Projekt collum-patienter

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Mattias214
Inlägg: 31
Blev medlem: 13/5 2004 21:01

Projekt collum-patienter

Inlägg av Mattias214 » 5/12 2009 18:54

Tjena!

Vi har precis ganska abrupt blivit påtvingade ett projekt med collum-patienter, det innebär att vi gör en hel del förberedelser prehospitalt för att kunna fast-tracka dessa patienter inne på sjukhuset. Finns en hel del oklarheter runt detta och åsikter av olika slag om detta i arbetsgruppen. Enl uppgift från ledningen ska Västmanland och Skåne ha något liknande system, hur fungerar det hos er ute i landet som har något liknande, kanske vi kan ta lärdom av andras erfarenhet istället för att uppfinna hjulet igen..

Väl mött
Mattias

Jörgen
Inlägg: 9
Blev medlem: 28/10 2009 15:54

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Jörgen » 6/12 2009 18:07

Hej!

Här i Göteborg kör vi fast-track på patienter med misstänkt collum sedan, tja, ett drygt år tillbaka? Det började som en studie men är nu standardbehandling. Det vi gör är att smärtlindra patienten, sätta på patientskjorta, lägga det skadade benet i "lasse-kudde", ID-märka och ta ett EKG och om det samt vitalparametrar är u.a. och andra skador uteslutna kontakta röntgen och sedan ta patienten direkt dit.

Inledningsvis var det en hel del knorr på personalen och då skulle vi även ta blodprover prehospitalt. Men det har strukits och efter det kör vi det här på collumpatienterna. Personligen tror jag att det här verkligen gynnar den här patientkategorien.

Mer info om hur det fungerar kan säkert fås från ambulansenheten på Sahlgrenska sjukhuset. Kika runt på internet så hittar du säkert någon att höra av dig till...

Mattias214
Inlägg: 31
Blev medlem: 13/5 2004 21:01

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Mattias214 » 7/12 2009 10:41

Tack, det som de flesta hos oss reagerar emot är just provtagning, samt att vi avslutar inte uppdraget på röntgen utan vi sks flytta över patienten i en säng och lämna av på ortopedavdelningen. Det känns lite utanför vårt verksamhetsområde.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Wernvik » 7/12 2009 22:38

Hej

Riktlinjerna för Ljungby ser ut såhär:
http://www.ltkronoberg.se/templates/LtK ... 24300.aspx

Tycker själv att det fungerar bra. Har inga problem med provtagningen. Tar det när jag ändå sätter nål. Tar ju drygt en minut extra.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Mattias214
Inlägg: 31
Blev medlem: 13/5 2004 21:01

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Mattias214 » 8/12 2009 12:26

Har fått testa projektet på riktigt nu och delarna vi utför innan sjukhuset fungerade bra, lite mixter med proverna, dåligt arbetsställning, men marginell fördröjning på hämtplats. Det jag inte köper är tiden på sjukhuset, från det att vi anländer till sjukhuset tog det 1 timme och 10 minuter innan vi var klara. En "normal" överlämning ska ta 10 minuter så det är en timme extra. Överflyttning på röntgen, väntan på röntgen, överflyttning säng, till avdelning, rapport, återställning av ambulans. Kan inte vara rimligt att en ambulansbesättning ska spendera en timme på sjukhuset med dessa patienter. Om överlämningen sker på röntgen istället skulle tidsåtgången på sjukhuset bli ungefär samma som vid avlämning på akuten. DÅ hade vi bra flyt med denna patient, bra smärtlindrad.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Niklas Karlsson » 8/12 2009 16:51

Det låter helt galet.. Man ska givetvis överlämna till en ortoped syster på rtg och sedan är updraget slutfört. Provtagningen har jag svårt att se tdsvinsten med.. GÄller detta i landsting där ambulansen lyder under sjukhuset? Det låter som att man lagt det på ambulansen för att avlasta sjuhuset.. Vilka prover är det som är så bråttom med? Jag kan köpa provtagningen om man inte behöver göra ett extra stick med tanken på aseptiken prehospitalt

Ambuss
Inlägg: 1
Blev medlem: 18/9 2008 17:49

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Ambuss » 10/12 2009 11:35

Hej!
I Halland har vi kört "fast track" med collumpatienterna i snart ett år. Startade initialt med ett projekt om 30 patienter. Upplever att det fungerar bra, vi smärtlindrar, tar 12-avl ekg, ringer ort jour, sekr avc, ssk ortavd (vid vissa tider på dygnet) samt röntgen. Tog tidigare prover som lämnades på labb då det ligger på vägen till röntgen, men det är numera bortaget då labb bara tar emot prover med remisser från det nya datorsystem som införts.
Visst det är lite ringande men det mesta kan utföras med en smärtlindrad patient på väg till sjukhus i ambulans. EKG:t kopplas med fördel där och samlas in vid ankomst avc.

Då patientkategorin ofta är äldre äldre så är upplevelsen från vårdavdelningarna här att patienterna inte lider av konfusion i samma utsträckning som tidigare, är bra smärtlindrade då de inte behöver valsa fram och åter avc-röntgen-avc-vårdavdelning. De möter mycket mindre människor på det här sättet och är snabbare till op eller vårdavd.

Naturligtvis lämnar vi på röntgen, men under dag och kvällstid ringer vi även vårdavdelningen för en kort rapport, nattetid lämnas denna till ssk röntgen.

En viktig faktor för om dessa patienter ska få bra livskvalitet är att de blir "gångare" igen vilket möjliggörrs av snabb postoperativ mobilisering. Ett av de största hindrena för detta är graden av konfusion hos de äldre.

SSK ambulansjukvården
Halland

Mattias214
Inlägg: 31
Blev medlem: 13/5 2004 21:01

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Mattias214 » 10/12 2009 14:42

Själva tanken med fast-track är jag helt med på. Så får vi bort tramset på sjukhuset och kan lämna patienten på röntgen är jag helt med på detta. Vi har 50 minuters åktid till sjukhus som tar emot dessa patienter så jag har tid att ta både prover och EKG. Men en timme på sjukhuset är inte rimligt, händer det på en helg tar en sådan körning ca 4 timmar och under den tiden finns bara en bil kvar för resterande 45000 människor i upptagningsområdet.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Projekt collum-patienter

Inlägg av Isidor » 25/4 2010 20:50

I skåne har vi kört detta system i ett par år nu på vissa ställen medan en del städer nyligen har börjat. Det skiljer sig lite mellan de olika distriktens rutiner, främst inne på sjukhuset.
Prehospitalt är det i stora drag det samma förutom att vi i Malmö inte tar prover... Annars är det EKG, Id-band, Lassekudde, vitalparametrar och checklistan som ska fyllas i. Sen bär det av till sjukan och det är här skillnaderna kommer!
I lund och malmö, mm åker man direkt till rtg och efter att man fått collumfrakturen konstaterad så bär det av till avdelning. Tidskrävande!

Skulle man hamna i Ystad så kör de på sitt eget lilla vis och är inte alls uppdaterade på våra rutiner utan tar gärna om alla kontroller innan det blir rtg eftersom läkarna där inte vill anförtro ssk att skicka en remiss till rtg i deras namn... :roll: sen blir det rtg och vidare till IVA.

Föredömet i skåne är nog CSk i Kristianstad... Där ringer man in och meddelar amkomst och är ortopedläkaren på akuten så blir processen kort. läkaren lägger en femoralisblockad vid ankomst och akuten tar över ärendet och ser till att patienten kommer vidare i kedjan. Skulle inte ortopeden vara tillgänglig, vilket de oftast fatiskt är så blir det att köra till rtg direkt och sedan vidare till avdelning. Så oftast tar collumpatienten inte upp mer tid än en hjärtpatient för ambulansen i kristianstad!

Skriv svar