Ambulanser blir sjuktaxi

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Ambulanser blir sjuktaxi

Inlägg av Newsmaster » 26/6 2009 10:34

<b>Landstinget Hallands ambulanser ska ta över flera körningar från taxi för att landstinget ska spara pengar. Det gäller transporter av personer som ligger men som inte har vårdbehov, skriver SR Halland.</b>

Ambulanspersonalen är kritisk till att låta ambulanser tar över lågprioriterade sjuktransporter.
- I ambulanserna finns specialistsjuksköterskor som har till uppgift att bedöma och prioritera och utföra nödvändig sjukvård. Prio 4 inebär taxikörning utan medicinskt vårdbehov. Det är synd när vi nu kommit så långt i vår verksamhet att behöva ta flera steg tillbaka, säger Lars Nilsson, ambulanssjuksköterska i Halmstad och facklig representant för Vårdförbundet.

1,7 miljoner kronor hoppas landstinget spara genom att ta över taxitransporter. Man skjuter också fram ett planerat inköp av en handfull ambulanser. Även en vidareutbildning i körteknik skjuts på framtiden och ambulansstationen på väster i Halmstad som arbetsmiljöverket dömt ut, får hänga med ett tag till eftersom projekteringen av den nya läggs på is. Flera kostnader knuffas alltså framåt och det innebär en besparing på 4 miljoner kronor.

Låst