Skyddsväst i ambulans.

Här diskuteras allt som rör personlig skyddsutrustning
Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 20/2 2009 1:28

Isidor,

Hoppas det blir OK på lördag, ge inte igen alltför hårt.

Du har helt rätt i att man skall låta polis hantera situationer som innehåller uppenbar säkerhetsrisk. Ludde har dock en poäng I att man inte alltid kan förutse vad som skall hända. Det går ju inte att ha polis med sig till varje jobb. Kunskap om säkerhet är en viktig del i vårt gebiet tycker jag.
I Sydney har vi områden dit ingen ambulans åker utan polisskydd. Men det händer inte sällan att situationer på andra orter artar ur. Ju bättre man kan läsa detta desto bättre kapabel är man. Att kunna lugna ner situationer verbalt är en mycket viktig kunskap, liksom att veta hur man skall placera sig för att inte bli blockad från att ta sig ut, och kunna bedömma när det är dags att dra i “eject” handtaget. Skyddsutrustning har en roll i vissa lägen. Stab, och, eller ballistic västar finns, som är diskreta. Dom är inte bra att ha på sig alltid. Jobbar man I Kandahar, Baghdad, Faluja, eller Wachington DC (och en del gör ju det) kanske läget är ett annat.
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 20/2 2009 9:05

det var lite så jag tänkte... Man ska givetvis ha en beredskap för att saker kan gå fel, men att alltid bära väst, på alla larm är nog ingen bra idé.

rubberduck

Skyddsvästar

Inlägg av rubberduck » 24/2 2009 19:47

Undrar vilken hotnivå ni vill skydda er mot? En knivväst är ju relativt smidig men om skyddsnivån ska inkludera ballistiskt skydd så blir det tungt...
Vilken är hotbilden? Kniv, pistol, hagel, ak...? Statistiken pekar på att ballistiskt trauma oftare blir värre om västens skyddsnivå är för låg, projektilen stannas inte men deformeras och orsakar mer komplicerade skador.
Ska man skydda sig mot "värsta" civila hotnivån (ex. kuljaktvapen) krävs det tunga skyddsvästar med keramiska iläggsplattor, rätt stela och tunga, 10-15kg beroende på skyddsnivå....

Ibland är det bästa skyddet, förutom sunt förnuft och kloka rutiner, snabbhet och smidighet - fundera på om västarna inte bara ger falsk trygghet

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 25/2 2009 4:48

Hej Rubberduck,

Jo det är sant att skyddsvästar mot högenergi ballistiska vapen är lite tunga och otympliga. Det går dock fint att arbeta med dom både i hetta och i kyla. När dessa krävs pågrund av arbetsmiljön så kan de ju uppenbarligen göra stor skillnad. Nu förespråkar jag inte alls att man åker runt med skyddsväst, flytväst, hjälm eller annan skyddsutrustning i varje ambulans, alltid. Men det är bra att kunna lite om säkerhet när man jobbar med prehospitala akutsituationer. Enligt min åsikt är det också klokt att ha specialutbildad personal som kan arbeta med taktiska operationer till exempel. Alltså sådana där det finns tid att förbereda en del. I NSW har vi specialist-paramedics som arbetar med polisens speciella insats styrka, och andra områden som kräver specialist kompetens.
Jag håller helt med om att man inte skall lita för mycket på skyddsutrustning. Gott råd.
Frågeställningen och diskutionen här indikerar en oroande grad av okunnighet i området tycker jag. Den visar också att oro existerar och att detta är någonting som vi inte borde sopa under mattan.
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

rubberduck

"Inget att frukta utan fruktan självt..."

Inlägg av rubberduck » 26/2 2009 19:38

Hej!

Håller med om att detta är en kompetens som behövs (i alla fall på viss personal) många av dom jag utbildar i stridssjukvård kommer att verka i extrema hotmiljöer ex. militär personal som tjänstgör i Afghanistan.

Det är bara det att efter att själv i många år både övat och tjänstgjort med tung skyddsutrustning inser jag hur mycket träning det krävs för att få full effekt av skyddet (kroppspositioner, rörelsemönster osv) samt att i hotmiljöer där tunga skyddsvästar behövs, där måste varje individ också kunna försvara sig själv, beväpnad och tränad i att använda sitt vapen....annars är man bara en måltavla.

En tung skyddsväst är ju som en medeltida sköld, ett bra skydd men bara om den används av en tränad bärare.

//

Användarvisningsbild
Truls
Inlägg: 7
Blev medlem: 2/7 2009 11:49
Ort: Staufen im Breisgau Tyskland

Inlägg av Truls » 3/7 2009 11:32

Hej
Also jag har läst lite gran i detta themat och jag tror att en
skyddsväst inte tillhör till personliga Skyddsutrystning, men därimot är det kanse bra att få en vest när man arbetar tillsammans med polisen..

Våran Skyddsutrustning vid Tyska Röda Korset i "Rettungsdienst" reddningstjänsten Är Säkerhetsstövlar, speciella Byxur och Polo-Shirts, en tröja, en Röd Jacka och när vi arbetar tillsammans med Brandkåren vid en Bilolyka då har vi ochså en hjälm på huvudet..

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Skyddsväst i ambulans.

Inlägg av Niklas Karlsson » 4/4 2010 12:57

Jag har ingen förstålse för hur man kan anse att man ska ha utbildning och erfarnehet att jobba i skyddsväst för att ha något skydd av den.. Vi pratar in strid i den bemärklsen utan att vi ska ha en väst som kan skydda oss mot knivtick och liknande. Det ska självklart finnas två västar i ambulansen att använda vid specilla risksituationer. I sthlm tex så har det blivit vanligt att jobba med polisens bombgrupp och då tycker jag att vi ska använda skyddsväst.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Skyddsväst i ambulans.

Inlägg av Isidor » 5/5 2010 23:48

med tanke på hur gängkriget bara trappas upp i vår kära stad och man skjuter ihjäl folk på öppen gata utan vidare och vi trots poliseskort vid flera tillfällen stått inträngda medans rivaliserande gäng stormar ambulansintaget så kan jag säga att det nog bara är en tidsfråga innan vi blir skadade.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Skyddsväst i ambulans.

Inlägg av Niklas Karlsson » 10/5 2010 19:38

Vi blir ju skadade ibland.. Inte ¨så länge sedan en kollega blev slagen med en stekpanna i bröstkorgen i en av de kära förorterna..

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Skyddsväst i ambulans.

Inlägg av Isidor » 11/5 2010 14:52

Jag är inte förvånad! Det allra vanligast hos oss är att man sätter fyr i nåt källarförråd och när rtj och vi kommer till platsen så börjar det regna sten... Men jag bara väntar på den dagen då nåt ännu värre händer.

Skriv svar