Sida 1 av 1

IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 7/2 2009 23:20
av bmd322
Hur tycker ni att dessa larm fungerar. Gör det någon nytta? Ger ni FEEDback till rtj? Utan feedback är det svåt att rätta till ev brister. Men det finns positiv och negativ kritik.... Vi tycker det funkar bra med ambulansen. Som vanligt.

Postat: 8/2 2009 12:51
av Isidor
Hos oss fungerar det över lag bra. Något som jag upplever som genomgående för deltidsstyrkor (ja andra brandmän oxå men inte lika tydligt) är att de alltid satsar 120% på sina uppdrag.
Sen råder det diskussioner från vissa styrkor att de vill ha allt mer medicinska hjälpmedel, men det är nog ingen bra idé.

Postat: 8/2 2009 14:13
av Tomas
Hej Isodor, vad är det för medicinska hjälpmedel du tänker på?

// Hälsningar 920

Re: IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 26/11 2009 21:31
av Deltidarn
Det kan vara t.ex. pox som är ett väldigt bra verktyg, men tyvärr kan den även felindikera (beroende av sjukdom). Kunde vara bra att få en mer ingående utbildning när det gäller just felindekeringar, så att vi kan nyttja denna snabba info den ändå ger. Men någonstans skall väl ändå en gräns dras på vad man kan begära en deltidsbrandman skall kunna.

Re: IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 26/11 2009 21:37
av Akuten
IVPA i vårt län har pulsoximeter, defibrillator och syrgas. Känns som en lagom nivå och dom är nöjda med utrustningen.

Re: IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 12/5 2010 11:34
av Isidor
Det har varit på tapeten från rtj sida att de vill ha LUCAS som exempel. Har även kommit ut på ett ärende där en av killarna satt och försökte trycka in en svalgtub i munnen men han tyckte det var svårt eftersom pat krampade! Detta är inget de hade i sina delegeringar och det blev ett jäkla liv om det.
Någonstans får man dra en gräns för vad som ska åligga rtj på dessa larm, annars kan man ju sätta ssk-krav i brandbilen med.

Re: IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 12/5 2010 15:05
av DirtyNurse
Jag har delade meningar om brandkårens sjukvårdsverksamhet. Som vägledning för oss på landsbyggden(där dessa ofta besitter mycket god lokalkännedom) ser jag en stor vinst i IVPA-larmen. Sjukvårdsmässigt så har de brandmän jag träffat på haft syrgas, första förband, deff, blodtrycksmanchett, sug. Tror att det i stort är vad väskorna innehåller utav adekvat sjukvårdsutrustning. Viljemässigt så är det absolut inget fel och det finns säkerligen en stor vinst i att ha dom vid hjärtstopp och vissa akuta tillstånd, samt inte minst för att ge lugn åt pat/anhöriga.

Varje grupp skall i mina ögon fokusera på det man gör bäst. En kompetensökning hos brandkåren som jag skulle uppskatta vore just bränn/rök-skador. Detta kan säkert variera och jag kan endast tala utifrån egna erfarenheter. Hur ser det ut hos era brandstationer? Har dom specifika brännskadeväskor? Vad innehåller dessa i sådanna fall?(täckförband, natriumklorid, watergel?). Ett bra teamwork/tidig insats vid svåra brännskador vore någonting som jag skulle uppskatta starkt.

Re: IVPA/Sjukvårdslarm

Postat: 13/1 2011 3:35
av Isidor
Brännskadeförband är väl ingen dum tanke...

Pox, tja jag vet inte... "våra brandmän" sätter syrgasmask på precis allting så de missar ingen hypoxi det lovar jag :roll: Vad ska de med en pox till egentligen? vad ska de göra med informationen från den? Ska de nu behöva värdera om saturationen är bra eller dålig, felvärde eller inte? Nej håll det enkelt, ju mindre felkällor desto bättre!