Längst väntan på ambulans i småkommuner

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Längst väntan på ambulans i småkommuner

Inlägg av Newsmaster » 26/4 2009 21:21

<b>Utvärderingen av ambulanssjukvårdens insatstider i Skaraborg är nu klar. Det är småkommunerna med redan långa insatstider som drabbas hårdast av omorganisationen. Störst försämring av väntetiderna har skett nattetid, skriver SR Skaraborg.</b>

Det var i september i fjol som sjukhusstyrelsen beslutade att göra om ambulansorganisationen i Skaraborg. Västra Skaraborg skulle få bättre täckning i bland annat Lidköping, efter flera uppmärksammade fall med långa larmtider.

Det beslutades att tre mindre utnyttjade nattambulanser skulle dras in: Mölltorp, Mariestad och Falköping. Västra Skaraborg skulle förstärkas med två ambulanser på dagtid: Lidköping och i Skara, under en försöksperiod.

Den statistik som hälso- och sjukvårdsnämnderna nu har som underlag till beslut om att behålla den förändringen eller inte, visar att insatstiderna är så gott som oförändrade dagtid. Det är heller inte så att den västra delen fått det bättre på bekostnad av den östra, enligt statistiken.

Nattetid ligger insatstiderna vid högprioriterade larm nu på i genomsnitt 11 minuter i hela Skaraborg, och har ökat med kring en minut.

Grästorp, Gullspång och Karlsborg är de som har fått den största försämringen, med mellan 3 till fyra minuters längre väntetid.

Om en månad väntas de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna ta definitiva beslut om ja eller nej ambulansförändringen.

Låst