans.

I offentliga dokument som P4 Västmanland tagit del av berättar en taxichaufför om hur han kör en sjuk person som nekats ambulans mot sjukhuset i Västerås.

Men mannen slutar andas. Chauffören ringer 112, stannar bilen vid vägkanten, drar ut mannen och börjar göra hjärt-lungräddning.

När ambulans kommer har mannen avlidit. Han dör liggandes vid vägkanten utanför bilen.

Larmoperatörens bedömning att neka ambulans var korrekt, menar Erland Östberg, chefläkare vid larmcentralen i Region Västmanland.

Jag har förståelse för att man kan ställa sig frågande till den bedömning som gjorts.

Chefläkare Erland Östberg.

– Men det är viktigt att förstå att det kan uppstå medicinska situationer eller förändringar i ett sjukdomsförlopp som kommer flera timmar senare än den initiala bedömningen, säger Erland Östberg till P4 Västmanland.

Ingen har rapporterat saken. I den interna utredningen skriver Erland Östberg som ansvarig chef att konsekvensen av det som skett blivit "mycket liten."

Det är det minst allvarliga alternativet i formuläret.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6797692

 

"Kan du sitta upp? Då får du åka sjuktransport"

Flera i Sala kan berätta historier om hur de ringt sjukvårdens egna larmcentral på 112 och fått bråka för att få hjälp eller inte alls fått det. Det berättar Margareta Johnsson, vars man Johnny nekades ambulans när han fick en hjärtinfarkt.

– Det var vid middagstid han började säga att han hade ont. Han ringde och pratade med sjuksköterska på 1177. Han kom tillbaka och sa att de kontaktar 112. "Vad bra" sa jag, "för då ska du nog åka ambulans". Men då ringer de från sjukvårdens larmcentral 112 och frågar "ligger du ner?". "Nej, jag sitter upp, för jag har så ont" svarade Johnny. Då sa de att då får du ta sjuktransport, säger hon.

Väl inne på akuten i Västerås blir Johnny sittande. Efter ungefär en timme får han träffa en läkare som genast misstänker hjärtinfarkt.

– Och då gick det fort, berättar hon.

Johnny dör några dagar senare. Men, förklarar läkaren för Margareta, inte som en följd av att han nekats ambulans. Oavsett tycker hon att det är förfärligt hur både larmcentral och akutklinik missade en man med hjärtinfarkt.

Ansvarig klinikchef Caroline Thunell vill inte säga något om hur hon ser på larmcentralens bedömningar och inte heller vad som gjorts på kliniken för att undvika att detta händer igen.

Men fallet med mannen som dör i taxi säger hon att det av sekretesskäl inte går att kommentera.

– Men vi arbetar kontinuerligt med avvikelser också framåt. Att bli duktiga på samtal, lyssna på samtal och lära av det som skett och se framåt. Jag är trygg med det handhavande vi har i dag.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=112&grupp=24378&artikel=6797719