yrkesheder och hög standard

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

yrkesheder och hög standard

Inlägg av AMBASS » 12/8 2008 14:07

Hej alla ambulansare!

Det är hög tid att vi tillsammans börjar jobba för mer fysiska tester samt mer regelbunden träning på stationerna. Det är skrämmande att se ambulanskollegor, ofta i så dålig form att de inte ens skulle klara en löprunda på 5km. Bårtester mm måste bli mer verklighetsbaserade om vi inte helt skall förlora vår trovärdighet. Jag begriper inte hur man kan vara stolt över sitt yrke och upprätthålla en hög yrkesmoral om man inte är tränad för uppgiften. Vilken brandstation skulle tillåta denna slapphet som idag råder på många platser i landet.

Vi må hitta ett sätt att sporra ledning och kollegor att bättre vaka över sin kondition och styrka. Ett rimligt mål bör vara att samma tester införs som gäller för brandkollegorna. Det är fullt berättigat om man ser ifrån allmänhetens intresse.

Håller Ni med mig?

((AMBASS))
Blood Will Tell

SSK

Inlägg av SSK » 12/8 2008 14:26

Håller med till viss del. Fyskraven är väl i det närmast obefintliga. Årliga tester med oplacering tills minikraven uppfylls skulle kanske sporra medarbetare att sköta sin hälsa. Sedan kan man kanske inte riktigt jämföra fysiska arbetsbelastningen vid räddning/rökdykning som vid ambulansarbete.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 12/8 2008 15:29

Sist jag bar en bår var för flera månader sedan.... och gången innan det var det nog ett halvår sedan... Vi använder en trappklättrare/rullstol när vi förflyttar patiener som är vakna. Icke vakna som måste ner för trappor använder vi oftast spineboarden.

Jag bär spineboard lite oftare än jag bär bår, men det är långt ifrån varje pass, eller ens varje vecka jag bär ner någon.

Jag håller med om att det bör vara vissa krav vid anställningens början och att man bör ha en viss fysisk nivå för att jobba på ambulansen, men jag tycker knappast att det är något stort problem med att folk inte håller måttet.
Men att använda argument som att allmänheten skulle förlora förtroendet för oss och att vi inte ska vara yrkesstolt för att man inte pallar springa 5km är ändå att använda fel typ av argument som bara leder till att reta upp ambulanspersonal.

Då finns det många andra problem som jag ser som större.. attitydproblem, inkompetens, motvilja för att arbeta, avsaknad av flexibilitet....

MEN, jag tycker ändå att det finns en poäng i det du skriver och det är den stora hälsofrämjande vinsten med motion och kondition. Att jobba oregelbundna tider, tunga lyft, psykisk påfrestning etc ökar risken för ohälsa och sjukskrivning. Regelbunden tränning kan reducera de negativa aspekterna i yrket.

Att öka motivationen till att fler börjar träna regelbundet är, för mig, rätt väg att gå. Inte att öka kraven. Ökade krav på de som saknar motivation leder sällan till bra resultat.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 12/8 2008 17:01

Vad i vårt yrke är det som kräver att man ska kunna springa >5km??

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 12/8 2008 20:46

Bättre att kräva högre lön, tycker jag. Just nu känns det som om lönen räcker lagom till att sitta och däsa i soffan mellan turerna.
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

stexum
Inlägg: 59
Blev medlem: 3/9 2007 19:13

Inlägg av stexum » 12/8 2008 22:33

Nu när du nämner det...vill inte starta en ny tråd för att fråga en sak, men hur mycket "fritid" finns det egentligen mellan turerna. När jag praktiserade under 3v så var det mycket fika, titta på film, gymma och spela innebandy förståss.

Det jag undrar är hur mycket runtomkringjobb som finns, kan tänka mig att man kan slappa en hel del om man vill och är en lök.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 13/8 2008 9:59

Glock 18C skrev:Bättre att kräva högre lön, tycker jag. Just nu känns det som om lönen räcker lagom till att sitta och däsa i soffan mellan turerna.
Hur ska vi kunna kräva högre lön om vi inte har någon lägsta standard. Utan ordentliga fysiska krav kommer arbetsgivarna fortfarande kunna hitta folk som står på kö för att arbeta i ambulans.

(AMBASS)
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 13/8 2008 10:06

Isidor skrev:Vad i vårt yrke är det som kräver att man ska kunna springa >5km??
Vilken skrämmande inställning. Det är en rad faktorer som kräver att personal inom räddningstjänst och prehospital sjukvård skall ha fullgod fysik och vara i bra form. Vi är en del av räddningsorganisationen och det kan mycket väl bli så att du får springa med bår och akutväska på en större olycksplats. Då kräver det att du har ordentlig kondition och att du är stark. Tyvärr tycks många leva i tron att någon annan kan göra jobbet och detta är kanske ambulanssjukvårdens största bekymmer idag. Jag förstår inte det motstånd som finns mot ordentliga krav avseende bårprov, konditionstester och styrkeövningar.

Låt inte ambulansen bli hemvist åt personer med inställningen att fysisk styrka är överdrivet. Jag kulle personligen aldrig underlåta mig arbeta på akutbil eller akutambulans utan att vara i form för uppdraget. Detta både fysiskt och kunskapsmässigt.

(AMBASS)
Blood Will Tell

berhan
Inlägg: 50
Blev medlem: 18/11 2004 9:56

Inlägg av berhan » 13/8 2008 10:43

Få se nu, då skall vi ha tag på personer med följande krav:
- Paramedicutbildad ( i värsta fall kanske det räcker med en vubbad syrra)
- Man skall kunna simma (oklart hur långt), man skall kunna fridyka
(oklart till vilket djup)
- Fysiskt skall man vara fullt jämförbar med en elitidrottsman.

Det kommer inte bli många sökande på dessa tjänster. Jag håller med dig AMBASS att man framför allt skall ha styrkan för jobbet, dels för din skull och patientens, men också för dina kollegor. Det är sjukt när man får åka på assistans till den andra bilen för att någon inte orkar bära en normal stor patient ner för 3 trappor. Själklart skall man ha en god fysik, men att ställa krav på att man skall kunna springa 5 km är att skjuta över målet rejält.

Jag har jobbat 12 år på ambulansen och har aldrig behövt springa på ett uppdrag. Du nämner att man kanske får springa med bår och akutväska på en större olycksplats. OM jag som ledningsambulans ser någon springa runt på en olycksplats så sätts denna person på uppsamlingsplatsen, du är en stor risk för dig själv eftersom du kan skada dig på skräp och annat som du inte hinner undvika. Men framför allt du har maxpuls redan innan du börjar jobba med en patient. Att gå snabbt är en helt annan sak ochmer säkert för dig, men framför allt du är kapabel att utföra arbetsuppgifterna när du kommer fram till patienen.

Du jämför oss med brandmännen. Om du tittar på hur de gör vid larm (inte alla) larmet går och de springer till bilarna och sina kläder, de är så på G när de sätter sig i bilarna och så helt plötsligt så får de motbud, men de har fortfarande så mycket adrenalinpåslag så att man skulle tappa det på flaska. Vi skall inte sätta oss i den situationen om vi inte behöver. Jag går snabbt till bilen och klarar ändå 60 sekunders kravet på prio 1.

En äldre kollega lärde mig en sak när jag började och det ligger mycket i det han sa.

"Det är aldrig SÅ bråttom. Om det skulle vara SÅ bråttom så är det ändå redan försent" Gällde först och främst hastigheten under prio 1 körning, men går helt klart att att använda i andra aspekter av jobbet.

Om du AMBASS inte tog i så hemskt i överkant hela tiden med dina åsikter skulle du faktiskt ha en hel del vettiga saker att säga.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 13/8 2008 10:52

Du och jag har helt skiljda uppfattningar om verkligheten i ambulansens vardag och hur organisationen bör fungera.
Ambulansen i sverige har gått ifrån att vara en del av räddningstjänsten till att numera stå på egna ben och ha mer gemensamt med akutmottagningen än med brandkåren.

När det är ett räddningsuppdrag är det ALLTID räddningstjänsten som sköter själva "räddningen" dvs vinchar upp pat från stup, klipper bilar, står för transport vid otillgänglig miljö etc. Ambulanspersonalen sköter patientens medicinska- och omvårdnads- behov, undertiden som räddningspersonal gör bästa möjliga för att få patienten från skadeplats till ambulansen.

Men det som får mig att reagera är att du förutsätter att det är låg standard endast av den anledningen att det inte finns årliga tester som bevisar motsatsen.
Jag kan inte komma på en enda gång då jag har tänkt om en kollega att den är personen är inte lämplig pga att han/hon inte har rätt fysik. (men jag har iof kort minne, så det kan ha hänt nån enstaka gång) Min uppfattning är att det är ett minimalt problem inom ambulansen.

Låt oss slippa mascho-stilen som brandkåren länge har kämpat för att bli av med. Vi är inte bättre vårdare om vi kan springa 5km och lyfta 100 i bänkpress.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 13/8 2008 14:12

Sen håller jag inte med dig AMBASS om din beskrivning av yrkeskåren. Jag har aldrig varit med om att någon inte orkat med de krav som ställs på oss i arbetet. Personalen tränar regelbundet och bärkraven som vi har uppfyller väl de krav som ställs på personalen.
Specialist anestesi och ambulans

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 13/8 2008 17:26

AMBASS skrev:
Hur ska vi kunna kräva högre lön om vi inte har någon lägsta standard. Utan ordentliga fysiska krav kommer arbetsgivarna fortfarande kunna hitta folk som står på kö för att arbeta i ambulans.

(AMBASS)
I min värld är det inte fysiken som gör att vi ska ha upp lönerna utan vår kompetens...

Är det så att du tycker att det ska vara fysik och inte kompetens som avgör om man får jobbet på ambulansen?
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 13/8 2008 17:38

Wernvik skrev:
AMBASS skrev:
Hur ska vi kunna kräva högre lön om vi inte har någon lägsta standard. Utan ordentliga fysiska krav kommer arbetsgivarna fortfarande kunna hitta folk som står på kö för att arbeta i ambulans.

(AMBASS)
I min värld är det inte fysiken som gör att vi ska ha upp lönerna utan vår kompetens...

Är det så att du tycker att det ska vara fysik och inte kompetens som avgör om man får jobbet på ambulansen?
I min värld är det kompetens som speglas genom en rad av kunskaper och färdigheter. En grundläggande del borde då rimligen vara att alla medarbetare är i god form för uppdraget. Tyvärr råder på många platser idag ett motstånd mot fyskrav värda namnet.

(AMBASS)
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 13/8 2008 17:41

berhan skrev:Få se nu, då skall vi ha tag på personer med följande krav:
- Paramedicutbildad ( i värsta fall kanske det räcker med en vubbad syrra)
- Man skall kunna simma (oklart hur långt), man skall kunna fridyka
(oklart till vilket djup)
- Fysiskt skall man vara fullt jämförbar med en elitidrottsman.

Det kommer inte bli många sökande på dessa tjänster. Jag håller med dig AMBASS att man framför allt skall ha styrkan för jobbet, dels för din skull och patientens, men också för dina kollegor. Det är sjukt när man får åka på assistans till den andra bilen för att någon inte orkar bära en normal stor patient ner för 3 trappor. Själklart skall man ha en god fysik, men att ställa krav på att man skall kunna springa 5 km är att skjuta över målet rejält.

Jag har jobbat 12 år på ambulansen och har aldrig behövt springa på ett uppdrag. Du nämner att man kanske får springa med bår och akutväska på en större olycksplats. OM jag som ledningsambulans ser någon springa runt på en olycksplats så sätts denna person på uppsamlingsplatsen, du är en stor risk för dig själv eftersom du kan skada dig på skräp och annat som du inte hinner undvika. Men framför allt du har maxpuls redan innan du börjar jobba med en patient. Att gå snabbt är en helt annan sak ochmer säkert för dig, men framför allt du är kapabel att utföra arbetsuppgifterna när du kommer fram till patienen.

Du jämför oss med brandmännen. Om du tittar på hur de gör vid larm (inte alla) larmet går och de springer till bilarna och sina kläder, de är så på G när de sätter sig i bilarna och så helt plötsligt så får de motbud, men de har fortfarande så mycket adrenalinpåslag så att man skulle tappa det på flaska. Vi skall inte sätta oss i den situationen om vi inte behöver. Jag går snabbt till bilen och klarar ändå 60 sekunders kravet på prio 1.

En äldre kollega lärde mig en sak när jag började och det ligger mycket i det han sa.

"Det är aldrig SÅ bråttom. Om det skulle vara SÅ bråttom så är det ändå redan försent" Gällde först och främst hastigheten under prio 1 körning, men går helt klart att att använda i andra aspekter av jobbet.

Om du AMBASS inte tog i så hemskt i överkant hela tiden med dina åsikter skulle du faktiskt ha en hel del vettiga saker att säga.
Hej!

På vilket vis tycker du att jag tar i? Är det orimligt att ställa grundläggande fysiska krav och därtill förvänta sig att personer inom ambulansen ska ha förutsättningar att jobba när det blir tungt? Jag kan inte begripa varför det finns ett motstånd mot att ställa krav.


(AMBASS)
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 13/8 2008 17:46

peder skrev:Du och jag har helt skiljda uppfattningar om verkligheten i ambulansens vardag och hur organisationen bör fungera.
Ambulansen i sverige har gått ifrån att vara en del av räddningstjänsten till att numera stå på egna ben och ha mer gemensamt med akutmottagningen än med brandkåren.

När det är ett räddningsuppdrag är det ALLTID räddningstjänsten som sköter själva "räddningen" dvs vinchar upp pat från stup, klipper bilar, står för transport vid otillgänglig miljö etc. Ambulanspersonalen sköter patientens medicinska- och omvårdnads- behov, undertiden som räddningspersonal gör bästa möjliga för att få patienten från skadeplats till ambulansen.

Men det som får mig att reagera är att du förutsätter att det är låg standard endast av den anledningen att det inte finns årliga tester som bevisar motsatsen.
Jag kan inte komma på en enda gång då jag har tänkt om en kollega att den är personen är inte lämplig pga att han/hon inte har rätt fysik. (men jag har iof kort minne, så det kan ha hänt nån enstaka gång) Min uppfattning är att det är ett minimalt problem inom ambulansen.

Låt oss slippa mascho-stilen som brandkåren länge har kämpat för att bli av med. Vi är inte bättre vårdare om vi kan springa 5km och lyfta 100 i bänkpress.
Peder!

När du i en prehospital situation möter människor i behov av akut hjälp undrar jag om du lever efter tankarna "räddningsuppdrag är det ALLTID räddningstjänstens uppgift".

Jag inte bara förutsätter utan kan med fog konstatera att det råder mycket allvarliga brister på många håll i landet. Se över anställningsförfarandet och fyskraven så hittar du skrämmande FAKTA. Brandkåren har till skillnad mot ambulansen modet att ställa lägsta krav på sina medarbetare och detta är inte att anse som mascho-stil enligt mig.

(AMBASS)
Blood Will Tell

Skriv svar