Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Här diskuteras allt som rör samverkan med andra "blåljusorganisationer".

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av ambus » 23/4 2009 10:28

Hur fungerar samarbetet vid PS-olyckor (särskild händelse)?
Polis, räddningstjänst andra myndigheter, hur tycker man och vad kan förbättras? Många ÖVNINGAR görs (eller?) men finns det någon med erfarenhet av "skarpa lägen" och erfarenhet av hur samverkan fungerar eller ICKE fungerar då? Vad kan förbättras?
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Bernt

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av Bernt » 28/9 2009 12:40

Samverkan fungerar nog olika bra beroende på vart i landet man är (som allt annat) En fundering är hur bra syns våra beffattningar som sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig på en skadeplats??? Jag surfade runt på nätet och kollade bilder från nyhetssidor m.m. och det som slog mig är att många slarvar med hjälmen som jag tycker syns bäst då man letar efter exvis sjukvårdsledaren. Västen syns inte lika bra. Särskilt anmärkningsvärt är det att i uppsala tycks all ambulanspersonal ha gröna hjälmar, alltså syns ledningspersonerna jättedåligt tycker jag. Finns det fler organisationer som har en avvikande färg på hjälmar och klädsel? Finns det inte regler som reglerar färg på ambulanshjälmar?
kolla själva på bilder/filmer så får ni se, detta borde ju vara ett problem. Mitt budskap är alltså att om vi märker ut oss tydligt genom vår klädsel så underlättas samverkan.

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av Tobbe » 28/9 2009 20:00

Samarbetet varierar verkligen. Min erfarenhet är att Räddningstjänsten är mera "på" vid olyckor i allmänhet, medan polisen är något mer splittrade i samarbetet. Räddningstjänsten kommer så gott som alltid fram och vill ha rapport eller vill lämna rapport. Bra tycker jag.

Vår egen förmåga till ledning av sjukvården varierar också. Den största bekymret är väl att vi är människor, och agerar därefter. Man vet på vägen ut precis hur man ska göra, men väl framme så pang bom så är det samma röra som alltid. Men det behöver ju inte vara dåligt för det, det brukar lugna sig efter en stund. Det viktiga är väl att första besättning på plats utövar någon sorts ledning, inventerar vårdbehovet, tar ansvar för samverkan och fördelar ankommande bilar på patienterna och rapporterar bakåt. Sedan om man fyller alla dessa blanketter och ledningsprotokoll efter konstens alla regler kanske är mindre viktigt. Något som underlättar ledning över lag är att man ger varandra stöd i rollerna, det kan vara nåt att komma ihåg.

Om synbarhet: våra "chefer" på plats har vita västar, vilket sticker ut från den gulgröna massan. Och självklart är det bara dom som har gröna hjälmar.
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av Isidor » 29/9 2009 10:30

Hos oss är sambandet det stora trubblet. Delar av skåne kör på P500 eller B96 radios, precis som räddningstjänsten gör, eller gjorde innan de fick rakel. Vi inom ambulansen i vårt distrikt kör med crossbandsradio och har således ingen förmåga att kommunicera utåt, och knappt inom egna leden heller.
Polisen är nog absolut de slöaste på olyckor. Det kan ta evigheter för dem att komma till platsen vilket ofta leder till trafikkaos med köer och bilar som kör rakt igenom skadeplatsen.

Man kan lugnt säga att vi inte jobbar på samma villkor i landet!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av Novisen » 30/9 2009 8:49

På många ställen i Sverige får Polisen larm om trafikolyckor först efter Räddningstjänstärendet och sjukvårdsärendet är skapat och räddningstjänst och ambulans är utlarmad. Åtminstone var det så sist jag kollade. LAC får då ett samtal från SOS och larmar i sin tur ut närmaste patrull som inte behöver finnas i närheten. På så sätt kan nog problemet förklaras utan att säga att Poliser är slöa. Vi införde för några år sedan att ärendet rinner över till Polisen direkt räddningsärendet skapas. Polisen kommer därför ofta först på plats vid olyckor idag där jag jobbar.
Specialist anestesi och ambulans

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av prehospital » 30/9 2009 9:16

Isidor skrev:Hos oss är sambandet det stora trubblet. Delar av skåne kör på P500 eller B96 radios, precis som räddningstjänsten gör, eller gjorde innan de fick rakel. Vi inom ambulansen i vårt distrikt kör med crossbandsradio och har således ingen förmåga att kommunicera utåt, och knappt inom egna leden heller.
Hur fungerar er crossbandsradio? Kan ni prata på med andra ambulanser som har P502 via er crossbandsradio? Vad är vinsten med crossband?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Samverkan vid PreHospital-Sjukvårdslednings-sammanhang?

Inlägg av Isidor » 30/9 2009 23:32

Vi har ju ett par "rökdykarkanaler" inlagda i sökarna som ska kunna användas som en form av samverkanskanaler, men de kan vi inte använda utan räddningstjänstens tillåtelse eftersom det är deras kanaler. Dessutom vet vi ju inte vilka kanaler de motsvarar på P500!

Fördelen med en krossbandsradio är att den är mer kostnadseffektiv då bilen används som länk mot tex SOS i stället för en fast bas. Handenheten jag har går på en viss frekvens och om jag vill nå SOS när jag är utanför bilen så länkar bilens radio vidare signalen via ett annat frekvensband för att nå SOS. Enheterna kan ta emot signaler från 2 olika frekvensband och skicka signaler mellan varandra.Enheten kan ta emot en signal på ett band samtidigt som den sänder på det andra. Detta gör att det ena bandet inte blir överbelastat. Rörigt... jag vet! Kanske är någon radioguru som kan detta bättre än jag!?

Sen om detta verkligen är någon fördel vet jag inte, men jag vet däremot att effekten i systemet är så låg att det kan räcka med några få meter till bilen för att det inte ska funka. Att snacka med kollegan på skadeplats är bara att glömma! Det största problemet är att överfallslarmet också går på detta skitsystem så ska man få på truten så gäller det att man är i eller precis utanför bilen!

Skriv svar