Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nytt privat ambulansavtal klart

Tid att läsa
1minut
Läst

Nytt privat ambulansavtal klart

30 juni 2017 - 15:38
0 kommentar/er

Nu ska även Vårdförbundets medlemmar som jobbar inom den privata ambulansen få kortare arbetstider vid rotation – men arbetstidsförkortningen dröjer.

Vårdförbundet och Almega Vårdföretagarna har i dag tecknat ett nytt avtal som rör privatanställd ambulanspersonal, ett avtal som kommer att ge mer tid för vila och återhämtning.

- Vi är mycket glada över att ha fått igenom förkortningar av arbetstiden i nivå med dem vi förhandlat fram för våra medlemmar i landstingsdriven ambulanssjukvård. Det här kommer att vara avgörande för att få en modern ambulanssjukvård som är både patientsäker, trafiksäker och ger hälsosamma arbetstider för medarbetarna, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Så kortas arbetstiden

Enligt överenskommelsen sänks veckoarbetstiden vid rotationstjänstgöring med två till fyra timmar. Arbetstiden blir:

  • 36 timmar och 20 minuter för den som jobbar 20 procent natt eller mer.
  • 34 timmar och 20 minuter för den som arbetar 30 procent natt eller mer.

Men smakar det så kostar det. Eftersom så många inom ambulansen jobbar natt kommer ambulansföretagen att behöva anställa mer personal för att klara bemanningen när arbetstiderna kortas. Hur detta ska finansieras har varit den största stridsfrågan under förhandlingarna. Så sent som i onsdags trodde Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg att risken för strejk var stor.

Men parterna lyckades komma överens. Enligt det nya avtalet behöver inte ambulansföretagen genomföra arbetstidsförkortningen direkt, utan först när nya upphandlade avtal med landsting och regioner börjar gälla.

Kan införas tidigare

För exempelvis Stockholms två privata ambulansföretag innebär detta att kortare arbetstider vid rotation införs i början av 2019, enligt Ida Eklöf, biträdande förhandlingschef. Men hon tillägger att skillnaderna är stora mellan olika ambulansstationer i landet och att vissa medlemmar kommer att behöva vänta längre och vissa kortare tid på förändringen.

– Men precis som i SKL-avtalet är det möjligt att införa de kortare arbetstiderna tidigare om man kommer överens om detta lokalt. Och för många ambulansföretag som redan i dag har svårt att rekrytera skulle detta vara ett sätt att göra sig mer konkurrenskraftiga, säger Annelie Söderberg.

Förlängd semesterperiod

En annan eftergift som Vårdförbundet gjort är att förlänga semesterperioden, alltså den tid på sommaren som arbetsgivarna har rätt att förlägga de anställdas sommarsemester på.

Från och med att de kortare arbetstiderna införts får ambulansföretagen möjlighet att förlägga huvudsemestern under hela den kalendervecka som 1 juni finns i och motsvarande för sista augusti. Det innebär till exempel att om 1 juni är på en onsdag så räknas även måndagen och tisdagen i den veckan till huvudsemestern.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/juni/ambulans/