Ambulanspersonal jobbade vidare trots sjukdom

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Ambulanspersonal jobbade vidare trots sjukdom

Inlägg av Newsmaster » 19/7 2009 18:25

<b>Ambulanspersonalens dotter var influensasjuk och själv mådde han inte riktigt bra men gick till jobbet ändå. Han hann köra tre patienter innan han skickades hem.
- Det här är fruktansvärt olyckligt, säger verksamhetschefen Birgitta Barkne-Nilsson, till Expressen.</b>

Ambulanspersonalens dotter insjuknade i svininfluensan och några dagar senare började han själv känna sig dålig. Han fortsatte dock sitt arbetspass som ambulanspersonal i Sörmland. Mot slutet av det 24 timmar långa arbetspasset i tisdags hade han hög feber och kontaktade chefen.
- Det här är fruktansvärt olyckligt att han jobbade när han var sjuk. Med den information som gått ut om det här så borde han inte ha jobbat, säger Birgitta Barkne-Nilsson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

När det blev känt att mannens dotter legat sjuk i influensan och att han uppvisade samma symptom togs han omedelbart ur tjänst.
- Det första jag gjorde var att kartlägga alla han haft kontakt med, säger Birgitta Barkne-Nilsson.

Under arbetspasset hade ambulanspersonalen bland annat kört tre patienter. Men ingen av dem har informerats om smittorisken.
- Vi har kommit fram till att det var en väldigt låg smittorisk. Han har bara transporterat de här patienterna och ingen av dem var allvarligt sjuk, säger Ann-Charlott Lindholm, tf smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland.

Ambulanspersonalen hade ingen hosta utan bara feber vilket minskar risken för smitta.
- Han var pigg på morgonen och tänkte att han nog kunde jobba färdigt, säger Ann-Charlott Lindholm.

Ingen av ambulanspersonalens kollegor eller sjukvårdspersonal i hans närhet har uppvisat tecken på att ha blivit smittade. Men inkubationstiden är en vecka.
- Alla kollegor tyckte naturligtvis att det är obehagligt och känner oro, säger Birgitta Barkne-Nilsson, vid ambulanssjukvården.

Kollegan som ambulanspersonalen jobbade tillsammans med när han blev sjuk har däremot fått Tamiflu i förebyggande syfte.

Nu kommer det att utredas om händelsen kan vara arbetsmiljöbrott.
- Vi har inte diskuterat det ännu men det kommer vi att göra, säger verksamhetschefen Birgitta Barkne-Nilsson.

Läs mer om svininfluensan på Smittskyddsinstitutets webbplats: http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyainfluensan/

Låst