Seminarium om privata entreprenörer

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Seminarium om privata entreprenörer

Inlägg av Newsmaster » 28/3 2009 15:57

<b>Onsdagen den 25 mars hölls seminariet ”Entreprenörer och kommuner i konkurrens och samverkan” i Skattebetalarnas Förenings lokaler i Stockholm. Medverkade gjorde både forskare och representanter för såväl kommuner som näringsliv, skriver Skattebetalarna i ett pressmeddelande.</b>

En fråga som diskuterades var huruvida privata utförare kan bidra till samma eller högre kvalitet till en lägre kostnad.

Representanter för tre företag fick berätta om sina erfarenheter av att utföra skattefinansierad verksamhet på uppdrag av kommuner och landsting.

Ett av företagen var Falck Ambulans AB, som säljer ambulans- och sjuktransporter. Sven Engquist, vd för Falck Ambulans, berättade att deras ambulansverksamhet i snitt är 20 procent billigare än landstingens egna. Den främsta anledningen är att Falck anpassar sin schemaläggning på ett sätt som optimerar utfallet, något som landstingen inte kan göra, samt att Falck utnyttjar de synergieffekter som följer av företagets storlek och geografiska utbredning. Engquist riktade dock hård kritik mot landstingens sätt att upphandla tjänster.

Låst