Triage redan i ambulansen

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Triage redan i ambulansen

Inlägg av Newsmaster » 2/10 2008 9:13

<b>Från och med idag används triage i ambulans och på akutmottagning vid Karlskoga lasarett.
–Bättre för oss och för patienterna, säger akutsjuksköterskan Lena Sundin och ambulanssjuksköterskan Peder Swan, till NWT.</b>

Landstinget i Örebro län har tagit beslut om att införa prioriteringssystemet METTS, utprovat med stor framgång på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, på länets tre lasarett. Först startades det på Universitetssjukhuset, idag inleds det på Karlskoga lasarett och sedan kommer Lindesbergs lasarett.
– Det betyder att alla patienter som kommer hit – om de inte är mycket, mycket sjuka och tas om hand direkt – förs till triagerummet. Där mäter vi blodtryck, andningsfrekvens, puls, saturation samt vakenhetsgrad, berättar Lena Sundin.

Det sämsta värdet styr alltid och med hjälp av de resultat man får fram sorteras patienterna efter färg: röd, orange, gul, grön eller blå.
- Vi gör det här redan i ambulansen, vilket gör att vi tjänar tid. Vi har kapat ett steg i kedjan och patienten från ambulansen är i stort sett färdigbedömd när vi kommer fram till akuten, säger Peder Swan.

• Röd: betyder att tillståndet för patienten är livshotande. Tas omedelbart om hand.
• Orange: kan utveckla livshotande tillstånd och ska få träffa läkare inom en kvart.
• Gul: kan vänta på handläggning, och får möta läkare inom högst två timmar.
• Grön: ingen risk, får träffa läkare inom fyra timmar.
• Blå: patient har symtom på sjukdom eller lättare åkomma. Tas om hand när det hinns med, men senast inom åtta timmar.

Omkring 17 000 patienter per år, 45 per dygn söker sig till akutmottagningen på Karlskoga lasarett, endera på egen hand eller med ambulans.

All ambulans- och akutpersonal har fått en två dagars utbildning.

Bedömningen beräknas ta fem till tio minuter och i den ingår förstås alltid att ta hänsyn till kroniska sjukdomar, symtom som bröstsmärtor – då tas alltid EKG – och så vidare.

Låst