Sida 1 av 2

Postat: 27/8 2007 17:18
av Glock 18C
Inte i Skåne i alla fall.

Postat: 27/8 2007 21:42
av Lipton
Ser ju väldigt cool ut, men kan inte en blodtrycksmanschett göra samma jobb?

Postat: 28/8 2007 11:36
av JOCKE
Javisst! och med lite nål och tråd så kan vi sy ihop oss själva med.
:wink:

Postat: 28/8 2007 17:46
av Lipton
CATen går väl också att anpassa trycket på? Beror ju hur många varv man snurrar pinnen... :lol:
Jag har svårt att se att CATen skulle kunna rädda ett liv i en ambulans. Som Combitub sa så fungerar ju en blodtrycksmanschett även om det inte är optimalt, detsamma gäller ju byxbälte och en maglite. Fast om vi tänker oss vissa platser i landet där transport till sjukhus kan ta upp mot 1,5-2 timmar så kanske det blir något mer lättjobbat.

Re: Avsnörande Förband

Postat: 8/9 2007 15:55
av magill
Combitub skrev: PHTLS rekommenderar samma model som Försvarsmakten använder:
http://www.phildurango.com/index.htm
Jag gjorde lumpen som sjukvårdare och där fanns ingen sådan? Där var rekommendationen att inte använda avsnörande förband. Möjligen i "yttersta nödfall" vid exemepelvis amputationer som inte går att stoppa med enbart högläge + tryck.

Har ni stött på många fall där ett vanlig förband inte "räcker"? Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara ett stort bekymmer?

Postat: 8/9 2007 17:43
av magill
Jag har aldrig beskyllt försvarsmakten för att vara modern. :wink: Bara tanken att lösa konflikter med hjälp av våld är stenålder. Men det kanske är en helt annan diskussion.

Tyvärr kunde jag inte hitta något på deras hemsida (http://www.fomedc.mil.se/) eller på PubMed. Vilka sökord använde du? Kunde ju vara kul att läsa lite.

Postat: 8/9 2007 18:06
av JOCKE
Ganska irrelevant vad FM använder i fält... Frågan är ju i stället om det verkligen är något som vi i det civila mörkret ska använda.
Jag har svårt att se varför vi skulle ha det.

Postat: 9/9 2007 20:37
av Wernvik
Avsnörade i form av en blodtrycksmanchett måste väl vara helt ok i upp till en timme. På OP kan man ju operera blodtomt på detta sätt i en och en halv timme.

Postat: 10/9 2007 7:58
av magill
Hur skulle ni göra med smärtlindring? Det gör ju skapligt ont!

Postat: 10/9 2007 9:20
av Novisen
Att pumpa upp en blodtrycksmanchett till ca 100mmhg över systoliska trycket ger nästan alltid ett totalt stopp i artärerna. Folk med stela kärl och mycket muskelmassa kan fortfarande ha ett mindre läckage. Den kontraktion som sker av kärlen efter skada (och som senare släpper) kommer att störas av det avsnörande förbandet och det är risk att en större blödning startar då det avsnörande förbandet tas av. Ett ben eller en arm kan vara avsnört i minst 3 timmar utan att några allvarliga komplikationer tillstöter. Vid större blödning får man dock räkna med att extremiteten fått upphörd cirkulation vid skadetillfället, inte då det avsnörande förbandet sätts på plats. Smärtan från ett avsnörande förband med blodtrycksmanchett är inte värre än att man klarar det utan smärtlindring/sedering eller med små mängder opioider. Hur det känns med en torniqet som vrids på plats vet jag inte men det borde kännas värre.

Postat: 10/9 2007 16:03
av JOCKE
Jag ser inte vinsterna med att plocka in ännu mer prylar i bilarna som ingen kommer att använda. Jag tycker det funkar bra med BT-manchetten.