Ambulanssjukvården granskad av SoS

Här finns intressanta nyheter som berör den prehospitala akutsjukvården.
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Ambulanssjukvården granskad av SoS

Inlägg av Newsmaster » 2/8 2009 12:59

<b>Det akutmedicinska index som används av SOS Alarm då deras larmoperatörer ska prioritera ambulansuppdrag är ett trubbigt instrument. Och operatörerna själva behöver mer vidareutbildning, anser Ulla Fryksmark som är tillförordnad chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg, skriver GP.</b>

Förra året gick hon igenom Lex Maria-anmälningar från det senaste halvåret. Genomgången gällde hela landet. Ambulanssjukvården var ett av de områden som väckte funderingar hos henne.
- Det finns ett mönster bland anmälningarna som visar svårigheter med kommunikation och prioritering.
- Det förekommer språkproblem och tolkningsproblem. Det kan förstås röra sig om att någon talar eller bryter på ett annat språk, men också om dialekter, ordens valörer och om att språkbruket förändras över tid.
- Ungdomar uttrycker sig inte likadant som äldre generationer, säger Ulla Fryksmark.

Ulla Fryksmark anser att larmoperatörerna behöver kontinuerlig vidareutbildning om hela den problematik som de ska hantera vid ett larm. Den som larmar befinner sig ofta i stress.

Operatörerna använder ett akutmedicinskt index med olika preciserade frågor som ska ställas, beroende på vilka symtom den skadade eller sjuke visar.
- Men det är ett trubbigt instrument som borde kunna utvecklas mer, säger Ulla Fryksmark.
- Att värdera svar från oroliga personer som söker hjälp är en mycket svår uppgift som kräver återkommande belysning och mycket träning.

Låst