En veteran går i pension

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

En veteran går i pension

Inlägg av Newsmaster » 30/5 2009 9:32

<b>En veteran, ambulanssjukvårdare Lennart Finnkvist, Hagfors, går i pension efter 42 år inom ambulanssjukvården, skriver NWT.</b>

Lennart Finnkvist är glad över att ha nått pensionsåldern, livet som ambulanssjukvårdare är många gånger hårt och slitsamt även om man får stor respons från patienter och anhöriga. Nu får Lennart mer tid till att pyssla i trädgården.

Lennart Finnkvists bana som ambulanssjukvårdare började i det militära 1964–65. Efter värnplikten började han köra taxi. Taxistationen hade även bårbil och ambulans i fordonsparken och det blev snart att Lennart kom att ta hand om ambulanstransporterna med en Volvo Duett. 1968 flyttade Lennart till Karlstad för att köra privatambulans med långkörningar åt Landstinget i Värmland.

1971 var Lennart tillbaka i Hagfors. Landstinget hade året innan tagit över ambulansverksamheten vid sjukstugan och dåvarande sjukhuschefen Erik Lundborg hade till slut lyckats övertala Lennart att flytta hem igen. ”Värvningen” av Lennart Finnkvist blev ett lyft för landstingets hela ambulansverksamhet. Lennart såg nämligen till att ambulansen i Hagfors fick bästa möjliga utrustning, något som uppmärksammades av landstingsledningen. Han fick uppdraget att utrusta ambulanserna i Värmland till en gemensam standard.
Det innebar att han åkte runt och inventerade alla ambulanser i länet. Därefter gjordes en ambulans per station i ordning och sedan hade han en tre timmar lång genomgång med personalen.

1988-2000 var Lennart stationschef i Hagfors.

Lennarts erfarenhet och engagemang för uppgiften har skapat ett stort förtroende bland ortsborna. Att komma till en olycksplats eller hem till någon som drabbats av sjukdom sätter inte bara sjukvårdskunnigheten på prov, det handlar om så mycket mer i mötet med människor i en utsatt situation.
– Den jobbigaste situationen man kan hamna i är plötslig spädbarnsdöd. Det bär man med sig länge, det är så grymt. Ett liv som just har börjat och så är det borta.
Då blir motsatsen, en förlossning i ambulansen något positivt att ta med sig.
– Det är en upplevelse. Det är nervöst men när det är klart är det jätteroligt när det helt plötsligt har tillkommit en människa, säger Lennart som varit med och förlöst tretton gånger i ambulansen.

När han ser tillbaka på hur sjukvården utvecklats och förändrats under åren så blir han upprörd. Som ambulanssjukvårdare ser man även baksidan hur det kan bli, ”när det är penningen som styr” som Lennart säger.
– Om man blir jättesjuk fungerar det perfekt men i övrigt och speciellt om du blir gammal och ingen vill ha dig så...
– En annan har ju varit med när det fanns långvård här i huset. Då var det fullt med patienter på avdelningarna och personal som såg till dem hela dagarna. De patienterna ligger hemma i dag.
– Sjukvården är sjuk och behöver vård, säger Lennart som sitter med i socialnämnden i Hagfors där han kämpar för att få en mänskligare syn på vården.

Låst