Region Skåne - loggbok för personal

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
roadrunner
Inlägg: 51
Blev medlem: 12/3 2004 12:54

Region Skåne - loggbok för personal

Inlägg av roadrunner » 17/3 2004 20:18

Läste just på http://www.skane.se/upload/Webbplatser/ ... dition.pdf
att man planerar att införa en loggbok för all personal som ska tjänstgöra i patientvårdande befattningar efter år 2005. Loggboken, som alltid ska medföras i tjänsten, ska bokföra bl a regionala utbildningar, körutbildningar och delegeringar (sic!).

Jag trodde i min enfald att delegeringar inom ambulanssjukvården skulle upphöra 2005. Men i Skåne, där man tydligen vill ersätta akutbilar (med läkare/ssk/ambsjv) och akutbilar (sjuksköterska/ambsjv) med läkarbil (med läkare från akutsjukhus) vill man tydligen ha delegeringar kvar??

Och varför måste dokumentationen medföras i tjänsten i pappersform? Finns det inte elektroniska system? Och handen på hjärtat - hur många har sett en läkarlegitimation i pappersform ute på fältet? Plus en skriftlig sammanställning av läkarens erfarenhet?
Man kommer också att kräva årliga kunskapstester av all personal. Läkargruppen verkar vara helt undantagen detta. Finns det något speciellt skäl till det?

Kul om någon av kollegorna på fältet har lite åsikter om Region Skånes planer inför 2005.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Region Skåne - loggbok för personal

Inlägg av AMBASS » 23/3 2004 20:39

" Jag trodde i min enfald att delegeringar inom
Kul om någon av kollegorna på fältet har lite åsikter om Region Skånes planer inför 2005.
Intressant läsning må jag säga! Undrar just vilka som suttit och klurat ut dessa tankar och idéer. Detta kanske kan fungera i tider med allmänt välstånd men jag är rädd för att det kan bli tuffa tider allt vad det lider vilket kan komma att ställa ambitionsnivån på skam. Men all strävan att bli bättre är bra bara man anpassar sitt tänkande och sina visioner till rådande verklighet. På frågan om tester ser jag detta som mycket positivt så länge de är verklighetsnära och bygger på faktiska fiktiva fall i statistiskt antal.
Blood Will Tell

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 1/4 2004 22:22

KAMBER-Skåne (m.fl. landsting) har inte hängt med i utvecklingen utan lever kvar i förra århundradet med ”delegeringar”, ”delegeringssamtal”, ”delegeringsskrivning” och ”loggbok” – som existerar sedan något år tillbaka. KAMBER-Skåne har i och med detta inte förstått att man numera även har legitimerade sjuksköterskor i verksamheten.
Och var är Vårdförbundet som ska försvara sina medlemmar mot denna okunskap?!

”Delegeringsskrivningen” är en kvarleva från en svunnen tid. Det finns inga krav på kunskapskontroller för legitimerade sjuksköterskor – som det gör för ambulanssjukvårdare – legitimationen visar att sjuksköterskan har klarat av sin utbildning med godkänt resultat.
Tyvärr har även FLISA via sin arbetsgrupp SLAS kommit på hala irrvägar och halkat bakåt i tiden när de nu har bildat en arbetsgrupp för kunskapskontroller för ambulanspersonal (även för ambulansläkare?!). KAMBER-Skåne har fått förtroendet att ansvara för dessa. Detta är kanske inte så konstigt när nästan halva FLISA:s styrelse kommer från KAMBER-Skåne…
Senast redigerad av 1 prehospital, redigerad totalt 2 gånger.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Är detta månne kvalitetsutveckling..?

Inlägg av ambus » 1/4 2004 22:56

... med aha-upplevelser som kan bli ännu fler aha-upplevelser för andra som vidare kanske bör diskuteras om dessa rutiner är så bra att ha i detta skede av "avreglering av delegeringar" ?

Vad gör vi med alla dessa rutiner egentligen?
Dessa måsten som är lag idag och löja imorgon?(=utveckling?)

Finns det även i alla ISO certifieringar en tanke på förnyelse och vilja till förändring i den riktning som vindarna drar? (Och hur vet man alltid det? :wink: )
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 16/6 2005 20:51

Man har delegeringsskrivningar för att upprätthålla sina kunskaper. Bara för att man har en legetimation så betyder det inte att man kan allt, dock en del men inte allt. Det är också ett bevis på att man är kvalificerad att få jobba i ambulansverksamheten. Ute på fältet är man ofta ensam om sina beslut, läkaren finns via mobiltelefon men inte som på sjukhus att läkaren ordinerar och du utför. Jag tycker som du, prehospital, att det är föråldrat men inom ambulansverksamheten bra, mycket bra. Både du och jag har stött på amb.sjv och ssk som är inkompetenta till max, vad spelar då legetimationen för roll??? Även läkarna ska skriva dessa prov, ingen kommer undan. Att skriva dessa prov bevisar lite mer men inte allt, resten får komma med erfarenhet.
Du kan ju byta station och då är det bra att kunna visa upp att man är godkännd i prov, uttryckningskörning och bär-och lyftprov m.m.
Kommentera mig gärna om jag är fel ute ???

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 16/6 2005 21:31

Dessa "skrivningar" upprätthåller dina kunskaper i liten grad då det i stort sett är samma prov år efter år (som dessutom finns att läsa på nätet). Hellre då:
- falldiskussioner i grupp med ambulansläkare eller annan specialist, t.ex. kardiolog
- ambulansjournalgenomgångar
- patientuppföljningar

Vid dessa tillfällen får du argumentera för dina dina bedömningar och vidtagna åtgärder och höra andras synpunkter på dessa. Och framförallt: Hur gick det för patienten?! Detta upprätthåller och utvecklar Dina kunskaper. Först då kan vi börja prata om kvalitetsutveckling!

Men det är klart, det kräver litet mer arbete för alla inblandade parter...

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 16/6 2005 23:20

1:a priset går till Prehospital!

Bra förslag som är utvecklande för individen. Glidarna tvingas försöka förstå dom också......Tror allvarligt att det inte blir mer jobb för ambulansläkaren heller....

//Novisen

Skriv svar