Behov av högre kompetens akutbil/läkarbil

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Behov av högre kompetens akutbil/läkarbil

Inlägg av van the man » 20/5 2009 9:13

I Gävleborg har man kommit fram till att den så kallade "spetskompetensen" med anestesissk endast behövdes i 0,6 procent av fallen. Låter rimligt med min erfarenhet. Så, är det dags att skrota akutbilar och läkarbilar prehospitalt? Är det ekonomiskt försvarbart att ha dessa enheter sett till hur verkligheten ser ut? Är det bättre att lägga en del av dess budget på att utb Ambulansssk?
To whom much is given, much is expected.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Behov av högre kompetens akutbil/läkarbil

Inlägg av AMBASS » 20/5 2009 11:27

van the man skrev:I Gävleborg har man kommit fram till att den så kallade "spetskompetensen" med anestesissk endast behövdes i 0,6 procent av fallen. Låter rimligt med min erfarenhet. Så, är det dags att skrota akutbilar och läkarbilar prehospitalt? Är det ekonomiskt försvarbart att ha dessa enheter sett till hur verkligheten ser ut? Är det bättre att lägga en del av dess budget på att utb Ambulansssk?
Jag tror många håller med mig om att spetskompetens utgörs av andra faktorer än om personalen är sovsyrra eller sussedoktor. Därför blig jag inte förvånad över att procenten är så låg i Gävleborgstudien. Denna undersökning är inget skäl att skotta vare sig akutbilar eller läkarbilar. Däremot behöver man se över manskapet som färdas i dessa bilar. Vad som behövs är mer akutläkare samt personal med djupare medicinsk handlingskunskap och jälvklart med prehospital inriktning. Jag anser att det råder en övertro på både sovsyrror och sussedoktorer prehospitalt.

Det är bra att du berör utbildningsbudgeten för att utbilda amb.ssk. Tyvärr råder ännu i dag 2009 en avsaknad av tester, vlket gör att inte de bäst lämpade alla gånger får tjänst prehospitalt. Men att ta bort läkarbilar är ingen lösning på det proplemet, vilket är djupt rotat i en trdition av lathet.

FLER AKUTLÄKARE OCH MEDICINSKT TRÄNAD PREHOSPITAL PERSONAL BEHÖVS I SVENSK AMBULANSSJUKVÅRD!

---AmBaSs---
Blood Will Tell

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 20/5 2009 17:26

Jag håller med dig om att man fokuserar för mycket kring anestesikompetensen. De stora förespråkarna här på forumet säger att de söver si eller så många gånger i månaden prehospitalt!

Vad står det för egentligen?

Betyder det att det varit ett absolut behov av att söva eller gör de det för att de får? Här i skåne finns det många anestesisyrror i bilarna, men vi saknar egentligen möjligheten att kunna utföra en regelrätt narkos och ändå dör inte fler personer i skåne vad jag vet...
Dessutom finns tydligen de stora förespråkarna i storstadsområdena, med många sjukhus och korta transportsträckor.

nej, anestesikompetensen är inte den spetskompetens vi ska ha. Vi ska ha en läkare som är villig att ta sig an de icke-akuta ärenden som annars kostar massor av pengar för samhället eftersom de tar upp onödiga vårdplatser och resurser! Man kan inte hålla på att lägga miljoner efter miljoner på 0,6% när säkert 25% av patienterna kunde blivit hemma med behandling eller ett recept i näven.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 20/5 2009 17:54

Det är av den anledningen det bara borde finnas akutbilar i Stockholm. Det är bara deras demografi som ger tillräckligt många utryckningar på ett begränsat område för att det ska bära sig med ekonomiskt och kompetensmässigt att bemanna akutbilar. Sen borde alla ambulansstationer ligga nära sjukhusen så det går att få en fungerande organisation för förstärkningslarm som kan dras på vissa larmkriterier.
Specialist anestesi och ambulans

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 20/5 2009 18:12

Som det har berörts och sagt minst 100 ggr så är väl ur samhällsekonomisk synvinkel det mest försvarbara att ha erfarna medicinare med goda geriatrikkunskaper som läkare prehospitalt då de skulle kunna diagnosiera och styra den största av patientkategorier dvs äldra med medicinsk sjukdom.
To whom much is given, much is expected.

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 22/5 2009 12:01

Det är väl bra med bra kompetens när det smäller stort. Men i vardagen typ 99 % av alla fallen överlever nog pat. med en vanlig akutambulans ev. hjälp av en annan akutambulans ibland enligt mitt tyckande. Så jag kan väl tycka att en akutbil är väl ok, men att ha 2 akutbilar + en läkarbil som åker runt och väntar på de få % som "aldrig händer" är väl lite att ta och slöseri med skattepengar? Men alla tänker och tycker vi olika tur är väl det. Gör en dygns läkarbil som man kan bemanna med syster och narkosläkare så kan de åka runt mellan sina "viktiga larm" och bedöma simulanter,oklarafall, skriva recept och hjälpa till att få pat. till rätt vårdnivå. Fast tror inte många läkare skulle vara så intresserade att jobba på den bilen då, får jag en känsla av.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 23/5 2009 14:08

Så ser organisationen ut i sthlm. Akutläkarbilen åker även på prio 2+3.. Det är inget som upphandlints utan något som kommit med tiden.
Akutläkarbilsfunktionen verkar ha fungerat super och har snart landat i organisationen. Det är dags att skrota båda akutbilarna och införa en akutläkarbil till även om det skulle göra mig arbetslös.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 24/5 2009 23:22

Skulle vara intressant att veta i hur många % av utalameringarna som läkarbilen verkligen gjort skillnad för patienten. Hur många ggr lyckas de med att behandla patienten på plats alt få patienten till rätt instans utan att få patienten att passera akuten.
To whom much is given, much is expected.

Skriv svar