Stockholms akutbilar

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Stockholms akutbilar

Inlägg av ditte » 14/10 2007 2:37

Den nya upphandlingen för att införa en akutläkarbil är under pågående. Den är skriven så att rent praktiskt är det anestesiologer som kommer att tjänstgöra. Äntligen får man möjlighet till att jobba med personal som har kompetens till att fungera som HMK på plats, dvs specialistkompetenta läkare istället för NSK som inte orkar bära bår eller sitter i akutbil av andra gamla ouppdaterade meriter. Hoppas A 995+ A 993 är ett minne blott för kompetensen imponerar inte ! Ett par stycken som jag vet har erfarenhet, söver och uppdaterar sig kontinuerligt. Nu finns det nsk i var och varannan ambulans i Stockholm, nu är snart akutbilarna borta :lol:

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 22/10 2007 11:19

Har du läst upphandlingen? Det står att ane. läk, medicinare, kirurger och ortoper ska jobba på bilen. Det är inte samma sak som specialister i anestesiologi.

För övrigt finns en handfull trådar om precis samma sak..

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Inlägg av ditte » 22/10 2007 11:36

Niklas Karlsson skrev:Har du läst upphandlingen? Det står att ane. läk, medicinare, kirurger och ortoper ska jobba på bilen. Det är inte samma sak som specialister i anestesiologi.

För övrigt finns en handfull trådar om precis samma sak..
Jadå den är hemladdad från SLL:s hemsida, och genomläst.

Vilken specialistkompetent läkare har 6 månader heltid på anestesin de senaste 5 åren. Är du dessutom inte anestesiolog krävs akutläkarbehörighet + några andra kurser. Min tolkning är att i praktiken är det anestesiologer som kommer att tjänstgöra i akutläkarbilen.

Du har så rätt att det diskuteras läkare i ett flertal trådar, detta inlägg gäller Stockholms akutbilar som bemannas av amb.sjv+ nsk.

Vad är din uppfattning och hur går snacket där du jobbar ?

Mvh ditte

Hybrid

Inlägg av Hybrid » 22/10 2007 19:55

Bra inlägg Ditte.
Och om ett par år kommer det nog finnas de övriga kategorierna också. Jag tror dessutom att de kommer att kunna hävda sig väl, de också, efter "läkar-vub".

AuF

Inlägg av AuF » 23/10 2007 1:18

Självklart kommer dom hävda sig ok. Men för mig är det en självklarhet att det ska vara ane läkare som kommer. Inget annat! I praktiken kan inte en ortopedläkare, oavsett "praktik" på OP, inte göra någon skillnad emot tex tidigare anessk. Skillnaden är bara att de kostar betydligt mer.

Man behöver inte göra den prehospitala arenan till någon den inte är.

Bra med läkare prehosp! Men då ska man genomföra det ordenligt och inte enbart för kunna säga att man har läkarbilar...

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Inlägg av ditte » 23/10 2007 10:05

AuF skrev:Självklart kommer dom hävda sig ok. Men för mig är det en självklarhet att det ska vara ane läkare som kommer. Inget annat! I praktiken kan inte en ortopedläkare, oavsett "praktik" på OP, inte göra någon skillnad emot tex tidigare anessk. Skillnaden är bara att de kostar betydligt mer.

Man behöver inte göra den prehospitala arenan till någon den inte är.

Bra med läkare prehosp! Men då ska man genomföra det ordenligt och inte enbart för kunna säga att man har läkarbilar...
Min uppfattning om de flesta läkare som har uppnått specialistkompetens är att de naturligtvis har en bra kompetens inom sitt område men är också bra på att lägga upp övergripande behandligsstrategier.

Ute på plats skulle det mycket väl kunna bli så att tex. en ortoped triagerar och behandlar i samråd med övrig personal. Det optimala är att den som är bäst på en sak gör just det, har man litet kött på benen kan man se det.
Jag tror att med specialistläkare slipper man osäkerhetsfenomomenet som innebär att denne skall sköta allt själv, jag menar jag har aldrig träffat en ortoped som tar sprutorna ur handen på mig och menar på att det där är hans/hennes jobb.

Problemet med akutbilarna är att man kräver bara 3 års heltid på anestesin + 4 dagars katastrofmedicinsk utb, sedan är det bara att tuta och åka runt i Stockholm, behövs cert förresten ? Ingen prehospital utbildning är således nödvändig, inga krav på att upprätthålla sin anestesikompetens finns. Det finns nsk på akutbilarna som inte sövt på många år. Det skall också tilläggas att det finns de med gedigen uppdaterad kunskap och erfarenhet.

Sammantaget känns det som litet kaka på kaka att jobba med en annan ssk på de patienter där man kan behöva medicinskt stöd. Dessutom tillför de inget i de situationer som inte är urakuta då man kan behöva rådgivning, det gör däremot en akutläkarbil.

Vad tror ni blir akutbilarna kvar i sin nuvarande form ? Vill ni ha kvar dom ? Går dom att utveckla ? Tillför dom någonting prehospitalt ?

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 23/10 2007 11:10

Behövs det verkligen läkarbilar för prehospitalt triage? Varför räcker det inte med ett telefonsamtal om man behöver köra direkt till olika specialistmottagningar, t.ex. brännskador, skallskador. Jämför med hjärtsjukdomar där vi kör direkt till pcilab efter att prehospitalt ekg skickats och telefonkontakt etablerats, och som fungerar utmärkt.

Jag anser att ambulanssjukvården och de åtgärder vi kan göra prehospitalt ofta överdramatiseras och försvåras av våra ambulansläkare.

Jag anser också att SoS bör överväga möjligheten för specialistutbildade ambulanssjuksköterskor att få konstatera uppenbara dödsfall där brottsmisstanke inte föreligger. Som det är idag är det bara slöseri med resurser att kalla ut en läkare för att skriva ett dödsfallsbevis...

Baltazar

Inlägg av Baltazar » 23/10 2007 13:33

Ska bli spännande att se vad som händer med akutbilarna A993+A995 i framtiden. Jag vet att ett möte som omhandlade samarbete ambulans/akutbil hölls på SÖS 17/10. Någon som vet vad som kom fram under detta mötet?

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 23/10 2007 20:53

Håller med prehospital. Det finns många som överdramatiserar jobbet i amb. Om man räknar på hur många gånger man hade haft behov av läkare så tror jag inte man kommer upp i särskild höga promille el procenttal. All respekt för läkares kunnande men tyvärr så finns det inte den efterfrågan eller behov på det kunnande i någon större upplaga i ambulansverksamheten i dagsläget.
Visst vill några läkare åka akutbil så låt dem göra det så länge det inte försämrar för kompetent ambulansfolk att kunna få behandla patienter efter adekvata behandlingsriktlinjer.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 30/10 2007 8:21

Många är förstås rädda för läkarna. Efter fiaskot i skåne som är många rädda att samma sak händer här. Man är rädd att man ska behöva ringa på alla lm och gå bakåt decennier i tiden.

Många är oroliga när nu 993 och 95 kommer försvinna. Många är också väldigt glada. Problemen uppstår vid olyckor och liknande. ambulanspersonalen har inte samma erfarnehet och man kommer tappa väldigt mycket kompetens på just den arenan.


Jag vet 2 läkare i sthlm som är som är akutläkare. Den ena fnyser åt läkarbilen och den andra är för gammal:). Alla specialister i ane där jag jobbar skrattar åt läkarbilen lch har ingen förståelse alls för hur sll har tänkt. Majoriteten vill ha kvar systemet som finns dag med hkp och är likgiltiga till akutbilarna som de är idag.
Självklart komer det bli som i skåne, unga oerfarna doktorer med fel specialitet. Duktiga "äldre" läkare är inte intresserade av att jobba prehospitalt. Det är min känsla när man hört tongångarna under de månader som man vetat om försöket.

dollar
Inlägg: 35
Blev medlem: 19/9 2007 9:44

Inlägg av dollar » 30/10 2007 14:50

Var har herr Karlsson fått det ifrån att 995 och 993 skall läggas ner. Enligt landstinget finns inga planer för närvarande på detta. Har talat med de som bestämmer för ett par dar sen och då fanns inga planer på detta men som de säger " vi kan helt plötsligt lägga ner både ambulanser och andra enheter om vi vill". detta behöver dom inte motivera. Som det är nu finns inga planer på att lägga ned några enheter inom amb sjv i stockholm

dollar
Inlägg: 35
Blev medlem: 19/9 2007 9:44

Inlägg av dollar » 30/10 2007 15:02

Ditte är återigen på krigsstigen mot akutbilarna. Vad är det som hänt mot dig som är så hemskt att detta är ditt mantra i livet. Om man tar bort akutbilarna så måste man ju börja med tvåbilslarm i Sthlm. Detta skulle säkert leda till att vi får fler andningshål i vardagen och oftare får äta lunch. man ska ju inte tro att vi får fler ambulanser i länet om man tar bort akutbilarna. Delegeringar och riktlinjer i dag är ju lika förutom anestesimedlen, trots detta så vågar en del amb ssk inte ta beslut om att avbryta hlr utan inväntar akutbil för detta trots solklara incitament på det. Ditte, önska inte för mycket, du kan få mer än du anar

banan

Inlägg av banan » 30/10 2007 17:10

Varför får NI inte avbryta HLR??

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 30/10 2007 19:10

Det är ju inget självklart att man som syrra får avbryta HLR. Vi får inte göra det utan det är en läkarsak.

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Inlägg av ditte » 30/10 2007 19:11

dollar skrev:Ditte är återigen på krigsstigen mot akutbilarna. Vad är det som hänt mot dig som är så hemskt att detta är ditt mantra i livet. Om man tar bort akutbilarna så måste man ju börja med tvåbilslarm i Sthlm. Detta skulle säkert leda till att vi får fler andningshål i vardagen och oftare får äta lunch. man ska ju inte tro att vi får fler ambulanser i länet om man tar bort akutbilarna. Delegeringar och riktlinjer i dag är ju lika förutom anestesimedlen, trots detta så vågar en del amb ssk inte ta beslut om att avbryta hlr utan inväntar akutbil för detta trots solklara incitament på det. Ditte, önska inte för mycket, du kan få mer än du anar
Ja du om de två akutbilarna kunde lunchavlösa ambulanspersonalen så vore det ju bra :P

Jag håller med dig, det är tråkigt att en del ambulanspersonal inte är tillräckligt trygga i sin yrkesroll att man kan följa gällande riktlinjer fullt ut i samband med hjärtstopp. Likaså tycker jag också det är tråkigt att inte all akutbilspersonal är så trygga i sin yrkesroll att de vågar använda de anestesiläkemedel som finns till förfogande, fullt ut enl gällande riktlinjer.

Mantra hit och krigsstigen dit... Detta är ett öppet forum och jag har en hel del synpunkter på SLL:s tidigare heliga ko : akutbilsverksamheten i Stockholm. Det verkar som att du ingår i verksamheten och tar kritiken personligt, detta är ju faktiskt inget jag kan påverka.
Däremot ställde Baltazar en intressant fråga tidigare i tråden som du kanske kan svara på ?

Trevlig kväll !

mvh ditte

Skriv svar