Nekad ambulans – körkortslös körde själv

Sonen fick inte ambulans till sin svårt sjuke far och tog beslutet att köra honom till vårdcentralen själv, trots att han saknar körkort. Det visade sig att pappan hade fått en hjärtinfarkt. Nu anmäler sonen händelsen till Socialstyrelsen.

Det var en lördag i april som sonen ringde 112 för att få hjälp till sin svårt sjuke far. Han blev vidarekopplad till en sjuksköterska för bedömning om man skulle tillkalla ambulans. Sonen berättade att pappan hade smärtor i nedre delen av ryggen och njurarna samt att han kräktes.

Sjuksköterskan gjorde bedömningen att det var influensa och att det inte behövdes någon ambulans. Sonen fick rådet att avvakta och i värsta fall åka till vårdcentralen på måndagen.

När sonen insåg att han inte fick någon hjälp körde han själv sin far till vårdcentralen, trots att han inte hade något körkort. Efter en stund på vårdcentralen tillkallades ambulans för transport till Näl-sjukhuset.

Under ambulansfärden fick man reda på att pappan hade fått en eller flera infarkter. Ambulanspersonalen fick inte fram något vidare besked från Näl utan vände och körde till Sahlgrenska där pappan fick omedelbar hjälp och fick veta att han hade fått både hjärtinfarkt och njursten.


 
Prehospenkonferensen

Standby AB

Falck

Infiniti

Ambulansproduktion


Prehospenkonferensen