SPINEBOARD

Här diskuteras allt som rör den medicintekniska utrustningen.

Moderator: ambus

laban333
Inlägg: 105
Blev medlem: 4/12 2006 6:07

Inlägg av laban333 » 7/9 2007 8:11

Lipton skrev:
laban333 skrev: Sjuksköterskor får inte ställa diagnos. Det är läkarens uppgift.
Men snälla du!
Läs peders inlägg från 16:50 den 3/9 och återkom sedan! Och försök att inte vara så rädd att utvecklas för en gångs skull laban.
SSK kan inte ställa diagnos. Det måtte du väl förstå. Däremot kan du om du så vill kalla det arbetsdiagnos då du hämtar en patient med ambulans, men du kan ju inte ställa en säker slutgiltig diagnos. Det ÄR läkarens uppgift, trots att alla kanske bidrar med sin syn på saken då läkaren ställer diagnos. Det är ju trots allt ett samarbete. Du misstolkar SOS-författningen..

Det står ju att den slutgiltiga diagnosen ställs av en specialist inom den slutna vården! Knappast en specialistsjuksköterska!
IVA/NEO SSK

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 7/9 2007 9:13

Länk till Socialstyrelsens (SoS) skrift "Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården?": http://www.socialstyrelsen.se/Publicera ... -101-5.htm

Länk till Ambulansforums artikel med anledning av ovan skrift, där SoS jurist svarat på frågor: viewtopic.php?t=662

Angående diagnos står följande att läsa på sidan 15 i SoS skrift:

"Vem har rätt att ställa diagnos?

Rätten att ställa diagnos inom hälso- och sjukvårdens område är inte reglerad i någon författning. I allmänhet är det dock läkare eller tandläkare som gör det. I praktiken kan dock all sjukvårds- och tandvårdspersonal som har tillräcklig kunskap om en sjukdom, ett funktionshinder eller en skada, ställa diagnos inom ramen för sin yrkeskompetens. Undersköterskan kanske är den
första som ställer en preliminär (symtom-) diagnos, sjuksköterskan bidrar
vidare utifrån sin kompetens och allmänläkaren utifrån sin. Den slutgiltiga
sjukdomsdiagnosen kanske inte kan ställas förrän patienten remitterats till
en specialist i den slutna vården och efter ytterligare undersökningar. Att
ställa en slutgiltig sjukdomsdiagnos kan därför ses som en process, där flera olika yrkesutövare bidrar med sin kompetens.

Av största betydelse när det gäller förmågan att ställa en sjukdomsdiagnos
är att kunna göra en analys av de beskrivna problemen, sätta dem i relation till undersökningsfynden, bilda sig en uppfattning om bakomliggande orsaker och överväga olika tänkbara diagnoser. I bl.a. den psykiatriska och barnpsykiatriska vården har psykologer och kuratorer i viss utsträckning helt självständiga patientkontakter. Detsamma gäller även på andra områden, exempelvis tandhygienister i tandvården. Om de anses kompetenta till detta bör de också kunna beskriva det problem som föranlett vården. ”Diagnos”
behöver ju inte vara annat än en problembeskrivning. Problem kan formuleras och kodas enligt ICD-10, både i kapitel V och i symtom- respektive Z-kapitlet.

Man bör dock skilja på de två momenten: ”att ställa diagnos” och ”att
klassificera diagnos”. I det första fallet bedömer man vilket sjukdomstillstånd patienten lider av. I det senare fallet anger man en kod för diagnosen, med hjälp av något kodverk, exempelvis en diagnosklassifikation. På flera håll i landet utbildas t.ex. läkarsekreterare till ”professionella kodare”.

Slutligen bör också nämnas att det snarare är möjligheterna att vidta åtgärder med anledning av diagnosen som skiljer olika yrkesutövare åt. Medan en läkare har rätt att ordinera behandlingar av de mest skilda slag har en sjuksköterska inte samma vida rätt. Detsamma gäller tandläkare och tandhygienister."

laban333
Inlägg: 105
Blev medlem: 4/12 2006 6:07

Inlägg av laban333 » 7/9 2007 10:24

lite "tomejto, tomato" känns det som. Där jag jobbar är det läkarna som "bestämmer" diagnos samt diagnoskod. men om jag tror pat t.ex. har blindtarmsinflammation så äre klart jag jobbar utifrån det jag antar. kalla det att sätta diagnos eller vadsomhelst, men jag kan ändå inte skriva ner det som en slutgiltig diagnos med kod i pat:s journal. förstår ni hur jag menar?
IVA/NEO SSK

Lipton

Inlägg av Lipton » 7/9 2007 22:51

laban333: Det märks att dina argument mjuknat något. Jag säger igen, om du träffar en patient där du kan dra en rät linje från näsa via haka förbi sternum som vinkelrät korsar en linje dragen från fotled genom patella och vidare genom femurmärgen så bör du med säkerhet kunna säga att patienten har en femurfraktur. Ser du dessutom benpiporna kommer ingen ifrågasätta om du väljer att säga att det är en fraktur på femurskaftet, öppen och klissificera denna som S72.31 enligt ICD10.
På samma sätt har jag svårt att tänka mig att du skulle rapportera en patient med kända njurstenar som klättrar på väggarna och själv säger sig känna igen sina symptom som en misstänkt njursten bara för att ingen doktor ännu träffat patienten.

Jag har gjort kliniska studier bredvid en specialistsjuksköterska som efter varje patientkontakt klassificerade patientens diagnos enligt DSM-IV. Så nej, jag har väldigt svårt att förstå att sjuksköterskor inte kan ställa diagnos.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 7/9 2007 23:09

Det är ingen som pratat om att ställa en slutgiltig diagnos. Det handlar om att identifiera symtom och utefter dem ställa en arbetsdiagnos.

Kan du inte ställa en diagnos på patienten kan du heller inte utföra någon behandling.
Om du nu anser att enbart läkare kan ställa diagnos, så undrar jag laban, hur i hela friden behandlar du dina patienter? Drar du lott om vilken behandling patienten ska få eller?

Nä du... ställer diagnoser gör vi dagligen inom ambulansen, sen om du vill kalla det för nåt annat är upp till dig!

laban333
Inlägg: 105
Blev medlem: 4/12 2006 6:07

Inlägg av laban333 » 8/9 2007 10:30

JOCKE skrev:Det är ingen som pratat om att ställa en slutgiltig diagnos. Det handlar om att identifiera symtom och utefter dem ställa en arbetsdiagnos.

Kan du inte ställa en diagnos på patienten kan du heller inte utföra någon behandling.
Om du nu anser att enbart läkare kan ställa diagnos, så undrar jag laban, hur i hela friden behandlar du dina patienter? Drar du lott om vilken behandling patienten ska få eller?

Nä du... ställer diagnoser gör vi dagligen inom ambulansen, sen om du vill kalla det för nåt annat är upp till dig!
arbetsdiagnos ja..inte slutgiltig. Jag har diagnos på mina patienter men jag skrive rinte ner det som diagnos, bara vad jag ev misstänker. tror vi e överens nu att läkarna skriver slutgiltiga diagnoser o vi syrror o andra jobbar utifrån de vi misstänker
IVA/NEO SSK

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 8/9 2007 12:08

Jag tror också vi talar om samma grej, men har olika namn för det.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 11/9 2007 20:38

Ang immobiliering av traumapat säger jag bara better safe than sorrow. Har träffat alldeles för många pat som nekat till smärta vid första förrågan för att en stund senare oftas inne på akuten börjat känna av smärtor.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 11/9 2007 21:20

Hört om två fall på vår akutmottagning där patienter med instabila densfrakturer kommit gående självmant genom dörrarna. Självklart ska alla imobilliseras enligt protokol. Minsta smärta eller symtom på skada i rygg eller nacke, patienter som inte kan medverka vid undersökning eller är påverkade, patienter med andra skador som kan dölja symtom från spinalkanalen mm.
Specialist anestesi och ambulans

Sigge
Inlägg: 18
Blev medlem: 3/8 2006 16:02

Inlägg av Sigge » 13/10 2007 22:27

Är inte särskilt duktig på akutsjukvård, men vill ändå säga några ord.
Ambulansbil112 kritiserar spineboarden väldigt tydligt på ett relativt negativt sätt, vilket jag har några åsikter om...

Det jag vill ha sagt är att jag har flertalet gånger varit med i olika olyckor och därför blivit imobilliserad flertalet gånger på både sprineboard och scoopbår + nackkrage, men inte en enda gång har jag tänkt att "ojoj vad detta var obekvämt", snarare var jag bara tacksam att ambulanskillarna skötte sitt jobb så bra.

Har även blivit liggande rätt länge på spineboard, men det var inte särskilt obekvämt. Jag hade de flesta gångerna väldigt ont kroppsligt och var då tacksam för att jag var så fastsatt på spineboarden. Hade jag legat på vakuummadrass så hade de varit tvungna att flytta över mej innan röntgen, och det är inte vad man vill i det läget.

Ville bara säga det.

Skriv svar