Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanssjuksköterska: Nej, liggande sjukvårdstransport kan inte ersättas med taxi

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanssjuksköterska: Nej, liggande sjukvårdstransport kan inte ersättas med taxi

07 november 2017 - 19:47
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Landstingsrådet Elin Norén (S) meddelade den 2 november 2017, att Landstinget Dalarnas Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat att ta bort liggande sjuktransport nattetid i Falun, Mora och Ludvika. Vidare beskrev landstingsrådet att det i sådana fall är rimligt att använda taxi som transportmedel eftersom det inte är fråga om akuta transporter (prio 4).

Jag vill härmed informera landstingsrådet Elin Norén och samtliga i Hälso- och sjukvårdsnämnden hur organisationen kring liggande sjuktransport är utformad i dag, då tjänstemännen tydligen inte har kunnat förmedla det i sitt underlag till er.

Liggande sjuktransport är i dag en del av ambulanssjukvården Dalarna. Många av de anställda är ambulanssjukvårdare med lång erfarenhet och samtliga medarbetare är sjukvårdsutbildade. De genomgår regelbundet utbildning i Hjärt- och lungräddning och har tillgång till samma radiokommunikation (RAKEL) som övrig ambulanssjukvård, räddningstjänst och polis.

Dessa förutsättningarna gör det möjligt att ha ett patientsäkert arbetssätt som garanterar att patientens vårdkedja förblir obruten.

Dessutom är liggande sjuktransport en enorm tillgång att ha vi en större olycka eller katastrof. Se bara på brorasolyckan i Ludvika eller bussolyckan i Sveg. Vid båda händelserna var liggande sjuktransport till stor nytta, då denna kunde omhänderta ett större antal patienter med lättare skador, men också snabbt förmedla till ambulanssjukvården om någon patient försämrats.

Det går inte att jämföra detta arbete med en taxichaufförs arbete, där denne saknar sjukvårdsutbildning.

Landstingsrådet beskriver hur dyrt det är att hålla beredskap dygnet runt och att nedläggningen skall leda till en besparing på 1,1 miljoner. Ja, det är dyrt att hålla en god beredskap, men vari ligger besparingen?

Läs mer på: http://www.dt.se/opinion/debatt/debatt-ambulanssjukskoterska-nej-liggande-sjukvardstransport-kan-inte-ersattas-med-taxi

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot