Sparkrav hotar antalet ambulanser

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Sparkrav hotar antalet ambulanser

Inlägg av Newsmaster » 15/5 2009 9:46

<b>Nu måste ambulanssjukvården i Trestad spara fem miljoner kronor. I första hand handlar det om ambulanser och personal, skriver Bohuslänningen.</b>

Ambulansertransporterna mellan Uddevalla sjukhus och Näl har ökat. Restiderna har i många fall blivit längre sedan Uddevallas akut stängde. Att dra ner på ambulansernas verksamhet blir sannolikt nödvändigt men ännu finns inga beslut. Att en neddragning är möjlig motiveras av ambulans- och sjukhusledning med att ambulanserna numera utför sina uppdrag snabbare vilket ökar tillgängligheten till bilarna.

Hela NU-sjukvården väntas få ett stort underskott under det kommande året. Trestadsambulansen ser ett minus på fem miljoner kronor vilket motsvarar drygt tio procent av budgeten på 49 miljoner kronor. Det är pengar som måste tas in.

I första hand handlar det om ambulanser och personal. De fem miljonerna skulle kunna hämtas in genom att bland annat dra in en dygnsambulans eller förändra arbetstider för ambulanser från till exempel natt till dag. Enligt Hans Svensson, chef för ambulans- och akutverksamhet i NU-sjukvården, är stationer med endast en bil inte aktuella för förändringar.
– Vårt uppdrag är att ge en god ambulanssjukvård, säger Hans Svensson. Vår verksamhet har blivit effektivare och målsättningen är att ambulansen ska vara klar tidigare vid körningar till Näl-akuten. Då blir bilen också tillgänglig tidigare.

Att den tiden har blivit kortare är mycket tveksamt, enligt ambulanspersonal.
– Det gäller i alla fall inte bilarna som kör från Bohuslän.
Klart är också att det redan i dag finns ambulanser som inte används. När personal är borta på grund av till exempel sjukdom, kallas ingen extra in.

Låst