Mjölby kommun får tillbaka sina ambulanser

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Mjölby kommun får tillbaka sina ambulanser

Inlägg av Newsmaster » 15/5 2009 9:42

<b>Kritikerna fick rätt. Det blev ingen bra lösning att flytta åtta ambulanstimmar från Mjölby till Motala.
- Det erkänner landstinget nu, säger Anders Gustavsson (S), företrädare för Mjölby kommun i denna fråga, till Corren.se</b>.

En delegation med fem politiker från Mjölby, Boxholms och Ödeshögs kommuner träffade på måndagen landstingets tjänsteman Harriet Tibbling och ambulansentreprenören Falck Ambulans verksamhetsledare Thomas Martinsson. Det var en uppföljande träff efter att ambulansnerdragningen i Mjölby varat i tre månader.

1 februari flyttades den ena av de två dygnsambulanserna i Mjölby över till Motala från kl 2 på natten till 10 på förmiddagen. En nyordning som framför allt Mjölby- och Boxholmspolitiker hade invändningar emot. Politikerna befarade att det istället skulle bli ett farligt flängande mellan Motala och Mjölby med en tom ambulans. Detta för att täcka upp med beredskap på stationen i Mjölby när den enda ambulansen där fick uppdrag (under en tredjedel av dygnet) eller när båda var upptagna.

Statistiken för mars månad visar att farhågorna besannades. Motala åkte till Mjölby för beredskap 79 gånger mot 24 året innan (beredskapsambulans kan utöver detta också ha kommit från Linköping eller annat håll när Motala haft fullt upp). Mjölby täckte upp för Motala 13 gånger.
- Landstinget vill analysera siffrorna närmare för att få mer exakt bild av när behoven är som störst i Mjölby. Detta ska göras så skyndsamt som möjligt, fick vi löfte om, berättar Anders Gustavsson.

Det gjordes klart på mötet att det inte blir någon total återgång till det gamla läget, men Mjölby ska få tillbaka resurser. Vidare ska det nya beslutet kommuniceras med berörda kommuner innan det tas.
- Vi politiker i de berörda kommunerna mottog landstingets besked positivt, sammanfattar Anders Gustavsson.

Låst