Akutbilarna har snart gjort sitt

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Akutbilarna har snart gjort sitt

Inlägg av Newsmaster » 15/5 2009 9:37

<b>De anestesisjuksköterskebemannade akutbilarnas tid i Gävleborg är snart över. I sommar avvecklas de två sista, enligt ett sparförslag, skriver GD.se.</b>

I Gävleborg avvecklades resurspersonerna i form av anestesisjuksköterskorna i Sandviken, Bollnäs, Söderhamn och Ljusdal 2007. Nu tycks de kvarvarande anestesisjuksköterskorna i akutbilarna i Gävle och Hudiksvall också försvinna. Enligt ett sparförslag som landstingets akutklinik tagit fram ska bilarna avvecklas till sommaren.
– Vi behöver sänka kostnaderna och det här ett sätt att göra det på som inte äventyrar patiensäkerheten, säger Roger Westerlund, tillförordnad verksamhetschef vid ambulanssjukvården i Gävleborg.

Ambulanssjukvården i länet gick i fjol back med 30 miljoner kronor. Nu har man fått ett sparkrav för i år på 10,5 miljoner. Akutbilarna kostar tolv miljoner kronor per år i drift och det är mycket pengar i förhållande till den nytta de gör, anser Roger Westerlund.

Akutbilarna får ofta rycka ut utan att det egentligen är nödvändigt, menar han. Ofta kallas de tillbaka utan att ens har kommit fram till patienten.
Det är endast i 0,6 procent av fallen som den här spetskompetensen verkligen behövs, enligt Roger Westerlund.
– Att lägga tolv miljoner kronor på en sådan verksamhet tycker vi inte är väl använda pengar. Patientunderlaget är för litet, säger han.

Låst