SOS alarm kritiseras

Här diskuteras allt som rör prioritering och beslutsstöd.
dollar
Inlägg: 35
Blev medlem: 19/9 2007 9:44

SOS alarm kritiseras

Inlägg av dollar » 25/3 2009 15:34

I Stockholm har SOS kritiserats för långa svarstider och dålig läkarbemanning. De får även kritik för att de ej kan leverera statistik till Landstinget. Landstinget straffar sos genom att inte indexuppräkna deras ersättning i år och hotar även med vite om inte bristerna förbättras. Äntligen nån som tar tag i ett stort problem, SOS.

Brandbil

Inlägg av Brandbil » 14/8 2009 14:53

Problemet är väl snarare att SLL har krav som är i det närmaste utopiska och man är inte så intresserad av att medborgarna ska få hjälp. Det handlar bara om avtal för avtalens skull. Man sparar ju pengar på att entretrenörer misslyckas. Självklart att man då begränsar möjligheterna att lyckas. SLL ser definitivt inte till helheten för vare sig aktör eller patient. Bara kronor och ören.
Det flesta som gnäller ser inte till helheten och komplexiteten. SOS utför bara det som SLL kräver. Och de kräver ibland det omöjliga.

"Man saknar inte kossan förrän båset är tomt".

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 16/8 2009 21:32

Herregud! SLL gör en upphandling - SOS vinner upphandling - SOS klarar inte målet med upphandlingen... Varför ska då SLL betala????
Specialist anestesi och ambulans

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 17/8 2009 9:14

sos har ju ingen konkurrens. Man vet att man kan fula sig och missköta sina åtaganden. Man riskerar att få betala vite men sådant kalkylerar man förstås med. Bort med SOS monopol!

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Inlägg av SOS112 » 18/8 2009 1:16

SOSAB har inget monopol, men det är det enda företaget i Sverige som kan uppfylla SLL:s och VGR:s (för att nämna två landsting) hysteriska krav, FALCK och ett par firmor till har i omgångar försökt... Nej jag tycker: Förstatliga SOS Alarms verksamhet och inför det finska systemet med nödcentraler och omfattande utbildning till den enskilde operatören.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 18/8 2009 9:21

Det är väl samma sak:). upphandlingarna skrivs ju så att bara sos ska kunna vinna. Så gör man ju i jättemånga upphandlingar

Valrossen
Inlägg: 3
Blev medlem: 26/8 2009 10:14

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Valrossen » 26/8 2009 11:37

Ni som klagar på SOS, vad jobbar ni med? Är ni Ambulanspersonal eller?
Sitter som Amb. dirigent i Malmö. Vi får ofta höra hur mycket fel vi gör och blir hela tiden ifrågasatt i våra prioiteringar och vilka bilar vi skickar och att vi kom minsann in efter kollegerna m.m. Det ända vi gör, är att följa de direktiv som i detta fallet Region Skåne(Kamber har satt) i sitt avtal med SOS. Vi som jobbar här är förstås inte mer än människor och kan även vi göra fel. Men det är så lätt att sitta ute i sin bil och ha ett ärende/pat. i taget och inte se hela verkligeheten som vi gör. Vi Skickar närmaste bil eller efter turordning på alla prio 1 respektive prio 2. För att kunna göra detta så måste ALLA ha tryck rätt status på sin Ispass (om den fungerar). Om Gps fungerar på Ambulansen så kan vi då ta närmsta bil, men när vi dagligen har problem med ER tekniska utrustning och inte kan lita på den så är det inte lättjobbat. Om ALLA tryckte klar status när ni t ex rullar från akuten med detsamma så skulle inte kollegerna som körde där ifrån 5 minuter innan hamna sist i listan bara för att dom fuskar med sina knapptryckningar. När jag sedan slår ut den den bil som klarade sig först (den som gick från Akuten sist) så får JAG skäll av ambulansen.
Vem har då gjort fel?
Det är så lätt att sitta och tycka en massa när man inte ser hela sammanhanget. Det är inte bara SOS som dabbar sig med andra ord. Om ALLA, både SOS operatörna och Ambulans sköter sina åtagande som de skall och sammarbetar och försöker förstå varandras arbete, som t ex genom hospitering hos varandra så jobbar vi bäst mot 3:e man som det faktisk gäller.
Sen skall det tilläggas att det finns personal som sköter sig exeplariskt ute i bilarna och där är aldrig några disskusioner och gnäll. Man får sina turer och kvitterar dom och kör utan att ringa in hit och ifrågasätta allt och alla.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Niklas Karlsson » 26/8 2009 18:01

Jag har aldrig pratat illa om sos dirigenter.. Jag pratar illa om de upphandlingar som görs och de på SOS som appecpterar helt galna krav.

Det går utmärkt att göra ett bra jobb (ur bådas synvinkel) som dirigent på sos alarm. Många klarar dock inte av det och det är de av någon snledning som stannar kvar. De bra slutar där också:).

Som det ser ut i sthlm finns det inget avvikelsesystem på sos som fungrar. Vi kan skriva hundratals avvikelser men man får aldrig svar på dom, eller får mans var kan det vara rena lögner. När sos skriver avvikelser på oss så är snittiden vi har på oss att svara 2 veckor (sos tillhanda)..

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av prehospital » 26/8 2009 20:54

Valrossen: Synd att det finns ambulanspersonal som förefaller vara rädda för att sköta sitt arbete! Jag tycker att grundregeln bör vara att ambulansen är disponibel 15 minuter efter ankomst akuten. Om inte bör ambulanspersonalen meddela SOS Alarm varför de ej är disponibla.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Niklas Karlsson » 26/8 2009 21:50

håller med!!!!! 10 minuter efter man fått rapportera patienten så bör man kunna vara disonibel. Det är vansinnigt med journaler som är skrivna under dubbel så lång tid som man har haft patienten.

Valrossen
Inlägg: 3
Blev medlem: 26/8 2009 10:14

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Valrossen » 27/8 2009 11:55

Combitub skrev:Så att aldrig ifrågasätta = sköta sig exemplariskt enligt SOS?
Nej det är helt okej att ibland ifrågasätta, Eller rättare sakt ställa frågor. Men det är lite tråkigt att hela tiden bliva ifrågasatt angående priotering, Vilken bil m.m. Vi gör vad vi kan för att allt skall vara bra både för er på bilarna och för att pat. skall få rätt hjälp, på rätt tid och plats. det är ett sammarbete mellan er och oss. Ju bättre vi sammarbetar desstu bättre för 3:e man. Och till er andra så kan jag säga att ha en amb. ledig eftr 15 min på akuten i Malmö t ex är för det mesta en ren utopi och ett önsketänkande. Vissa avvikelser kan förekomma, men tyvärr för sällan.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Niklas Karlsson » 27/8 2009 13:22

Sthlm försöker genomföra 30 minuter på sjukhus och det har blivit ett ramaskri. Kan bara inte förstå det.. hur kan man skriva journal i 25 minuter? Det är klart att vissa jobba kan kräva en 30 minuters journal, men det kan inte vara mer än en gång per år.

Sedan har det blivit en kultur att man använder sjukhusvistelsen som rast för att man vet att direkt när man tryckt sig klar så blir man dragen..

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av Novisen » 28/8 2009 10:23

Först kommer du på akuten. Larmar på dörrklockan. Det tar 4 minuter innan någon personal från akuten kommer. Ingen bår finns. Ut och leta. Hittar en utanför röntgen i nästa byggnad. Flyttar äntligen över patienten. Rapporterar över och kommer på att patientens väska fortfarande är kvar i ambulansen. Går och hämtar. Anmäler patienten på skriv och går sedan för att skriva journal. Kollegan fixar båren, engångsmatrial, plockar ihop i bilen. När journalen är skriven så ska sjuksköterskan som tog rapporten letas upp och pappersjournalen som jag just skrivit ut ska överlämnas. Försöker hitta någon som kan låsa ut läkemedel. Hittar till slut en stressad sjuksköterska. Dubbelsignerar i narkotikaboken och går sedan ut till ambulansen, fyller akutväskan och märker att kollegan är försvunnen. Hittar honom inne på sköterskornas exp flirtandes. Ute i bilen och uppdrag disponibel...... Men egentligen har man kunnat ta nya larm från den sekunden båren var tillbaka i ambulansen.
Specialist anestesi och ambulans

_OJ_

Re: SOS alarm kritiseras

Inlägg av _OJ_ » 4/10 2009 16:34

En liten inflikare.
Man kan säga mycket om SOS och deras prioriteringar utlarmningstider m.m men man skall förstå att det är ett mycket krävande och svårt yrke. Med detta menar jag att på ett snabbt och bra sätt få fram information och prioritera rätt. Problem som ofta uppstår är språksvårigheter det kan vara helt omöjligt att reda ut vad som hänt ( Ofta så är det hysteriskt på platsen och det ända de kan få fram är han dö han dö) Ja det är ju bara å lägga det som larm! Sedan visar det sig att han/hon har 38,4 i temt sedan 3 dagar och är ganska slak men inte värre än en vanlig förkylning och detta kan man nog inte komma ifrån. Mobiltelefoner och oklar adress/plats man kan se från vilken mast samtalet kommer i från men ingen position. Då kan det ta lite extra tid att få iväg larmet men den tiden får det nog vara värt om man skall få närmaste ambulans larmad. Tex trafikolyckor där dom kan säga att olyckan inträffat på e6 mellan munkedal och strömstad. Det är stora avstånd och av vikt att rätt ambulanser larmas. Sedan kan det ju vara så som det tex är i södra skärgården i GBG där det skall dras 6 enheter på ett larm de sista kommer ett tag senare.

Sedan ska det sägas att många med lång erfarenhet och stort kunande slutat på SOS vilket är olyckligt för det är a-o. Man kan ju hoppas på att det blir bättre nu när dirigenterna inte svarar på 112 så mycket utan kan koncentrera sig på dirigeringen.... den som lever dår se...

Skriv svar